DERLEYEN: TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- İZ Televizyonu’nda yayınlanan ‘Özgür Coşkun ile Gündem Özel’ programının konukları Ülküspor Başkanı Süleyman Şenol ve Ülküspor Başkan Vekili Ahmet Zenger oldu. Dünden bugüne Ülküspor’ın tarihini anlatarak sözlerine başlayan Süleyman Şenol, “1914 yıllında kurulan Ülküspor, 1946’da şimdiki adını aldı ve isminde Türk ismini taşıyan ilk kulüp. Takımın renkleri yine bu yıllarda kırmızı beyaz olarak değişti. Kulübün adından esinlenilen sloganımız ‘bitmez kırmızı beyaz sevdamız’dır. Geçmişi başarılarla dolu olan kulübümüz, 24 Eylül 1952'de Atina'da Etnikos Astır takımıyla yaptığı özel maçla, Avrupa'da gece maçı oynayan ilk Türk ekibi olarak tarihe geçti. 1957-1958 yılları arasında Türkiye Kupası’nda Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş takımlarıyla liglerde de oynadı. 2011 yılında Hentbol takımımızla 2. lige çıkmamıza rağmen maddi yetersizliklerden dolayı kapatmak durumunda kaldık. Takımda oynayan gençlerimizi Altay Kulübü’ne verdik. Şu anda hentbol şubemiz var ancak yarışmıyoruz” dedi.

‘İZNİLERİ İSTEYECEĞİZ’

‘Ülküspor olarak yalnızca futbol alanında faaliyet göstermek istemiyoruz’ diyen Şenol, “Amacımız Ülküspor’un spor kulübü olduğunu göstermektir. Bunun için çeşitli projelerimizi de hazırladık ve hepsini açıklayacağız. Çalışmalarımıza devam etmek için, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’dan kapalı spor salonlarını kullanmak için izinlerimizi de isteyeceğiz. Tepecik semtinde yaşayan çocuklarımızı kötü alışkanlıklarından sporla kurtaracağız” açıklamasında bulundu.

‘YETİŞTİRİCİ KULÜBÜZ’

Kulübün yıl içerisindeki gerçekleştirdiği faaliyetlerinden bahseden Ülküspor Başkan Vekili Ahmet Zenger ise, “Süper Amatör Ligi’ni dördüncü olarak bitirdik. Salgın nedeniyle oyuncularımızın rahatsızlanması ligde geri sırada kalmamıza neden oldu. Liseler arasında düzenlenen spor müsabakalarına giden 18 takımımız çok iyi yarıştı. Gelecek yıl için daha iyi takım kurmak istiyoruz” dedi. Ülküspor’un yetiştirici bir kulüp olduğunun da altını çizen Zenger, “Bu sene içerisinde üç oyuncumuzu 3. Lig ve BAL Ligi’ne bedelsiz olarak verdik. Hiçbir para talebinde bulunmadık. Kulübümüzde yetişen oyuncularımızı vitrine çıkararak ülke futboluna armağan etmek istiyoruz. Bizim gibi takımların ve yöneticilerinin amacı gençleri sporla buluşturmaktır” açıklamasında bulundu.

DESTEK İSTEDİ

‘Bu işe gönül veren insanların devlet tarafından desteklenmesi gerekmektedir’ diyen Zenger, “Ülküspor’un 200 ila 250 arasında değişen oyuncu kadrosu var. Tüm oyuncuların masrafını birkaç kişi karşılıyor. Belediye ve Gençlik ve Spor Kulübü’nden aldığımız yardımlar belli. Sadece bu yıl içerisinde Federasyona 32 bin lira aktarma ücreti verdik. Bu yüzden işe gönül vermiş kişiler devlet tarafından desteklenmelidir. Bizlere verdikleri 15 bin lira yeterli değildir” dedi.

‘150 BİN CEBİMİZDEN ÇIKTI’

Ülküspor’un yerel yönetimlerden aldığı desteklere değinen Süleyman Şenol, “Konak Belediyesi Başkanı Abdül Batur, her sene malzeme ve nakdi yardımda bulunuyor. Antrenör ve liglere katılım bedeli de belediye tarafından karşılanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de 7 bin lira civarında nakdi destekte bulunuyor. Ancak bu desteklerin üzerine bizler kendi cebimizden 150 bin lira bularak Federasyona veriyoruz. Kulübümüzün yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

‘MECLİS’E GİTTİM’

Ülküspor Kulübü’nde yaşanan sıkıntıları anlatmak için Meclis’e ziyaretlerde bulunduğunu ifade eden Şenol, “Yaklaşık 6 ay önce Kulübümüz için Ankara’ya gittim. Meclis’e 6 kez ziyarette bulundum. Yaptığım ziyarette CHP İzmir milletvekillerinden Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Özcan Purçu ve AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan’a hazırladığım dosyaları sundum. Ancak olumlu bir sonuç alamadım” dedi.

