ÖZGÜR ŞENGÜL/İZ GAZETE- Kadınlar, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nden 3’e karşı 2 oyla iptal davası reddetmesi kararını protesto etti. İzmir’de iki farklı kadın örgütü ayrı ayrı konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri’nin yaptığı açıklamada, “ Devlet mekanizmaları İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamak yerine, kadın cinayetlerini makam odalarından izliyor” denildi. İzmir Kampanya Grubu ise, “Katillere verdiğiniz göstermelik cezaları, bize layık gördüğünüz şiddet dolu evleri kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“HUKUKSUZ KARARI TANIMIYORUZ”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki göstererek basın açıklaması gerçekleştirdi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleşen açıklamayı Elif Tunca okudu. Tunca, “ Tek bir kişinin uluslararası bir sözleşmeden imzayı geri çekebilmesini hukuka uygun buldular. Biz bu hukuksuz kararı tanımıyoruz! İstanbul Sözleşmesi diyor ki eğer bir çocuk şiddete tanık oluyorsa çocuk şiddet mağdurudur. Ama bizim ülkemizde çocuklar sadece şiddete tanık olmuyor, anneleriyle birlikte öldürülüyor” diye konuştu. 

“ERKEK VURUYOR DEVLET KORUYOR” 

İzmir Kampanya Grubu’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını Berfin Büyükertaş okudu. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yapıldı.  Büyükertaş, “Sizler bu kararları vererek kadın cinayetlerinin faili olduğunuzu, her gün yaşadığımız tacizin, tecavüzün, erkek şiddetinin destekleyeni olduğunuzu bizlere tekrar gösterdiniz. Erkeklerin tecavüz edip katledip, devlet tarafından nasıl aklandığını görüyoruz ve kabul etmiyoruz. Faillerden de erkek devletten de hesap soruyoruz” ifadelerini kullandı. 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİMDİR”

Büyükertaş, “Katillere verdiğiniz göstermelik cezaları, bize layık gördüğünüz şiddet dolu evleri kabul etmiyoruz. Sözde kutsal aile kurumunu ön plana çıkararak yaşadığımız şiddeti gölgelemenize, LGBTİ’lara yönelik sistemli bir şekilde büyüttüğünüz nefret politikalarına itaat deği isyan ediyoruz! Yaşamını savunmak için öz savunma uygulayan Çilem’i, sokakta yürürken samuray kılıcıyla katledilen Başak Cengiz’i, katillerini türlü oyunlarla aklamaya çalıştığınız Şule Çet’i, ölmek istemiyorum çığlıklarını duyduğumuz Emine Bulut’u unutmuyoruz. Katledilmesine izin verdiğiniz, koruma sağlamadığınız, katillerini ödüllendirdiğiniz her bir kadının isyanıyla buradayız. Yaşamlarımız için mücadele etmeye, sokak sokak örgütlenmeye ve İstanbul Sözleşmesi’ni her koşulda savunmaya devam edeceğiz. Haklarımızı bize siz vermediniz, siz alamayacaksınız. Yaşasın kadın dayanışması, İstanbul Sözleşmesi bizimdir!” dedi.

Fotoğraf: Yusuf Belek 

Editör: Haber Merkezi