Gizem TABAN/İZGAZETE- Kadın Dostu Kent olma hedefi doğrultusunda bir dizi önemli çalışmaya imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi kentte yerel yönetimler düzeyinde bir ilk olan Kadın Çalıştayı’nı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun çalışması sonucunda ortaya çıkan Kadın Çalıştayı Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı meclisinde oy birliği ile kabul edildi. 
Kasım ayında Örnekköy’de yer alan Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın Dayanışma Merkezi’nde gerçekleşecek olan çalıştayın; eşitlik eylem planı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve yerel yönetimlerde mevzuat yönünde eşitliğin nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair hukuk çalışması olmak üzere 3 ayağı olacak.  

NELER YAPILACAK?
Çalıştayda; Önümüzdeki 5 yılı kapsayacak şekilde bir eşitlik eylem planı oluşturulacak. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alanında kentte bulunan yerel yönetimlerin yaptıkları ve yapacakları çalışmalar ele alınacak. Ayrıca yerel yönetimlerde mevzuat yönünden eşitliğin nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair bir hukuk çalışması da yapılacak. Kadın erkek eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında yerel yönetimler mevzuatının yeniden değerlendirilmesi, revize edilmesi gereken noktaların saptanması, yerel yönetimlerin bu alanda hangi faaliyetleri gerçekleştirebileceklerine dair bilgi paylaşımı ve görüş alışverişi olacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi dahil 30 ilçe belediyesinin 2019-2020 kadın ve eşitlik üzerine yapılan çalışmaları ile ilgili sunumlar yapılacak.

GENİŞ KATILIM
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği, siyasi partilerin İzmir Milletvekilleri, 30 ilçe belediyesinin meclis üyeleri, İzmir Kent Konseyi, İzmir Barosu, Türkiye Mühendisler Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Şubesi, İzmir Tabip Odası gibi meslek kuruşları ve sivil toplum örgütlerinin de kadın alanında çalışma yapan gruplarının da davet edileceği çalıştay üniversitelere de açık olacak.

SONUÇ BİLDİRGESİ
Çalıştayda bir sonuç bildirgesi üzerine çalışma yapılacak ve İzmir’in 30 ilçesinde o sonuç bildirgesine uygun yerel yönetim faaliyetlerinin yapılması noktasında bir yönlendirici olacak.  

“KADINLAR VE EŞİTLİĞE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”
Çalıştaya ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Avukat Nilay Kökkılınç, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili çalışmalara çok önem veriyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği geçmiş yıllarda bir Eşitlik Eylem Planı yapılmış, fakat bunun süresi tamamlanmış. Önümüzdeki 5 yılı kapsayacak şekilde bir Eşitlik Eylem Planı yapacağız. Bunun Çalıştay olarak yürütülmesinin doğru olacağını düşündük. Bu aynı zamanda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun belediye meclis kararına bağlanan bir çalışması… İlk başta uluslararası boyutta olsun istedik. Çünkü biz toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını biz Birleşmiş Milletlerin (BM) Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefi doğrultusunda yürütüyoruz. Ancak pandemi sürecinden dolayı uluslararası seyahatlerde sıkıntı var. Bu nedenle İzmir’in 30 ilçesini kapsayacak şekilde kent özelinde bir çalıştay yapmaya karar verdik” dedi.

Editör: Haber Merkezi