CHP İzmir İl Sekteri Fulya Alçay’ın moderatörlüğünü yaptığı “Kadın ve Siyaset” konulu panel, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP Parti Meclis Üyesi Sevgi Kılıç, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Tuba Torun konuşmacı olarak katılımları ile gerçekleşti. Panelin dinleyicileri arasında CHP Selçuk İlçe Örgütü Kadın Kolları üyeleri, parti üyeleri ve çok sayıda kadın yer aldı. 
Selçuk Efes Kent Belleği’nde gerçekleşen panelde 96 yıl önce Türk Medeni Kanunu’nun hayata geçirilmesi ile insan hakları ve kadın hakları temelinde gelişmeler, kadına yönelik şiddet ve İstanbul Sözleşmesi hakkında gelişmeler ve parti politikaları konuşuldu. 

SEVGİ KILIÇ: 'MÜCADELEDEN ASLA YILMAYACAĞIZ' 

Medeni Kanunu’nun kadına eşit yurttaşlık hakkı tanındığını belirten CHP Parti Meclis Üyesi Sevgi Kılıç; “Medeni kanun kadın ve erkeği hem kamusal alanda, hem toplumsal alanda eşit kıldı, kadının toplumdaki yerini tescilledi. Tabi geçen 96 yılda kadın erkek eşitliğinin ne kadar sağlandığı bir tartışma konusu. Ne yazık ki; siyasette kadın temsili parlamentoda çok düşük oranlarda. Toplumun yarısı kadın. Erkekler kadınlar yerine söz sahibi olarak bir problemi çözebilecek noktada olamazlar. Çünkü kadınların deneyimleri ve toplumsal ihtiyaçları ile erkeklerin deneyimleri ve toplumsal ihtiyaçları aynı noktada olamaz.  Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde bu yolda biz kadınlar olarak toplumda var olabilme hakkımız bir nebzede olsa aldık. Bize Atamızdan kalan bir miras var, bir hak var. Aradan geçen 96 yılın ilk yıllardaki devrimler kadar keskin devrimlerle ilerleyememiş olabiliriz. İnanıyorum ki, kadın mücadelesi ile sosyal demokrasi mücadelesi ile biz kamuda, parlamentoda kadınları eşit kılacağız. Bu mücadeleden de asla yılmayacağız” dedi. 

'ANADOLU’DA ÇİÇEKLER AÇACAK'

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Türkiye’de yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmelerin en çok kadınları etkilediğini belirterek; “Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Bunun kadın erkeği yok. Biz bu ülkede yaşanan sorunları hep birlikte yaşıyoruz. Biz elimizi vicdanımıza koyarak oy verirsek, inanıyorum ki bütün ülkeye bahar gelecek. Sadece İzmir’in dağlarında değil tüm Anadolu’da çiçekler açacak” dedi. 
CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Tuba Torun, Türk Medeni Kanunu’nun kadınlar için ciddi kazanımlar sağladığını belirterek; “1926’da kadın erkek eşitliği ilkesi ile Medeni Kanun’un varlığı kadınlara birçok kapı açtı. Kadınlar çıtkırıldım bir mücadele ile bugünlere gelmedi. Dünya tarihine baktığınızda kadın hakları mücadelesinin de bir geçmişi vardır. Türkiye’de bu mücadelede bizim şansımız Mustafa Kemal Atatürk’tü. Onun öncülüğünde, Onun yolu açmasıyla Türkiye’de 1934 yılında, dünyanın birçok ülkesinden önce kadınlar Seçme ve Seçilme Hakkı’nı aldılar. 1935’te 17 kadın milletvekili mecliste yer aldı. Bu oran yüzde 4,5 yapıyor. Şu an 596 milletvekilinden 104 kadın var. Yüzde 17 çok düşük bir rakam. 2021 yılının istatistik verisine göre Türkiye dünyada kadın milletvekili oranından dünyada 7 sıra gerileyerek 129. Sıraya düştü. Bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi. 
Selçuk Efes Kent Belleği’nde düzenlenen Siyaset ve Kadın Paneli katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından son buldu.

Editör: Haber Merkezi