DERLEYEN: NİL KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Hakan Orhunbilge ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Ersan Odaman, İZ TV’de yayınlanan Özgür Coşkun ile Gündem Özel programının konukları oldu. Bu sene 3’üncüsü gerçekleştirilen ve ‘Sürdürülebilir bir dünya için koşuyoruz’ mottosuyla düzenlenen Maraton İzmir’in konuşulduğu programda ayrıca İzmir’de spora dair yapılan çalışmalardan da bahsedildi.

YOĞUN KATILIM OLDU

Maraton İzmir’e dair değerlendirmelerde bulunan İBB Gençlik ve Spor Kulübü Daire Başkanı Hakan Orhunbilge, “Çok keyifli bir organizasyon oldu. İlk ikisi bu kadar kalabalık olmamıştı. Çünkü kotalar vardı. Üçüncüsü yoğun katılımla gerçekleşti. Maraton İzmir her geçen gün büyüyen bir organizasyon. İzmir’i sporda marka kent yapma yolunda üzerine titrediğimiz organizasyonlardan biri. Bunun meyvelerini alıyoruz. Son koşuda da rekor güncellendi. Bu önemli. Bizim için daha da önemli olan şey; organizasyonun her geçen yıl üzerine koyarak devam ediyor olması. Ekip olarak da organizasyonla birlikte büyüyor olmamız bizi en çok mutlu eden taraf. Ekip arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyorum çünkü çok kolay bir organizasyon değil; lojistiğinden yolların kapanmasına kadar 42 km’lik bir alanı kapsıyor. Bu tip organizasyonların önemi şu; kentlinin yaşam konforunu minimum oranda etkilemek. Biz de buna gayret ettik. Bu konuda çok hassasız. Tunç Başkanımız da bunu bizden özellikle rica etti. Bu sene ‘Sürdürülebilir bir dünya için koşuyoruz’ mottosuyla atıksız bir maraton geçirdik. Bundan sonrası için de bu mottoyla devam edeceğiz” diye konuştu.

HEDEF SPOR FUARI

Festival gibi bir organizasyon gerçekleştirdiklerini söyleyen Orhunbilge, “Bu sene ilk kez Kültürpark alanında Sporfest İzmir adında festival de düzenledik. Bu da çok ilgi gördü. Ama bunu önümüzdeki yıl festivalden çıkarmak istiyoruz. Avrupa’nın en önemli spor fuarlarından birini bu açık alanda yapmayı hedefliyoruz. Orada yaklaşık 13 federasyonumuz bizimleydi. Yurtdışından yoğun ilgi vardı. 43 ülkeden müsabakacılar bizimleydi. Önümüzdeki yıl çok daha büyük bir katılımla koşacağımızı düşünüyorum” dedi.

‘REKORU GELİŞTİRDİK’

İzmir’in en hızlı parkuru olduğunu ve maratonda yeni bir rekor kırıldığını belirten Orhunbilge, “Parkur eğimi çok az. Deniz seviyesinde koşuyoruz. Kentin içinde olması da insanların çok hoşuna gidiyor. Bu da elit atletlerin ilgisini çekmeye başladı. İki yılda iki rekor geldi. İstanbul’da 43’üncüsü düzenleniyor. Diğer illere baktığımızda biz en genç maratonuz ama hızlı koşuyoruz. Rekor bizde. İkinci yılımızda da yine kendi rekorumuzu geliştirdik” şeklinde konuştu.

‘BİR YILLIK ÇALIŞMA’

İkinci maraton bittikten sonra bu yılki maratonun hazırlıklarına başladıklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Ersan Odaman, “Bu organizasyon bir senelik yoğun bir çalışmanın sonucu gerçekleşti. Son etapta bir spor festivalini de yapmak üzere toplantı yapmıştık. Bunu yapabileceğimizi, ileriki dönemde de Avrupa’nın en büyük açık alan spor fuarlarından biri olabileceğine inandığımız için bu işe giriştik. Bu sene 13 federasyonumuz katıldı. Mini voleybol şampiyonamız vardı. 500 çocuğumuz katıldı. Hentbol, okçuluk, dağcılık, judo, tekvando vardı. Futbolda U14 kadın, U12 erkek turnuvamız vardı. Badminton ve tenis turnuvamız gerçekleşti. Ayrıca fuardaki göletimizi de temizleyip doldurduk. Oradan artık kanolar geçecek” açıklamasında bulundu.

