ÖZLEM KARA/İZGAZETE - Son dönemde giderek artan ötekileştirici, dışlayıcı ve ayrımcı söylemlere maruz kalan LGBTİQ+ bireylerin var olduğunu ve asla yalnız olmadıklarını göstermek adına başlattığımız söyleşi dizisinin üçüncü bölümünde trans kadın ve seks işçisi A.S. ile görüştük. Trans kimliğini ve yaptığı mesleği yadırgayan kişilerle iletişim kurmadığını söyleyen A.S. yaptığı işi herkesin bilmediğini, bilmesine de gerek olmadığını ifade etti. A.S. yaşadığı zorlukları, mesleğe ne zaman başladığını ve nasıl bir dünyada yaşamak istediğini İz Gazete’ye anlattı.

‘MECBUR KALDIM’

Ruhuna uygun bir bedende doğmadığı için buna uygun bedene geçerken birçok operasyonlar geçirdiğini, seks işçiliğine ise mecbur kaldığı için 20 yaşında başladığını kaydeden A.S. gece hayatı dışında başka işler yapamadığını ve kalacak ev bulmakta zorluk çektiğini aktardı. Seks işçiliğinde müşteri ile kurulan bağların, iletişim şekli ve tarzının psikolojiyi büyük ölçüde etkilediğini belirten A.S. bu yüzden iletişim kurmakta zorlandığı, kaba insanları müşteri olarak almadığını, müşterilerine karşı özel anlamda duygusal hisler beslemediğini, sıradan insanlara olması gereken nezaket ve insani duygular çerçevesinde his beslediğini vurguladı. Kadınlardan ve çiftlerden de iş teklifi aldığını söyleyen A.S., pandemi döneminde kendi sağlığını ve toplum sağlığını korumak adına çalışmadığını ifade etti.

‘ADİL YAŞAM İSTİYORUM!

Herkesin eşit olduğu, adil, insanlar arasında ekonomik uçurumların olmadığı bir dünyada yaşamak istediğini belirten A.S., okullarda her yönüyle cinsel yaşam konularının eğitimi verilmesi gerektiğini ama bunun heteroseksist bakış açısıyla yapılmaması gerektiğini de söyledi. Günlük rutini ve sosyal yaşamı hakkında da konuşan A.S. “Bazen elimi eteğimi her şeyden çekip kabuğuma çekiliyorum. Hiç bir şey yapasım gelmiyor. Fakat genel olarak, üye olduğum sivil toplum örgütleri mevcut, aktif olarak görevler alıyorum, sosyal biri olduğumu söyleyebilirim.” dedi. Kimliğini saklamadığını ancak herkese de özel hayatını anlatmak zorunda olmadığını kaydeden A.S., “Benimle iyi ilişkiler kurup ilerletmek isteyen bir kişi öncelikle mesafeli olmalı birden sıcak ilişkiler kurmam” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kanun koyucularının ve uygulayıcılarının en yüksek seviyede kadınları ve transları koruması gerektiğini vurgulayan A.S., “İstanbul Sözleşmesi kesinlikle tam manada uygulanırsa bu sorunların çözümüne büyük katkıda bulunacağını akademisyenler gibi ben de düşünüyorum.

‘SEKS İŞÇİLİĞİNİ BIRAKACAĞIM!’

Seks işçiliğini bırakmak konusunda somut adımları olduğunu, İşkur ve özel iş bulma şirketlerine başvurduğunu fakat henüz sonuç elde edemediğini hatta CİMER’e yazmış olduğu dilekçelerinin de olduğunu söyleyen A.S. “Bu koşullarda, günümüz Türkiye’sinde sanıyorum çok zor olacak! Mümkün olursa Avrupa’ya gidip yaşamayı düşünüyorum, bununla ilgili araştırmalarım ve bağlantı kurmak için çalışmalarım var. Enine boyuna düşünmek ve araştırmak zorundayım.” diye konuştu. A.S. son olaraksa; kendisini özgürce ifade edebildiği için İz Gazete ekibine teşekkür ettiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi