İZ GAZETE- Türkiye İşçi Partili kadınlar Karşıyaka Çarşı’da yaptıkları basın açıklaması ile “8 Mart’ta ülkenin her yerinde alanlardayız" diye haykırdı.  

Açıklama öncesi Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde “Eşitlikte, Özgürlükte, Yaşamda İnat Kazanacak” başlıklı bir kadın buluşması gerçekleştiren TİP’li kadınlar, yaptıkları açıklamada, "8 Mart bize, uzun çalışma saatlerinin kısaltılması, insanca yaşama ve çalışma koşullarının sağlanması talepleriyle 165 yıl önce canlarını ortaya koyan ve her yıl tekrar tekrar hatırlamamız, hatırlatmamız gereken New York’lu dokuma işçisi kadınlardan; yıllar içinde kadının özgürlük mücadelesini büyütmüş nice kadın yoldaşlarımızdan kalan bir mücadele günüdür. TİP’li Kadınlar olarak bu 8 Mart’ta da bunun bilinci ve gururuyla yine alanlarda olacağız, yine özgürlük ve hak taleplerimizle yerimizi alacağız" ifadelerini kullandı. 

'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİMİZİ HAYKIRACAĞIZ'

"Ne yazık ki bu 8 Mart’ı da emperyalist hegemonya yarışının sonucunda başlatılmış sıcak bir savaşın gölgesinde karşılıyoruz" denilen açıklamada, "Tüm tarih boyunca savaş en çok kadınları ve çocukları vurmuştur. Ukraynalı kadınların savaş nedeniyle yaşadıkları acı ve korkuyu yüreğimizde hissediyoruz, sesimizin yettiği kadar, “Savaşa Hayır!” diye haykıracağız.  Bu satırları yazdığımız sırada bile en az bir kadının şiddete, tacize, cinsel saldırıya maruz kaldığını, cinayete uğrayarak yaşamdan koparıldığını ve AKP/Saray Rejimi’nin adaletinin erkekleri koruduğunu biliyoruz. 6284 Sayılı Yasa’nın işletilmesinde, şiddete karşı mücadelede ve yaşamda inat edeceğimizi haykıracağız.  Gerici Saray Rejimi’nin aileyi “korumak” adına şiddet gören, eziyet çeken, evlilikleri yüzünden hayatı zindan olan kadının boşanma kararı vermesini zorlaştırmak, susup tüm bunlara katlanmasını sağlamak için nafaka hakkına göz diktiğini; asılsız iddialarla algı yönettiğini biliyoruz. Yüzlerce yıldır sürdürdüğümüz mücadelelerle aldığımız nafaka hakkından ve laiklikten asla vazgeçemeyeceğimizi haykıracağız. Pandemi ve AKP-MHP iktidarının ülkeyi yönetme tercihleri nedeniyle yaşadığımız ekonomik krizle beraber ev içi emeğin; kadınların omuzlarına her geçen gün daha fazla yük olduğunu, bir de artan yoksulluk nedeniyle kamusal alanlardan uzaklaşan kadınların sayısının her geçen gün arttığını biliyoruz. Kadın yoksulluğuna karşı mücadelemizi haykıracağız" ifadeleri yer aldı. 

'DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR'

Açıklamada, "Milyonlarca emekçi kadının emeğinin son damlasına kadar sömürüldüğünü, buna rağmen yoksulluktan kurtulamadığını ve bu sömürüye karşı yine milyonlarca emekçi kadının inançla direndiğini de biliyoruz. Migros’ta, Farplas’ta, onlarca çorap fabrikasında üretimi durduran, kazanımlar elde eden emekçi kadınlarla, sağlık emekçisi kadınlarla birlikte emeğimize her zaman sahip çıkacağımızı haykıracağız.  Aynı işi yapmasına rağmen erkekten daha az maaş alan; süt izni hakkı verilmeyen; kreşin bir hak olarak görülmemesi nedeniyle ya çalışamayan ya da çocuğunu sağlıklı koşullarda büyütemeyen; işten atılacaksa ilk gözden çıkarılan; taciz, mobbing altında işinden kovulmamak için sessizce çalışmaya devem etmek zorunda bırakılan emekçi kadınları biliyoruz. Alanlarda eşit işe eşit ücret, kreş hakkı, süt izni, iş güvencesi taleplerimizi haykıracağız.  Göçmen kadınların yaşamak zorunda kaldıkları ülkelerde hem ekonomik olarak hem yaşamak için varlık-yokluk mücadelesi verdiklerini, ayrımcılığa uğradıklarını, büyük zorluklar yaşadıklarını; yüzyıllardır kendi ülkelerinde ayrımcılığa uğrayan, yerinden edilen Kürt kadınlarının çektiği işkenceleri biliyoruz. Kadın dayanışmasının önemini, halkların kardeşliğini haykıracağız. Cinsiyetçi her türlü ezme-ezilme ilişkisine karşı olan bizler, hayatın her alanında yok sayılmaya, yok edilmeye çalışılan LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemlerine ve şiddete karşı gökkuşağında ve onurda inadı haykıracağız. Eşitlikte, özgürlükte, yaşamda inat edeceğiz! Değiştirecek gücümüz var! Bir aradaysak güçlüyüz! Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması, yaşasın mücadelemiz" denildi.

Editör: Haber Merkezi