LANGAR SAHASI İÇİN ÇAĞRI

Kullanım hakkı kulübe ait olan Yenişehir-Tepecik’te bulunan Langar Sahası’nın kendilerine verilmesi için çağrıda bulunan Şenol, “Türkiye’ye mal olmuş bir kulübüz ve yıllardır bu alanın spor sahası olması için mücadele ediyoruz. Langar Sahası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait ve Aziz Kocaoğlu döneminde kamulaştırılmıştı. Belediye, bu alana olimpik havuz yapmak istiyor. Tepecik’te bulunan yaklaşık 19 muhtarımızdan alanın saha olması için imza topladım. Yaklaşık 30 yıldır saha kapalı ve bölgede yaşayan çocuklarımızın kötü alışkanlıkları da arttı. Gençlik ve Spor Dairesi Başkanı Orhun Bilge ile de görüşme sağladığımızda ‘Tunç Başkan’ın hazırladığı projeyle alana havuz yapılacak. Değişmesi için görüşülmesi lazım’ dedi. Ne yazık ki sonuç alamadık” ifadelerini kullandı.

RANDEVU TALEP ETTİ

Tunç Soyer’le görüşme sağladığında Langar Sahası’yla ilgili taleplerini daha açık dile getireceklerini söyleyen Zenger, “Tepecik’te bulunan 4 kulüp, çevredeki sahalara giderek antrenman yapıyor. Bölge havuz yapmaya uygun değildir ve halkta saha istiyor. Bu alan olmasa bile bölgede başka bir yere saha yapılmalıdır. Mahallemize hizmet verilmesini istiyorum ve kentimize de geri dönüşü iyi olacaktır. Tunç Başkan’ımızdan en kısa zamanda randevu talep ediyoruz” dedi.

‘İZMİRLİLER SAHİP ÇIKMALI’

Ülküspor Kulübü’nün maddi olanaksızlar nedeniyle Tepecik’te bir depoda faaliyet gösterdiğini dile getiren Şenol, ‘Kulübü kapanmaktan kurtardık’ ifadelerini kullandı. Şenol, “Kentin 108 yıllık kulübünün eşyalarını yakın bir arkadaşımızın deposuna kaldırdık. Oyuncularımızın formalarını evime götürüyorum. 1987 yılında göreve geldiğimde kulüp kapanacaktı. 3. Lig’ten sonra küme düşen kulübümüzü o günden bu yana tek başıma ayakta tutmaya çalışıyorum. Son 5 yıldır da Ahmet Zenger başkanımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmirlilerin bizlere sahip çıkması lazım” açıklamasında bulundu.

ÜLKÜSPOR'UN TARİHİ

Ülküspor, 1914'te İzmir'de kurulan ve 1946'da şimdiki adını alan Türk futbol kulübü. 1914 senesinde İzmir'de Türk Yurdu Spor Kulübü adıyla kuruldu. İsminde Türk ismini taşıyan ilk kulüptür. Günümüzde İzmir Amatör Ligi'nde oynamaktadır. 1956-57 sezonunda İzmir Mahalli Ligi şampiyonu olarak İzmir 1. Ligine çıkmış ve 1963-64 sezonunda kurulan 2. Ligin (günümüzde 1. Lig) kurucu takımlarından biri olmuştur. Ülküspor 1969-70 sezonunda 3. Lig'e düşmüş, 1971-72 sezonunda da profesyonel lige veda etmiştir. 1977-78 sezonunda yeniden 3. ligde oynasa da yeniden amatör lige düşmüştür. 1984-1987 arasında 3. ligde mücadele etmiştir. 1987'de veda ettiği profesyonel lige bir daha dönememiştir. 2012 senesinde 1. Amatör Lig'den Süper Amatör Lig'e yükselmiştir. 2013-14 sezonunda ise Bölgesel Amatör Lig'e yükselme mücadelesi vermektedir.

Editör: Haber Merkezi