Yürüyüş sonunda yapılan basın açıklamasında kadınların çalışma alanlarında, istihdamda, karar alma mekanizmalarında, nüfusları oranında temsil edilmediği vurgulanarak “işte o yüzdendir ki kadınların eşit ve özgür bir dünya mücadelesi bugün de hız kesmeden devam ediyor” denildi.

İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım Kayadelen tarafından okunan basın açıklamasında Dünya Ekonomik Forumu’nun, 144 ülkede yaptığı araştırma sonucu hazırlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2017 yılı raporuna göre Türkiye’nin 131. sırada olduğu vurgulanarak bu durumun ülkemizde kadın erkek eşitliği olmadığının en somut göstergesi olduğu ifade edildi.

Basın açıklamasını okuyan Av. Perihan Çağrışım Kayadelen bu eşitsizliğin yarattığı en yakıcı sorunun kadına yönelik şiddet olarak ortaya çıktığını söyleyerek 2018 yılında, Türkiye’de erkekler tarafından, 440 kadının öldürüldüğünü,188 kadının cinsel tacize, 61 kadının tecavüze uğradığını dile getirdi. Yine aynı dönemde 347 çocuğun erkekler tarafından istismara uğradığını söyleyen Kayadelen, aralarında kız çocuklarının da bulunduğu 516 kadının ise seks işçiliğine zorlandığını söyledi. Kadınların eve mahkûm edilerek uğradığı ekonomik şiddetin ise herhangi bir istatistiği olmadığını söyleyen Av. Perihan Çağrışım Kayadelen “gün geçmiyor ki evde, sokakta, okulda, işyerinde kadınlar şiddetin herhangi bir türüne maruz kalmasın!” dedi.

Devletin görevinin kadınları, şiddet ve ayrımcılığa karşı korumak, kadın erkek eşitliğini sağlamak olmasına karşın devleti yönetenlerin bu görevi yerine getirmediğini söyleyen Av. Perihan Çağrışım Kayadelen yetkililerin tam aksine her gün kadın erkek eşitsizliğini körükleyen hukuka aykırı açıklamalarda bulunduklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi