İzmir’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bu yıl farklı ve renkli yaşanacak. Türkiye’nin ilk kadın bandosu Bando Rio eşliğinde uluslararası aktivist sanatçıların katılımı ile gerçekleştirilecek .kutlamaların renkli geçeceğini ve bir ilke imza atacaklarını söyleyen Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan, “Bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye’de ilk defa İzmir’de kurulan ve yalnızca kadınlardan oluşan Bando Rio öncülüğünde kutlanacak. Canlı heykeller, Olcay Kankotan tahta bacak gösterileri, Eylem Sürer Maskizm okul öğrencilerinin katılımıyla Venedik karnavalını aratmayan masklı kadınların görsel şöleni yanında ünlü şairler, ressamlar, müzisyenler ve değişik alanlardan emekçi kadınların katılımı ile çok renkli bir kortej oluşturulacak” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Kadınlar, demokratik taleplerini sanatsal bir formda ifade edecekler. Kadınların iş, iş güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebi ile başlayan demokratik mücadele tarihinde bedel ödeyenleri anmak ve bundan sonraki çalışmalara sanatçı kadınları da katarak çoğulcu söylemin estetiksel formunu geliştirmek için, duruşumuzla ve yürüyüş sırasında sergilenecek canlı performanslarla duygu ve düşünceler dile getirilecek. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği olarak kadınların uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 8 Mart’ta, bütün kadınlara eşitliğin egemen olduğu, şiddet ve ayrımcılıktan arındırılmış bir dünya isteğimizi dile getirmek istiyoruz.”

AMAZONLARIN TORUNLARI

Yürütme komitesinde yer alan ve ilk kadın bandosunu kuran ressam ve seramik sanatçısı, aktivist Hülya Gül, Bando Rio’nun Türkiye’nin ilk defa kadınlardan oluşan karnaval bandosu olduğunu söyledi. Konservatuar öğrencilerinden oluşan Bando Rıo’nun şimdiden sonra İzmir’de birçok etkinlikte sahne alacağını belirterek, “Kadınlardan oluşan bandomuzla, yerleşik erkek egemenliğini, söylem ve eylemlerimizle değiştireceğiz. İzmirli kadınların atası olan Amazonların torunları olarak bu kentte farklı ve daha güzel birçok etkinliğe imza atacağız. İlk etkinlik için özellikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü seçtik. 8 Mart Cuma günü saat 13.00’de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde ilk gösterimizi sunacağız. Farklı sanatsal sunumlarla bir araya gelen sanatçı ve emekçi kadınlarla kendimizi ifade ederken, geleceğe dönük taleplerimizi de dile getireceğiz” diye konuştu.

ŞİİR, MÜZİK, GÖSTERİLER

Türk kültürünü yurt dışında tanıtmayı hedefleyen ve 33 ülkede temsilciliği bulunan Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, aynı gün saat 14.00’den sonra Karşıyaka Mavişehir’deki EGEPARK AVM’de kadın şairlerin, müzisyenlerin, Bando Rio, tahtabacak, canlı heykellerin katılımı ve Avrupa’da birçok ödül almış genç piyanistlerin resitali ile devam edecek.

Editör: Haber Merkezi