Cengiz Aldemir/ANKARA - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda milletvekillerinin, "insan haklarının geliştirilmesine ilişkin somut öneri ve değerlendirmelerinin" yer aldığı toplantıya katıldı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Çavuşoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle her yıl BM Türkiye Ofisi'yle birlikte program düzenlediklerini anımsatarak, bu yıl çevrim içi düzenlenecek programın konusunun "Kovid-19 ve İnsan Hakları" olarak belirlendiğini bildirdi.

KADINA ŞİDDET AYRI BİR SUÇ OLARAK TANIMLANMALI

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na iki öneride bulunan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Toplumun kanayan yaralarının başında gelen kadına şiddetin ayrı bir suç olarak tanımlanması gerektiğinin altını çizerek, “ İinsan hakları ihlali açısından biliyorsunuz, belki de hepimizin kanayan yarası, siz de bütçe sunumunda belirtmiştiniz “Kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri konusunda ayrı bir başlık açmak gerekir.” diye siz de dillendirmiştiniz. Bizim de kanun teklifimiz var, belki bir adım olur insan hakları açısından da. Kadına yönelik şiddetin ayrı bir suç olarak tanımlanması, haksız tahrik ve iyi hâl indirimleri açısından da yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var” dedi.

ÇOCUK İNFAZ SİSTEMİ DEĞİŞSİN

Bir diğer önerinin ise çocuk infaz sisteminde eğitim hakları ellerinden alınmayacak şekilde bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirten CHP’li Kılıç, “Arkadaşların konuştuklarından da, bizim gözlemlerimizden de çocuklara özgü bir infaz sistemine ihtiyaç var yeni bir düzenlemeye hem de eğitim hakları da ellerinden alınmayarak. Ayrıca belki çocuk suçlularla ilgili tutukluluğunun yani özgürlüğünün kısıtlanmasına son çare olarak başvurulmalı, belki böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var” önerisinde bulundu.

İZMİR ADLİYESİ İLE İLGİLİ BİLGİ TALEBİ

İnsan haklarıyla ilgili önerilerinin dışında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den depremde hasar gören İzmir Adliye binası konusunda kamuoyunu ve hukukçu meslektaşlarını rahatlatacak açıklama yapmasını isteyen Avukat Kılıç, “İzmir açısından çok önemli, ben İzmir Milletvekiliyim. Biliyorsunuz İzmir depremi oldu, teşekkür ediyoruz İzmir Adliyesine. Geldiniz siz de ziyaret ettiniz. Ben de cumhuriyet başsavcımızı ziyaret ettim. Adliye binasında hasarlar vardı. Tespit çalışmaları da o ilk günlerde devam ediyordu, sizin de olduğunuz, bizim de ziyaretlerimizde. Hem adliye çalışanları hem meslektaşlarımız açısından hasar tespitinin sonucuna ilişkin Bakanlık tarafından hem de İzmir kamuoyunu rahatlatacak son bir açıklama yapılırsa İzmirliler adına hem de meslektaşlarım adına çok memnuniyet duyarım” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi