Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’deki 8 öncü iş kadını derneği, İzmir İş Kadınları Derneği’nin (İZİKAD) öncülüğünde Türkiye’nin ilk Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nu (GİFED) kurdu. ‘Ülkemiz, kadınların ekonomik ve toplumsal yaşama katkısını sağlamayı başarabildiği ölçüde güçlü olacaktır” mottosuyla yola çıkan 8 dernek GİFED çatısı altında iş kadınları başta olmak üzere kadınların iş ve sosyal hayatta karşısına çıkan sorunların çözümü için daha güçlü ses çıkarmayı hedefliyor. GİFED’in tanıtım toplantısı Swissotel Efes’te gerçekleşti. Toplantıda; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer ve girişimci kadınlar yer aldı. Kurucu başkanlığını Huriye Serter’in yaptığı GİFED; İZİKAD’ın yanı sıra Adana İş Kadınları Derneği, Afyonkarahisar İş Kadınları Derneği, Aydın İş Kadınları Derneği, Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği, Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği, Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği, Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nden oluşuyor.  

‘TÜRKİYE’DE BİR İLK YAŞIYORUZ’
Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan GİFED Kurucu Başkanı Huriye Serter, “Çok heyecanlıyız. 2016’da İZİKAD’da bir hayal kurduk, o hayalin gerçeğe dönüştüğünü görmek bizi çok heyecanlandırıyor. 2016’da yönetime yeni gelmiştik, her şey çok tazeydi, önümüze çok büyük hedefler koymuştuk, 4 yıl sonra federasyon kuralım demiştik. Sene 2018 oldu, federasyon nasıl olacak dedik, dernekler müdürümüze gittik, bir yandan da ürküyorduk başarabilir miyiz diye ama yönetim kurulumuz neden olmasın dedi. İZİKAD olarak zoru seçtik, yüz yüze toplantılar yaptık, yolculuk maceralarımız başladı, pek çok dernekle görüştük. Yıl 2021 oldu, İZİKAD’da bayrak değişimi yaşandı, yönetimimiz görevi yeni yönetime teslim etti. Onlar da aynı titizlikle bu işi sürdürdüler. Gururla söylüyoruz ki Türkiye’de bir ilk yaşıyoruz. İlk kez iş kadınları örgütlendi, dernekler bir çatı altında örgütlendi ve GİFED kurulmuş oldu. Ülkemize, ekonomimize, dünyaya hayırlı olsun. Bundan sonra bizi takip edin. Yolumuza; kadınlarımız için, Türkiye için, dünya için devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘ANADOLU KADIN HAREKETİDİR’
‘GİFED bir Anadolu kadın hareketidir’ sözleriyle konuşmasını sürdüren Huriye Serter, “Anadolu’daki kadının gücünü göstermek istiyoruz. O kadar güçlü kadınlar var ki herkese örnek olsun istiyoruz. Ancak bu şekilde daha iyi daha barış dolu bir dünyaya erişeceğimizi düşünüyoruz. Ülkemizde pek çok kadın sorunu var.  Bunların üstesinden gelebilmek için örgütlenmemiz gerekiyor. Ülkemizdeki kadınların 26 milyonu çalışabilir yaşta ama ne var ki 8 milyonu çalışıyor, 8 milyonun yarısı da kayıt dışı çalışıyor. Bu çok üzücü. Girişimci kadınlara bakıyorsunuz yüzde 8’i girişimci kadınlardan oluşturuyor. Yönetimlere bakıyorsunuz kadın temsili yetersiz. Parlamentoya bakıyoruz temsil 17.4, yerel yönetimlerde temsil yüzde 10.7, belediye başkanlığında 3.2… Eşit işe eşit ücret diyoruz ama kadınlarda ücretler çok düşük. Kadınlar yaşlı bakımı, ev işleri, çocuk bakımı ile sınanıyorlar. İşi bırakmak dendiğinde erkek değil kadın işini bırakıyor. Pek çok sorun var ve bunlar sadece Türkiye’nin değil dünyanın sorunu. Tüm bu sorunlara ulusal ve uluslararası alanda çözüm üretmek için yola çıktık” diye konuştu. 

‘ATATÜRK İLKELERİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ’
Kadınların karar mekanizmalarında yer almaları hedefi doğrultusunda çalışmalar sürdüreceklerinin altını çizen Serter, Atatürk ilkelerinin kırmızı çizgileri olduğunu da vurguladı. Serter, “Güçlü politikalar üreteceğimize inanıyoruz, sesimizin daha gür çıkacağı kesin. Başarılı kadınları da görünür kılmak istiyoruz, genç kızlarımıza rol model olmalarını istiyoruz. Bizim istediğimiz; kadınlar artık karar masalarına otursun. Siyasette, sivil toplumda, iş dünyasında tüm kadınların eşit bir biçimde yer almasını sağlamak. Bunu kadınlar ve erkekler olarak birlikte başaracağız. GİFED de bu noktada çalışmalarını sürdürecek. GİFED’i kurmak İZİKAD için çok cesur bir adımdı. Böyle bir vizyona ortaklık ettikleri için tüm İZİKAD üyelerine teşekkür ediyorum. GİFED olarak çok doğru işlere imza atacağız. Ne yapıyorsak Atatürk ilkeleri ve hedefleri doğrultusunda yapacağız. Bu bizim kırmızı çizgimiz. Neden 4 yıl sonra konfederasyonu konuşuyor olmayalım? İnşallah birkaç yıl sonra bunun da müjdesini veririz. İzmir’in yerel yönetimleriyle, basınıyla, sivil toplumuyla, İZİKAD’ın yaktığı kıvılcım ateşlensin. GİFED, Türkiye’nin bir federasyonu. Yolumuz açık olsun” açıklamalarında bulundu.  

BİRLİKTELİK MESAJI
İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer ise, “Erkeklerin egemen olduğu tarımın kooperatifleşme alanında Türkiye’de erkekler tarafından seçilmiş ve söz sahibi olmuş bir kadın olarak buradayım ve gurur duyuyorum. Kadın ve erkeğin bir araya gelerek bu medeniyeti yürütmesi derdindeyiz. O yüzden kadınları destekliyoruz” dedi.

‘HEPİMİZİ UMUTLANDIRIYOR’
‘Toplumsal ve tarihsel dinamikleriyle İzmir’in, Türkiye’ye örnek olduğunu ve ilk kadın hareketinin başladığı öncü bir kadın şehri olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sekiz farklı şehirde bulunan iş kadınları derneklerinin tek bir çatı altında toplanmasıyla oluşturulan Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun İzmir’de kurulması ve kamuoyuna duyurulmasını son derece önemli ve anlamlı buluyorum. Bu girişim başta kadın istihdamı olmak üzere yerelde edinilen tecrübenin ulusala taşınmasıyla kadınların toplumun her alanında görünürlüğünü artıracak ve çok önemli adımlar atılmasına imkan verecek. Türkiye’de kadınların yaşadığı sorunlar sadece ekonomik alanda baş göstermiyor, kadın istihdamının artmasıyla yaşamın her alanında güçlenen kadınlar, örgütlü hareket etmenin getirdiği dayanışma ve mücadele ruhuyla toplumsal umudu taşımaya devam ediyor. Kadının toplumda eşit ve adil şekilde yer almasına katkı sunan kadın hareketinin öncüleri, iş kadınları, girişimciler geleceğe dair hepimizi umutlandırıyor” diye konuştu. 

‘ELİMİZİ TAŞIN ALTINA SOKMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlara desteklerini sürdüreceklerini dile getiren Başkan Soyer, “Güç birliğine giden iş kadınları, yöneticileri ve girişimciler, bu dayanışma ve mücadele ruhuyla hem yerel hem de ulusalda oluşturulacak politikalara, gün geçtikçe daha fazla etki ediyor. Çünkü sesleri daha gür çıkacak dayanışmayla bu sesi daha fazla duyuracaklar. Bugün artık şunu çok iyi biliyoruz: mayasında kadın düşüncesinin ve rolünün olmadığı bir toplum; eşit, adil ve özgür bir toplum olamaz. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu bilinçle çalışmalarımızı sürdürmeye, kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel alanda yaşadığı tüm sorunların çözümünde elimizi taşın altına sokmaya ve bu mücadeleyi daha da büyütmek konusunda desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi