DİSK Genel İş Sendikası 7 Nolu Şube, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezinde etkinlik düzenledi. 

Ege Üniversitesi kampüsü ve Bornova belediyesi taşeron işçileri, geçtiğimiz yıl örgütlenerek Genel-İş 7 No’lu Şube’yi oluşturmuş ve ilk TİS’leri de geçtiğimiz aylarda imzalanmıştı. Şube’ye üye çok sayıda kadın işçi bulunuyor. 

Etkinliğin yapıldığı salona, “OHAL, baskı, şiddet, taciz, tecavüz, mobbing ve işten çıkarmalara, cinsel, sınıfsal, sömürüye Hayır” , “Kadın, yaşam, özgürlük” yazılı pankartlar asan kadınlar etkinlik boyunca sık sık, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın direnişimiz” sloganları atarak taşerona, erkek egemen zihniyete, kadın cinayetlerine, çocuk istismarına da hep birlikte  “Hayır” dedi. 

Ayrıca Bursa’da 8 Mart etkinliğine giderken trafik kazasında yaşamını yitiren kadınlar da anıldı. 

Etkinlikte tiyatro gösterimi, müzik dinletisi, halk oyunları ve kadınların mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yer aldı. 

‘KADINLAR ÖRGÜTLÜ MÜCADELE İLE DAHA GÜÇLÜ’

Şube Başkanı Kemal Köroğlu, kadınların örgütlü mücadele ile daha güçlü olduğunu söyleyerek, kadınların 8 Mart’ını kutladı. Daha sonra söz alan kadın Şube Sekreteri Özgür Genç, kadınların tarih boyunca hak ve özgürlükleri için mücadele ettiğini hatırlatarak, “Kadının bu düzen içerisinde artı değerine el konulmasıyla, dini gerekçelerle, kültürel dayatmalarla ve erkeklerin hegemonyası ile kuşatıldığı açıktır. Dolayısıyla toplumun yarısını oluşturan kadına karşı ayrımcılık da hayatın her alanına sinmiştir. Evde, fabrikada, büroda ve tarlada çalışan kadına kayıt dışı, sendikasız, sigortasız ve düşük ücretli çalışmak düşmektedir. Küresel anlamda açlığın da, göçün de, şiddetin ve savaşın da en ağır bedellerini kadınlar ödemektedir” dedi. 

Kadının esas kariyerinin annelik olduğu söylenip eve hapsedilmek istendiğini belirten Genç, “Evi geçindiren erkektir, kadın ise aile gelirine katkı sunar anlayışı neye hizmet ediyor? Aynı işi yapan kadınların erkeklerden daha az ücret almasına, kriz anında ilk işten çıkarılanın kadın olmasına, kadının sigortasız çalıştırılmasını kolaylaştırmaya ve sendikalardan uzak bırakılmalarına neden olmuyor mu? Biz örgütlü kadınlar şunu iyi biliyoruz ki; Bu düzenin değiştirilmesini kendimize hedef koymadıkça, temel yapıların tümünü birden dönüştürmedikçe ve yeni insanı yaratmadıkça, kadını gerçek anlamda özgürleştirmek mümkün olmayacaktır” dedi. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi