Yasin AKSU/ İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanlığı yeni bir proje başlattı. ‘YaşamHak’ isimli projenin amacı, özellikle son yıllarda artan kadına yönelik şiddete karşı somut bir mücadeleyi ortaya koymak. ‘Yaşam bir haktır’ diyerek yola çıkan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ile projenin tüm detaylarını konuştuk.

YaşamHak Projesi nasıl ortaya çıktı?

Partimiz, 5 Aralık 2020 tarihinde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde YaşamHak projesini hayata geçirdi. CHP Kadın Kolları tarafından tasarlanan ve yürütülen bu projeyle kadına yönelik şiddete karşı somut bir mücadele başlatıldı. YaşamHak ile birçok kadının hayatına dokunuyoruz. Ayrıca -iktidarda olmasak bile- partimizin çözüm üreten, icracı kimliğini ortaya koyuyoruz.

İZ DERGİ'Yİ OKUMAK İÇİN LİNKE TIKLAYINIZ

‘UMUT DOLU BİR İSİM’

Projenin adı neden YaşamHak?

Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır. Maalesef bu hak, ülkemizde kadınların elinden alınıyor. Biz de bu yüzden “Yaşam Bir Haktır” dedik. Hem birlikte ve hem de ayrı ayrı okunduğunda farklı anlamları içinde bulunduran, umut dolu bir isim ürettik.

Projenin logosu nasıl şekillendi, neyi ifade ediyor?

Şiddetin panzehiri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik. Ve dedik ki; YaşamHak “şiddetin son bulma adresi”dir. (www.yasamhak.com)

‘CHP BİR YUVA’

Neden böyle bir projeye ihtiyaç duyuldu?

Ne yazık ki ülkemizde bir cins kırım yaşanıyor. Kadınlar sırf kadın oldukları için öldürülüyor, şiddet görüyor. Ülkeyi yönetenler ise “kadına yönelik şiddetle mücadele” konusunda samimi değil. Biz, bu projeyle tüm şiddet gören kadınlara destek olmayı hedefliyoruz. CHP’yi sığınacakları bir yuva olarak görmelerini istiyoruz.

Projede kimler görev alıyor?

Proje, CHP’nin 81 ildeki tüm kadın örgütleri tarafından yürütülüyor. Biliyoruz ki kadının halinden yine en iyi kadınlar anlar; çünkü biz kadınlar görünmez iplerle birbirimize bağlıyız.

Proje ile amaçladığınız hedef nedir?

Amacımız sadece şiddet gören kadınların yaşam hakkını savunmak değil; aynı zamanda bu yaşama yön vermek, değiştirmek! İşte bu değişim, birlikte kuracağımız eşit ve aydınlık yarınların da habercisi olacak.

‘YALNIZ DEĞİLSİN; BİZ VARIZ’

Peki ya sloganınız?

CHP Kadın Kolları olarak kadınlarla temas kurduğumuzda şunu gördük: Türkiye’de şiddete uğrayan birçok kadın; baskı, korku ve güvensizlik nedeniyle gördüğü şiddeti dile getiremiyor. Bu şiddet kendini değersiz hissetmesine, kendini anlatamadıkça yalnızlaşmasına, istemese dahi kendini toplumdan soyutlamasına sebep oluyor. Oysa böyle olmak zorunda değil. Bu nedenle sloganımız: Yalnız Değilsin; Biz Varız! Failler görecek ki hiçbir kadın, çocuk ve kırılgan grup yalnızlığa ve çığ gibi büyüyen sessizliğin içine gömülmeyecek. Biz buna izin vermeyeceğiz.

‘TEK TEK İLGİLENİYORUZ’

Proje nasıl işliyor? Genel Merkez düzeyinde bu proje için nasıl hazırlıklar yapıldı?

Genel Merkezimizde 7/24 çalışan bir çağrı merkezi kurduk. Bu kanalla; korkutulmaya, sindirilmeye, dört duvar içinde şiddetin her türlüsüne maruz bırakılmaya çalışılan kadınları, onların sesi ile kucaklıyoruz. 444 82 85 numaralı hatta gelen çağrılar ve yasamhak.com adresine atılan mesajlarla bize iletilen her bir vaka ile tek tek ilgileniyoruz.

‘BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR’

Bu proje kapsamında neler yapıyorsunuz?

