İZ GAZETE - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G-20 zirvesi için gerçekleştirdiği Japonya ziyareti sonrasında kadın üniversitelerinden etkilendiğini ve YÖK Başkanı’na yönelik ‘Çalışmanı buna göre yap’ talimatının ardından başlayan tartışma devam ediyor.

Toplumsal muhalefetin aktörleri konuya ilişkin tepkilerini dile getirirken Erdoğan’a bir tepki de Cumhuriyet Kadınları Derneği’nden geldi. Konuya ilişkin bir basın açıklaması düzenleyen Cumhuriyet Kadınları Derneği ‘Kadın Üniversiteleri çağdışıdır, açtırmayacağız’ ifadesini kullandı.

‘KARMA EĞİTİM CUMHURİYET’İN İLANI’NDAN SONRA UYGULAMAYA SOKULMUŞTUR’

Kadınları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Pınar Gül tarafından okunan basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklenerek “Cumhurbaşkanı Japonya’dan örnek almak yerine Türkiye’nin büyük, köklü birikiminden beslenmeyi esas almalıdır. Devrimi ile aydınlanmış Türkiye, ’in ilanından hemen sonra Tevhid-i Tedrisat kanunu ile karma eğitimi uygulamaya sokmuştur. 1973 yılında çıkarılan Temel Eğitim Kanunu kapsamında Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri halen yürürlüktedir. Bu 14 ilkeden biri “Karma Eğitim’dir” ifadelerini kullandı.

‘TEKNOLOJİK GELİŞMELER İLE MESLEKLERİN CİNSİYETLERİ YOK OLMUŞTUR’

Tek cinsiyetli eğitimin sosyalleşmeye ve karşı cinsi tanımaya, yaşamıyla ilgili doğru ve gerçekçi kararlar vermeye engel olduğunu belirten Gül, “Bilimsel eğitim kadınlar ya da erkekler için değil geleceğimiz olan tüm gençlerimiz için gereklidir. Günümüzde cinslere dayalı, bir cinsin yapıp diğerinin yapamayacağı meslekler neredeyse tükenmiştir. Teknolojik gelişmeler ile mesleklerin cinsiyeti yok olmuştur” diye konuştu.

‘YARGIYA TAŞIYACAĞIZ’

Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak sadece karma eğitimi önemli bulduklarını ve sadece kadınların eğitim alacağı üniversiteleri çağdışı bulduklarını kaydeden Gül basın açıklamasını şöyle sonlandırdı:

Kadınları Derneği Türkiye’nin en büyük kadın örgütüdür. Yurt genelindeki bütün şubelerimizle imza masaları açarak bu üniversiteleri açtırmayacağız. Bu girişimde ısrar edilirse Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bu tutumu yargıya taşıyacağımızı ilan ediyoruz. Peşini bırakmayacağız”

Editör: Haber Merkezi