İzmir derbileri Süper Lig’e veda edeli tam 18 yıl oldu. Bugün 8 Şubat 2003 tarihinden sonra Süper Lig’de ilk kez bir İzmir derbisine tanıklık edeceğiz.

2003 yılında oynanan derbi ile bugünkü karşılaşmanın takımları da yine o gün olduğu gibi Altay ve Göztepe. İzmir’in hatta Türk futbolunun en köklü kulüplerinden olan Altay ve Göztepe’nin yıllar sonra oynayacağı Süper Lig derbisi tüm şehri fazlasıyla heyecanlandırıyor. 2001 yılında Akp’nin iktidara gelmesiyle birlikte İzmir sporunda ve futbolunda başlayan inanılmaz çöküşün faturasını ödeyen bu iki kulüp yıllar sonra tekrar Süper Lig’de bir araya geldi. Tarihleri boyunca büyük rekabet içerisinde olan bu iki kulübün geçmiş yıllarda oynadıkları maçlardan çıkan tabloya kısaca göz atalım isterseniz. Şimdiye kadar 23'ü Süper Lig olmak üzere 27 kez aynı ligde yer alan Altay ve Göztepe, liglerde 56 kez karşılaştı. Bu karşılaşmalarda Altay'ın 22, Göztepe'nin 13 galibiyeti bulunurken, 21 maç da berabere tamamlandı. Bu karşılaşmalarda Altay'ın 67 golüne karşılık Göztepe 48 gol kaydetti.

 Süper Lig'deki son Altay-Göztepe maçından (2002-2003)

İki kulüp arasında gerçekleşen son maç ise 2015 yılının Şubat ayında Atatürk Stadyumu’nda gerçekleşmişti. 2-2 biten karşılaşmanın ardından Altay’ın 2.Lig’den düşüşüne kesin gözüyle bakılırken, Göztepe TFF 1.Lig’e yükselmek adına büyük bir avantaj elde etmişti. Aradan geçen tam 6 yılın ardından çok zor zamanlar geçiren ve tüm merdivenleri adım adım çıkmayı başaran Altay geçtiğimiz sezon Süper Lig’e çıkmanın mutluluğunu yaşadı. Bir yanda tam 41 sezon boyunca Süper Lig’de oynamayı başarmış Altay, diğer yan da 25 sezon boyunca Süper Lig’de boy göstermiş Göztepe. Müzelerinde 2’şer tane Türkiye Kupası bulunan iki köklü kulüp.

Derbiler sonucu tahmin etmesi zor olan karşılaşmalardır, iki kulüp arasındaki mücadelelerde Altay’ın bariz bir üstünlüğü olsa da 2015 yılında oynanan son iki mücadelede işler pek de Altay’ın istediği gibi gitmemişti. Bu tarz maçları oynama konusunda çok tecrübeli olan, Türkiye’nin en başarılı 3 hocasından birine sahip Altay’ın taraftarıyla bütünleşerek bu maçta bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Ligin 4. haftasında evinde Başakşehir’i yenerek ilk galibiyetini alan Göztepe’nin ise bir seri başlatmak adına elinden geleni sahaya koyacağına şüphe yok. Geçtiğimiz hafta takımın başına geçen genç teknik adamın yeteneklerini sergilemek için bu maçta yapacağı hamleler önemli olacak. Altay’ın en önemli gol silahlarından olan Cesar Pinares’in sakatlığı olduğunu ve bugün büyük bir mucize olmazsa forma giyemeyeceğini biliyoruz. Altay’ın efsanesi Büyük Mustafa’nın Pinares’in yerinde kimi kullanacağı ve nasıl bir oyun şablonuyla sahaya çıkacağı büyük merak konusu.

Bu sabah itibariyle maç biletleri tükendi ve yüzde 50 kapasiteye rağmen stadyumda coşkulu bir atmosfer olmasını bekliyorum. Her anlamda sağduyulu olmakta ve gerginliğe yol açacak durumlardan uzak durmakta fayda var. Güzel bir futbol akşamı yaşayacağımıza ve yıllar sonra İstanbul takımlarının gölgesinde kalan İzmir’in gövde gösterisi yapmak adına bir fırsatı olduğuna şüphe yok. Sahada ve tribünde centilmence geçen bir karşılaşma olmasını ümit ediyor, iki takıma da başarılar diliyorum.