Şiddet gören kadınlar ya haklarını bilmedikleri için ya da kendilerini yalnız ve çaresiz hissettikleri için bu sarmaldan kurtulamıyorlar. Ülkeyi yönetenlerin kadını erkekle eşit görmeyen zihniyeti ise bu süreci daha da zorlaştırıyor. Bazı devlet görevlileri şiddet konusuna karşı duyarsız yaklaşıyor, yasaların gücü yargı kararlarına yansımıyor. Örneğin; 10 yaşındaki kızının gözü önünde boğazı kesilerek öldürülen Emine Bulut, 4 saat önce karakola şikâyette bulunmuştu. Eski kocası tarafından uğradığı satırlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ayşe Tuğba Arslan, katili hakkında Savcılığa 23 kez suç duyurusunda bulunmuştu. İşte biz, kadınlar göz göre göre öldürülmesin, şiddet görmesin diye, tek bir kız kardeşimizin dahi kirpiği yere düşmesin diye, onlara haklarını anlatıyoruz.

  • Barolar ile yaptığımız iş birliği ve partili avukatlarımız sayesinde şiddet gören kadınlara ücretsiz hukuki destek veriyoruz.
  • CHP Kadın Kolları olarak, kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarını takip ediyoruz.
  • Şiddet mağdurlarına ücretsiz psikolojik destek hizmeti sağlıyoruz.
  • Karakollarda, Savcılıklarda, adliyelerde şiddet gören kadınların ve ailelerinin yanında oluyoruz. Biliyoruz ki birlikten güç doğar.
  • CHP’li belediyelerin olduğu illerde barınma ihtiyacı olan kadınların sığınma evine yerleşmelerini sağlıyoruz.
  • CHP Kadın Kolları ailesi olarak şiddet gören tüm kadınların yaslanacakları bir sırt olmakla kalmayıp, onları kadın dernekleriyle tanıştırıyoruz. Kadın dayanışmasının ve kadın örgütlenmesinin güçlenmesine katkı sunuyoruz.

‘ŞİDDET HARİTASI…’

Bu projenin ülkemize ve kadın mücadelesine yansıması nasıl olacak?

YaşamHak Projesi ile Türkiye’nin en temel beş sorunundan birine; “kadına yönelik şiddete” çözüm üreteceğiz. Biz kadınlar çok iyi biliyoruz ki; ülkeyi kin ve nefretle yönetenler, mafya bozuntularına alan açanlar, şiddetle mücadele edemez. Bu nedenle hangi siyasi görüşten olursa olsun, biz tüm kadınların yanındayız.

Ayrıca bu projeyle Türkiye’nin şiddet haritasını çıkaracağız. YaşamHak, bize bölgelerin özgün yapısına dair veriler sunuyor. Nerede erken yaşta zorla evlilikler daha fazla, nerede psikolojik şiddet daha yaygın; görüyoruz. Bu şiddet türlerini besleyen nedenlere odaklandık. Böylece ilk seçimlerde iktidara geldiğimizde bu sorunları kökten çözeceğiz.

***

Genel Başkan Aylin Nazlıaka sorularımızı, müthiş bir heyecan ve enerjiyle yanıtladı. Bu proje için 14 Baro, 1 Tabip Odası’nın yanı sıra ülkenin tamamında şubeleri bulunan Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve çeşitli STK’lar ile protokol imzalanmış durumda.

Nazlıaka, Yaşamhak projesi dışında da kadın kollarını daha etkin ve aktif hale getirecek adımlar atıyor. Başka bir tabirle seçildiği günden itibaren hızlı bir başlangıç yaptı.

Göreve geldikten sonra 200 ilçe ve 8 ilde kadın kolları yönetimleri oluşturulmuş. Daha önce kadın kollarının olmadığı 156 yerde kadın kolları örgütlenmesini gerçekleştirmiş.

3 ayda 10 bin yeni üye kadın kollarına katılmış. Burada özel ve anlamlı bir parantez açmak istiyorum. 10 bininci üye İzmir’imizin Buca ilçesinden bir güvenlik görevlisi olan kadın arkadaşımız.

Aylin hanımın röportaj esnasındaki olumlu enerjisi kadın kollarına da çoktan yansımış. Kadın mücadelesi adına CHP Kadın Kollarının adını daha sık duyacak ve Kadınları sahada daha fazla görecek gibiyiz.

Editör: Haber Merkezi