Torbalı Belediye Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özkan Yıldız, Doğan Beyazgül ile Özgür Yorum programının konuğu oldu. 

Asgari ücretin 8 bin 506 TL olarak belirlendiği masada hiçbir işçiye ve sendikaya söz verilmemesi muhalif partiler tarafından eleştiri konusu oldu. Konuyla ilgili düşüncelerini ve CHP’nin bakış açısını anlatan Yıldız, Türkiye’nin güven, ekonomi, sefalet, demokrasi, yolsuzluk endekslerinde son sıralarda olduğunu hatırlattı. Yıldız: “Son bir yıl içerisinde Türkiye halkı en çok fakirleştirilen toplum olarak görülüyor. Bu düşündürücü ekonomik göstergelerin netleşmesini sağlayan bir manzara da asgari ücret açıklamasından geldi. Artık orta sınıfın da yoksullaşma tabakasına doğru kaydığını görüyoruz. Bu derin ekonomik sarsıntıdan herkes etkilenmiş halde. Hükümetin sendikaları ve muhalefeti görüş alanına almadan verdiği bu karar hükümet sisteminin nasıl işlediğini kanıtlıyor” diye konuştu.

ikincimanşet

Asgari ücrete yapılacak zamma sadaka muamelesi yaparak “fakire fukaraya vermek sevaptır” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati hakkında fikirlerini dile getiren Yıldız, “AKP zihniyeti kendi aristokrat zihniyetindeki kesimi Danimarka şartlarında bir ülke sunuyor. Ama Türkiye’nin çoğunluğu Bangladeş seviyesine indirgenmiş durumda. Bu tabakalar arasındaki uçurum her geçen gün artıyor. Gerçek ekonomiye baktığımızda sadece işçi sınıfı değil artık işverenler de çok mutsuz. Türkiye’nin her kesimden insanı ciddiye alması, onların dertlerine kulak kabartması gerekiyor. Bu insanların vatan haini ilan edilmeden söz sahibi olmaları gerekiyor” dedi.

‘AKP DÜŞÜŞTE’

ORC Araştırma'nın son anketine göre İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyükşehir belediyelerinde AKP ve MHP oy oranlarında düşüş olduğu görünüyor. Oyların gerçeği yansıttığını ifade eden Yıldız, halkın eskiden olduğu gibi sağ sol ayrımına düşmediğini belirtti. Yıldız, “1959 sonrasında İktidar ikili kutuplaşmaya gitmeye başladığında Türkiye’de yaklaşık yüzde 60-65 sağ seçmen 35-40 sol seçmen vardı. İktidar insanların kutup değiştiremeyeceğini ve her zaman aynı gruba oy vereceğini düşündü. 2017’den sonra bu durumda kırılma yaşandı ve sol-sağ kalmadı onun yerini Millet ve Cumhur İttifakı aldı. İnsanlar evinde yemek pişiremez hale gelince toplum çözümü sandıkta bulabilmek istiyor. Bu gibi araştırma sonuçları halkın arayışını gösteriyor ve bu arayışın cevabını belki de 6’lı Masa’da bulacaklar. Türkiye’nin içinde olduğu duruma artık tek bir kişinin çözüm bulması çok zordur. Demokrasi tek kişi tarafından değil halk tarafından yönetilir. Bu yüzden adayın kim olacağı değil nasıl biri olacağı önemlidir. Bu noktada 6’lı Masa önem arz ediyor. 6’lı Masa belki de Kılıçdaroğlu’nun siyasi kariyerinde yaptığı en iyi yapılandırma projesiydi. Helalleşme mantığıyla herkesi kucaklamak istedi. Bugün batılı, ekonomisi sağlam, demokrasi uygulayan bir toplum özlemi ile buluşan bu 6 partinin yolculuğu bence çok önemli” ifadelerini kullandı.

‘HDP SADECE DOĞUDA YOK’

Sözlerine devam ederken Türkiye’deki kutuplaşmaya değinen Torbalı Belediye Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özkan Yıldız, “Türkiye’de HDP hep etnik bir kökene hitap ediyormuş gibi algılandı. Aynı durum Aleviler için de mevcuttu. Siyasette çekimserlik olmaması gerektiğini düşünüyorum. İkinci İstanbul seçiminde sadece HDP’ye oy veren Kürtlerin değil, muhafazakâr Kürtlerin de o vicdan buluşmasına katıldığını gördük. Bugün HDP 6 milyon oy alıyor, 2015’te 81 milletvekili çıkaran bir partiyse HDP sadece doğuda yok, İstanbul’da da İzmir’de de var. Bu yüzden ittifaklar HDP’ye ihtiyaç duyuyor. Diğer yandan milliyetçi muhafazakâr kesimlere HDP ve PKK’nın aynı havuzda olduğunu gösteren haberler sunuluyor. Aslında tüm bunlardan arınıp parlamenter sistemi benimsemeli ve toplumun yüzde 1’inin bile kendini temsil edebilmesi gerekir. 20 yıl önce Erdoğan konuştuğunda herkes kendini ifade edebilecek derdi. Parti kapatmalarının önüne geçeceğiz demişti. Şimdi ise ifade özgürlüğü hayal oldu” dedi.

İstifa eden CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in ardından başkanlığa kimin geçeceğinin henüz belli olmadığını aktaran Yıldız, “İzmir hem demokrasinin hem de CHP’nin kalesidir. Bu yüzden bu ilin başkanlığı çok önem taşır. İzmir’i seçime hazırlayacak, teşkilatları organize edebilecek bir profil arzuluyoruz. İzmir’in 2023 seçimlerin hazır. Genel Merkez’in proje ve politikalarına hâkim olması gerekiyor. Bilgili, arzulu bir lidere ihtiyaç var İzmir için. Tarihi bir seçime gidiyoruz. ‘Ben ne olacağım’dan çok dava adamı olduğumuzu unutmamalıyız. Tüm birikimlerimi düşündüğümde kendi siyasi kariyerimle ilgili planlarım tabii ki var” açıklamasında bulundu. 

'ANA GÜNDEM EKONOMİK KRİZ’

Torbalı’nın ana gündeminin de İzmir ve tüm Türkiye’yle ortak olarak ekonomik kriz olduğunu ifade eden Yıldız, “Bize oy veren insanlara hizmet götürme konusunda sorun yaşıyoruz. Torbalı olarak sosyal yardımlarla ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Kendimizi sosyal demokrat belediye olarak tanımlamak için yol kat ediyoruz. Belediyeye gelen kişilerin çoğu iş aradığı için geliyor. İstihdam sağlayamadığımızda insanlar belediyeyi başarısız olarak tanımlıyor. Dilerim ki 6’lı Masa’nın iktidara geçtiği, demokrasinin yayına gireceği, hukukun üstün olduğu bir Türkiye’ye adım adım yaklaşıyoruz” diye konuştu. 

Editör: Duygu Kaya