’İZMİRLİLER ALIŞTI’

İzmirlilerin bu tip organizasyonlara alıştığını ifade eden Orhunbilge şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turnuvası da oldu. O turnuvanın yapısı biraz farklıydı. Tüm caddeler trafiğe kapandı. Bu organizasyonda diğer şeritte trafik devam ediyordu. Üst üste gelince biraz da çekindik. O yüzden arkadaşlar son derece titiz çalıştı. Kentte bu tip etkinlikler arttıkça insanların yaklaşımları da değişiyor. Aralık ayında ‘En Uzun Gece Yürüyüşü’nü yaptığımızda şunu düşünmüştüm; Aralık ayında o soğukta İzmirliler gelir mi acaba? 150 civarı bir katılımcıyla koştuk. Bu sene kota koyduk ve bin kişiyle koştuk. Aslında bu bazı şeyleri açıklamaya yetiyor. Çünkü İzmirliler olarak biraz rahatızdır. Ama o soğukta bin kişiyle koşunca bazı şeylerin yerine oturduğunu gördük. Önemli bir geri dönüş. Bu sene Kadınlar Günü’nde Agora’dan Kemeraltı’na gece koştuk. İzmirliler bu organizasyonlara alışmakla birlikte katılımcı olarak da yer alıyor. Tabii bununla yetinmeyeceğiz. Önemli hedeflerimiz var. Bu organizasyonlar bizi besliyor. Sadece bu yaz 3 uluslararası organizasyon var. Eylül ayında Dikili’de Dünya Plaj Şampiyonası, Temmuz’da Selçuk’ta U18 Avrupa Plaj Şampiyonası ve bence en önemlilerinden biri yine Temmuz sonunda U18 Avrupa Basketbol Şampiyonası yapılacak. Bu tip organizasyonlar uzun vadede İzmir’e katkı sağlayacaktır.”

‘4 MİLYONLUK BAĞIŞ’

İzmir Maraton’un aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olduğunu ve bağış kampanyası düzenlediğini de aktaran Odaman, “Maratonu planlarken STK’ların işe dâhil edilmesini konuşmuştuk. Adım Adım Platformu da resmi olarak koşumuzun partneri oldu. Bu platform, STK’ların şeffaf şekilde hesaplarının kontrol edildiği bir yer. Bu yüzden bağışın nereye gittiği görülebiliyor. Bu yıl 35 STK katıldı. Bunların kendi içinde bin 500 koşucusu vardı. Bu sene ilk defa olmasına rağmen İstanbul Yarı Maratonu’nu geçen bir bağış toplandı ve 4 milyon liraya ulaştı. 2 Mayıs’a kadar devam edecek. Hedefimiz 5 milyon lira. Bağışlar, ipk.adimadim.org web sitesi üzerinden yapılabiliyor. Çok daha büyük rakamlara ulaşabilir. Biz STK’ların artmasını ve onlarla beraber yol yürümeyi istiyoruz. Bunun sosyal sorumluluk tarafı da var. Belediyemiz İzmir halkına hizmet veriyor. Hizmeti de böyle güzel bir görevle taçlandırabiliyorsak ne mutlu” ifadelerini kullandı.

‘YATIRIMLAR SÜRECEK’

Spor alanındaki yatırımlara da değinen Orhunbilge, yapılan çalışmaları şu şekilde anlattı:

“Ekonomik olarak zorlu bir süreçten geçsek de Tunç Başkanımız spor konusunda önemli destekler veriyor. Önemli yatırımlar yapılıyor. Biz de yatırımları bu tarz organizasyonlarla taçlandırıyoruz. Aktif olarak kullanılan tesislerin yüzde 85’i ‘Universiade İzmir’ döneminde yapıldı. Yeni dönemde, organizasyonlar için elinizdeki tesis envanterine bakıyorlar. Yeterli değilse talip bile olamıyorsunuz. Biz de bunun farkında olarak yatırımlarımızı yapıyoruz. Yakın zamanda Özdere’de bulunan 200 kişi konaklamalı, futbol ve basketbol sahalarının, tenis kortlarının olduğu gençlik merkezinin açılışı yapılacak. Burada da uluslararası organizasyonları gerçekleştirmek istiyoruz. Yine bu sene temeli atılacak ve üç havuzun bir yerde toplandığı en büyük tesislerden biri Kemer’de açılacak. Son üç yıldan beri su sporlarına pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kentin kıyı şeridini kullanmak istiyoruz. İzmir’in yaz dönemi çok uzun. Dezavantajlı bölgelere de portatif havuzlarla hizmet götürdük. Bu sene de devam edecek.”

NAKDİ DESTEK SUNACAĞIZ

Tesis sorunu yaşayan amatör kulüplere desteklerinin süreceğini de belirten Orhunbilge, “Pandemi döneminde herkes zorlandı ama amatör kulüpler kapanma noktasına geldi. Her yıl bütçemizin belli oranını amatör kulüplere ayni ve nakdi olarak dağıtıyoruz. Bu yıl da nakdi bir desteğimiz olacak. Çünkü amatör kulüp olmadan profesyonellikten bahsedemezsiniz. Bunlar kılcal damarlardır. Yapabileceğimiz destekleri bugüne kadar yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

HEDEF 60 BİN ÖĞRENCİ

Spor organizasyonlarını yapmalarının temel amacının İzmirlilere sporu sevdirmek olduğunun altını çizen Orhunbilge, “Bu yolda yapılan çalışmaların en önemlisi spor okulları. Geçen sene 40 bin öğrenciye ulaştık. Bu seneki hedefimiz 60 bin. Bu çok kıymetli. İzmir’de şu an çocukların kötü alışkanlıklara başlaması 10’lu yaşlara inmiş durumda. Biz de ne kadar çok çocuğa ulaşırsak, kötü alışkanlıklardan uzak durmaları o kadar mümkün olacak. Spor okullarımız sayesinde çocuklarımıza ulaşmaya devam edeceğiz” dedi.

‘LANGAR SAHASI’NDA YETERLİ ÖLÇÜ YOK’

Ülküspor Başkanı Süleyman Şenol’un Langar Sahası’nın kendilerine tahsisi çağrısı hakkında da konuşan Orhunbilge, “Aziz Başkan döneminde bir talep olmuş. Ama bu alan imar planlarında da havuz olarak projelendirilmiş ve 6-7 yıl önce süreç başlamış. O alanın nizami bir saha yapılmasına yeterli ölçüsü yok. Yakınında Behçet Uz Tesisi’ni hizmete aldık. O sahadan da faydalanabiliriler. Ülküspor’un talep ettiği sahanın manevi tarafını da çok iyi bilen biriyim. Oraya Langar denir. İzmir’deki bir sürü profesyonel futbolcunun yolu o sahadan geçmiştir. Babamın da yetiştiği sahadır. Ancak oradaki ölçüler, standart sahaya uygun değil. Olsa bile başlamış olan bir havuz süreci var. İhaleler yapılmış. Temeli de bu sene atılacak. Bu bölgeye yakın alternatif sahalarımız var. Yapılacak havuzla da birlikte bölgenin bir anda çehresi değişecek. Bir sürü çocuğumuz yetişecek. Hayatında hiç havuza girmemiş birçok çocuğumuz o tesisten yararlanacak. Bence buna hepimizin mutlu olması gerekiyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi