KESK İzmir Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla basın açıklaması yaparak iş güvencesi, yaşam hakkı ve gelecek için kadınları mücadeleyi ve dayanışmayı büyütmeye çağırdı. Açıklamada Türk Metal İş Sendikası’nın kadınlar günü etkinliğine giderken trafik kazasında yaşamını yitiren kadınlar da unutulmadı. 

Karşıyaka İZBAN girişinde bir araya gelen farklı iş kollarından kadın kamu emekçileri “Karanlığa Hayır, 8 Mart’ın Aydınlığında Buluşuyoruz” pankartı açarken “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Emeğimiz, Bedenimiz, Kimliğimiz Bizimdir”, “Ne Darbe Ne OHAL, Demokrasi Derhal” ve “Yasaklar Sizin Olsun, 8 Mart Bizim” sloganlarını attı. 

KESK’li kadınlar adına basın açıklamasını okuyan kamu emekçisi Şenay Akyol, 60 ülkede eş zamanlı yapılan kadın grevlerine selam yollayarak, dünyanın dört bir yanındaki kız kardeşleri ile birlikte yükselen faşizme, emek sömürüsüne, erkek-devlet şiddetine karşı eşitlik özgürlük mücadelesini büyüttüklerini dile getirdi. 

Krizin faturasının kadınlara ödettirilmek istendiğini ve esnek, kuralsız çalışma ile kadın emeğinin sermayesinin sömürüsüne açıldığını da belirten Akyol, işlerine, emeklerine sahip çıkacaklarını ve ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine geri döneceklerini de vurguladı. 

‘KADINLAR, ŞİDDETE HAYIR DİYECEK’

Diktatörlük yasasına karşı hayatlarına sahip çıkacaklarına da değinen Akyol, katliam, göç, yoksulluk ve sistematik şiddete karşı hayır diyeceklerini ifade etti. OHAL ve KHK rejiminin son bulmasını da talep eden Akyol “Esnek, güvencesiz, kayıt dışı çalışmaya son verilmeli. Başkanlık dayatmalarından vazgeçilerek tüm kesimlerin hak ve taleplerinin yer aldığı, her türlü ayrımcılığa son verecek, eşitlikçi özgürlükçü ve demokratik bir anayasa toplumsal mutabakatla hazırlanmalıdır. İçeride, dışarıda yürütülen savaş politikalarından vazgeçilerek halkların bir arada ve eşit yaşadığı barış koşulları oluşturulmalıdır” dedi. 

‘8 MART RESMİ TATİL OLMALI’

Başta KESK’li kadınlar olmak üzere muhalif kimliklerinden dolayı cezaevlerinde tutulan bütün kadınların serbest bırakılmasını da isteyen Akyol taleplerini söyle sıraladı “Taciz, tecavüz, şiddet ve mobbingin son bulması için düzenlemeler yapılmalıdır. Kamusal alandaki gerici, cinsiyetçi uygulamalara son verilmelidir. 8 Mart resmi tatil ilan edilmelidir”. Akyol, sözlerini bütün kadınları, mücadeleyi ve dayanışmayı büyütmeye çağırarak bitirdi. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi