Haber: Didem Köse

İzmir Bornova’da Emek Kadın Korosu 8 Mart’ta düzenlenecek etkinlikler için çalışmalarına devam ediyor. İşçi, memur, emekli, ev kadını; farklı meslek grupları ve yaşlardan kadınlar koro çalışmalarında bir araya geliyor.

Bornova’da bulunan Eğitim-Sen İzmir 4 No’lu Şube Salonu’nda haftada bir gün iş çıkışları bir araya gelen kadınlara bağlama çalan Eğitim-Sen üyesi iki öğretmen de gönüllüce eşlik ediyor. İşinden veya evinden gelen kadınlar müzik öğretmenleri eşliğinde türkülerini söylüyorlar. Türküleri notalarına uygun söylemekte zorlansalar bile çalışmaları esnasında kahkahaları eksik olmuyor.

Aynı şarkıya defalarca ‘baştan alıyoruz’ denerek tekrar tekrar girilmesi Emek Kadın Korosu’ndaki kadınları hiç sıkmıyor ve bu durumdan yılmıyorlar. Hocanın el hareketlerinden kuralları algılamıyor olsalar da birbirlerinin ritimlerini dinleyerek örnek alıyorlar. Ortak ritimde buluşup, koronun ‘kalabalığında’ bazen birbirlerini idare ediyorlar. Bazen kötü söyleyip birbirlerini test ediyorlar. Ancak her hallerinden belli ki çalışmalar çok eğlenceli geçiyor.

Koroda yer alan kadınların temel düşüncesi, kadınların hayatın her alanında yer alması gerektiği. Evden dışarıya çıkmayan, sadece çocuk bakarak hayatına devam eden kadınlar için buranın bir fırsat olacağına dikkat çekiyorlar.

“KADIN DENİNCE AKLIMA EMEK GELİYOR”

Koroda yer alan İmran Şimşek, çalışmaya katılan kadınlar olarak ortak yönlerinin çok olduğunu ifade etti. Şimşek, “Aynı düşünce, aynı yapıda olduğumuz için mutlu oluyoruz. Herkes buraya severek geliyor. Sorunlar paylaşınca azalıyor. Kadınlar adına ses verebilmek için buradayız. Kadın denince aklıma emek geliyor. Güzel olan her şeyin arkasında kadın var. Türkiye koşullarında kadınlara değer verilmiyor. Kadın sadece evde olmamalıdır. Burası bizim için bir fırsat.” dedi.

Koroda yer alan diğer bir isim Esma Akyol ise, “Bütün kadınlar sokağa çıkmalı. Düzen kadını içeri tıkıyor. Sesimizi duyurmak için kadın erkek kol kola dışarı çıkmalı. Böylelikle şiddet daha da azalacak. Düzen bize sadece evde oturmak, kocaya hizmet etmeyi gösteriyor ama biz böyle olmayacağız. Sesimizi duyuracağız”  şeklinde konuştu.

“MÜZİK EVRENSELDİR, KADIN GİBİ”

“Emek korosunu oluşturmak için geçen sene karar aldık. Yeni katılan arkadaşlar arasında evden hiç çıkmamış olanlar var. Şimdi ilk defa böyle yer görüyorlar ve mutlu oluyorlar” diyen Güldalı Aktaş ise, “Her türlü müziği dinlerim. Müzik evrenseldir, kadın gibi. Kadın olmak hayata güzel bakmayı gerektiriyor. Gelecekten umutluyum” diye konuştu (İz Gazete)

 

Editör: Haber Merkezi