Gülsen Candemir / İz Gazete - IPS İletişim Vakfı İle Bağımsız İletişi Ağı (BİANET)’nın yürüttüğü KAOS GL’nin de içinde yer aldığı “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Projesi” kapsamındaki haber atölyelerinin üçüncüsü dün İzmir’de gerçekleşti.  Gazeteciler, sivil toplum örgütü üyeleri ve gazetecilik öğrencilerinin katıldığı atölyenin diğer illerde de yapılması planlanıyor.  

İstanbul, Mersin ve Bursa’dan sonra İzmir’de de IPS İletişim Vakfı İle Bağımsız İletişi Ağı (BİANET)’nın  yürüttüğü KAOS GL’nin destekleyerek içinde yer aldığı  “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Projesi” kapsamında haber atölyesi gerçekleştirildi. Medyada kadının ve LGBTİ bireylerin yer alış biçiminin irdelendiği, yanlışlarının ortaya çıkarılarak haberlerin yeniden yazıldığı atölye, sunumlarla başlayıp, ardından cinsiyetsiz haber yazımı ile sürdü.

EN ÇOK KADIN HABERİ BİRGÜN GAZETESİ'NDE

İzmir’de Cuma günü gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Atölyesi’nde Dr. İdil Engindeniz Şahan, yerel ve ulusal medyadan derlediği haber içeriklerinin sunumunu yaptı. Sunumda Şahan, ulusalda 11, yerelde 9 gazete ve tamamında 6 televizyonda yaptığı araştırmasında 80 nüsha gazeteyi ve 543 televizyon içeriğindeki kadının ve LGBTİ’lerin yer alış biçimini sundu. Gazeteler içinde kadın görünürlüğünün en yüksek olduğu gazetenin yüzde 41 ile Birgün, ardından 37 ile Cumhuriyet, Özgür gündem ve Posta’nın geldiğini açıklayan Dr. İdil Engindeniz Şahan, tüm gazeteler ile değerlendirdiğinde kadının yüzde 26’lık bir yer alma oranına sahip olduğunu ifade etti.

LGBTİ’LER TELEVİZYONDA YOK!

Sunumunda haberlerden detay da aktaran Şahan, kadınların yoğunlukla magazin sayfalarında yer alabildiğini, LGBTİ bireylerin ise neredeyse hiç yer bulamadığını ifade etti. Taradığı bin 694 yazılı haberden sadece dördünde LGBTİ’leri bulabildiğini açıklayana Şahan, televizyonda ise buna hiç rastlanmadığını, sadece 8 Mart ve Onur Haftası gibi özel günlerde haber olabildiğini aktardı.

‘KADININ DA BEYAZ VE ZENGİNİ MAKBUL’

İkinci sunumda ise, Prof. Dr. Sevda Alankuş, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Hak Haberciliği’ne değindi. Haberlerde ne yazık ki, kadının ötekileştirildiğini, ötekinin de kadınlaştırdığının altını çizen Alankuş, kadının çoğunlukla kurban ya da fail olduğunda habere konu edildiğini söyledi.

Kadınların ötekileştirilmeden haber konusu olduğunda da ağırlıkla beyaz, toplumda kabul görmüş, güzel ve zengin kişilerden seçildiğini ifade eden Prof. Dr. Alankuş, kaynak gösterirken de kadının erkeklere oranla çok az tercih edildiğini anlattı.

KADIN YÖNETİCİLERİN AZLIĞI ÇOK ETKİLİYOR

Bir diğer sunumda ise, KAOS GL Kurucusu Ali Erol, haberlerde LGBTİ bireylere yaklaşımın eşitsiz olduğunu, haber konusu olduklarında da ötekileştirilerek yer aldıklarını aktardı.

Son sunumda BİANET Eş Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat ise, BİANET’in kadın ve LGBTİ haberciliğine bakışını aktardı. Çalışanların ve yönetimcilerin ağırlıkla kadın olduğunu ifade eden Kalafat, bunun sonucunda da haberlerin pozitif şekilde okuyucuya sunulduğunu anlattı. Basında kadın ve LGBTİ oranının çok az olduğunu ifade eden Haluk Kalafat, nefret söyleminin erkek egemen bakış açısının da haberlere yansıdığını vurguladı.

Sunumların ardından atölye, tartışma, haber yazımı ve gazeteleri tarama şeklinde devam etti.

Editör: Haber Merkezi