Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Nilhan Antitoros 5 Aralık 1934 yılında Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına hak ettiği değeri vererek seçme ve seçilme hakkını vermesiyle cumhuriyet kadınının tarih sahnesine çıktığını ifade eden Antitoros, 83 yıl sonra kadının temel haklarını savunma pozisyonuna dönmüş olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Kadınların bugün şiddet, taciz, tecavüz, ötekileştirme, yok sayılma, eğitimsiz bırakılma gibi bir çok sorunla karşı karşıya olduğunu söyleyen Antitoros, “Sadece özel günlerde hatırlanan kadınların 365 gün var olma mücadelesi içinde olduğu bir gerçek. Bu bilinçle kadın mücadelesini yükseltmek ve kadınların haklarını her alanda savunmak için çalışmaya, üretmeye ve ‘buradayız’ demeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bir çok Avrupa ülkesinden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanıdığını ifade eden Antitoros, yasanın kabulünden sonra Atatürk’ün yaptığı  konuşmanın son derece manidar ve önemli olduğuna dikkat çekti. Antitoros, “Atatürk’ün, “Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasî hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir. Türk kadını, evdeki medenî mevkiini selahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında muvaffakiyetler göstermiştir.

Siyasî hayatla, belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu seferde milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medenî memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu selahiyet ve liyakatla kullanacaktır.” sözlerinin bugün tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum” diye konuştu.

Bu vesile ile Fransız yazar Olympe de Gouges’in, sadece erkekleri kapsayacak şekilde hazırlanmış olan ilk İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’ne tepki olarak hazırladığı “Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi”ni de tekrar okumak gerektiğini ifade eden Antitoros, kadınların hukuki, politik ve sosyal alanda erkeklerle eşit kılınması gereğini anlatan 226 yaşındaki bildirgenin bir çok maddesi için kadınların hala mücadele veriyor olmasının trajik olduğunu da belirtti.

Editör: Haber Merkezi