Herkesin kalori ihtiyacı birbirinden farklıdır. Kendi limitlerinize bağlı kalmanız kilonuzu korumanıza veya ideal kilonuza ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Daha sağlıklı kiloya ulaşmak dengeli yaşamın ilk adımıdır. Önemli olan uzun süreçte aldığınız ve harcadığınız enerjiyi nasıl dengeleyeceğinizi öğrenmenizdir.

Dengeleyici davranış: Enerji dengeniz nerede?

Kiloyu korumak: Aldığınız ve harcadığınız enerji eşitse kilonuz sabit kalacaktır.

Kilo kaybı: Harcadığınız enerji fazla ise bu durum ortaya çıkacaktır.

Kilo alma: Aldığınız enerji fazla ise de bununla karşılaşacaksınız.

Dünyadaki yüksek kilo ve obezite oranları göstermektedir ki insanlar harcadıklarından daha çok enerji almaktalar.

Sizin için doğru kalori miktarını tüketmek:

Günlük kalori limitinizi aklınıza bulundurun. Örneğin, kalori limitiniz 1800 ise, bu kalori miktarını, ana-ara öğünlere, içeceklere tüm gün boyunca nasıl bölebileceğinizi düşünün. Her gün aynı olmak zorunda değildir. Büyük bir öğle yemeği, daha mütevazi bir akşam yemeği ile tolere edilebilir.

Yeme içme seçeneklerini kıyaslayın ve kalori limitinize uyup uymadığını gözden geçirin. Örneğin, 200 kalorilik bir atıştırma, 500 kalorilik olandan daha mantıklı bir seçim olacaktır. Günlük kalori limitinizi ne yiyip içeceğinizi seçerken kullanabilirsiniz.

“Beslenme Doğruları” size daha akıllı seçimler yapmanıza olanak sağlayacaktır. Benzer ürünlerin etiketlerini karşılaştırıp, kalorisi daha az olanı seçebilirsiniz. Porsiyonlarına bakarak ne kadar tükettiğinizde aklınızın bir kenarında kalabilir.

Engel Noktalar

Doğru miktarda kalori alıp almadığınıza şüpheniz mi var. Aşağıdaki bazı temel noktalar zihninizde oluşan bu sorulara cevap olabilir.

“Kalori”yi anlamıyorum

Kalori yediğiniz veya içtiğiniz ile beraber aldığınız enerji miktarını gösteren bir terimdir. Karbonhidrat, yağ, protein, alkol hepsi enerji verir, ve bu enerji kalori miktarıyla ölçülür. Kaloriyi metre, litre vb gibi ölçüm birimi olarak düşünebilirsiniz. Yiyecek ve içeceklerden aldığınız enerji nefes alıp vermekten, fiziksel aktiviteye kadar vücudunuzun yakıtıdır. Fakat, tükettiğinizden fazlasını alırsanız, vücudunuz bunu yağ olarak depolayacaktır.

Eğer kalori sayıcı kullanırsam, neden günlük yeme planımı göz önüne alayımki?

Yediklerinizi seçerken sadece kalori miktarına bakmaktan da önemli noktalar vardır. “Günlük Beslenme Planı”nız günlük kalori miktarınıza sadık kalırken aynı zamanda sizin için yeterli besleyicilikte de olmalıdır. Günlük Besin Planınızı 5 besin grubundan ne kadar yiyeceğinize göre oluşturabilirsiniz.

Kalori sayacak zamanım yok

Kilolarını korumayı başarabilen insanlar, kalori saymasalar da ne kadar yiyeceklerini düzenleyen yollar bulabilmektedirler. Birçok insan düzenli şekilde aynı tip besinlerden tüketmektedirler. Kalori etiketleri üzerinde zaman harcadıkça, hangi seçeneğin sizin için doğru olduğunu zamanla öğreneceksiniz.

Kilomu korumak için ne kadar kalori almam gerektiği hakkında bilgim yok.

Günlük kalori ihtiyacı, boy, kilo ve fiziksel aktivite gibi bazı faktörlere bağlıdır. Siz de bu faktörlere bağlı kalarak “Günlük Yeme Planı” oluşturabilirsiniz. Her gün bu kaloriye yakın veya daha az kalmaya çalışın. Her gün alacağınız daha fazla kalori (100 kalori bile olsa) uzun zamanda büyük miktarda kilo olarak size geri dönecektir.
Günlük Besin Planı’ndaki kaloriler ortalama miktarlardır. En iyi sonuç için, vücut ağırlığınızı zaman içinde takip edin. Kilo alıyorsanız, veya vermiyorsanız, kalori alımınızı azaltın veya fiziksel aktivitenizi arttırın.