İzmir’in 100’üncü Kurtuluş yıldönümüne armağan niteliğinde hazırlanan “1922-2022 İzmir’in 100 Yılına İz Bırakanlar - GELECEĞE ÖRÜLEN KİLİT TAŞLARI” Anı Kitabı çıktı. Gazeteci Elçin Demirtaş tarafından hazırlanan kitapta İzmir’i gelecek yüzyıla taşıyan değerli isimler, son 100 yılda kente emeği geçen simge insanları anlatıyor. Tarihe damga vurmuş değerli İzmirlilerin hayatı üzerinden İzmir’in 100 yıllık tarihini anlatan kitap, insan-kent ilişkisinin önemine dikkat çekiyor.

Cumhuriyet dönemi İzmir tarihinde hem kentine hem de ülkesine değer katan birçok İzmirli olduğuna dikkat çeken Demirtaş, kitabın kent kimliği ve kentlilik bilincinin ortaya konması açısından önemli olduğunu vurguladı. Demirtaş, “İzmir’in 100’üncü yıldönümünde, bayrağı devraldığımız kişileri anmak, kent kültürünün gelişmesi ve kentlilik bilincinin yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır” dedi.  Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

“İzmir, son yüzyılında ilmek ilmek dokundu. Bu dokumada bir çok insanın emeği var ve bu emekler İzmir’i bugüne getirdi. Bu güzel ve değerli kumaşın ortaya çıkmasında emeği olanların anıldığı bu kitap İzmir’e değer katmaya devam edenlerin yazılarıyla oluştu. İzmir’in ‘simge insanları’nın hayatlarından kesitler bulunan kitapta aynı zamanda İzmir’in yüzyıllık tarihi de ortaya konmuş oldu. İzmir’in yüzyıllık tarihi serüvenini yansıtan “Geleceğe Örülen Kilit Taşları” anı kitabı, gelecek yüzyılda yönümüzü belirleyecek ve İzmir için doğru adımları atmamızı sağlayacaktır.”

Anı kitabında Cumhuriyet dönemi İzmir tarihinde kültür, sanat, spor, siyaset ve iş dünyası gibi çeşitli alanlarda “kilit taşı” görevini üstlenen isimlerin yer aldığını belirten Demirtaş, kitapta Kurtuluş-Kuruluş kuşağı ile İzmir’i ikinci yüzyıla taşıyan kuşağın buluştuğunu ifade etti. Demirtaş, “Kente yaptığı katkılarla Kurtuluş-Kuruluş dönemine damga vurmuş yüzlerce değerli isim arasından; mümkün olduğunca farklı alanlardan ve etkisini halen hissettiren kişiler özenle seçildi. Gönül isterdi ki hepsine yer verelim ancak, bir kitaba sığmayacak kadar değerli insanları var İzmir’in. Sözkonusu kişileri kaleme alacak yazar kadrosuda bayrağı ikinci yüzyıla taşıma görevini üstlenen, kendi alanında başarılı çalışmalarıyla örnek olan kişilerden, aynı özenle oluşturuldu. Anılan isimlerin doğum tarihlerinden yola çıkarak oluşturulan kronolojik sıralamayla hazırlananbu kitap sizleri, 1922’den günümüze, yüzyıllık bir yolculuğa çıkaracak” diye konuştu.

İzmir’in simge insanları; Gabriel J.B. Arcas, Halit Ziya Uşaklıgil, Aleksandro Gagin, Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Durmuş Yaşar, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Behçet Uz, Yorgo Seferis, Adnan Saygun, Dido Sotiriyu, Ekrem Akurgal, Samim Kocagöz, Ayşe Mayda, Salah Birsel, Selmi Andak, Necati Cumalı, Dario Moreno, Turgut Pura, Attila İlhan, Şeref Bigalı, Şükran Kurdakul, Avni Anıl, Ayhan Işık, Tekin Çullu, Tarık Dursun K., Halit Refiğ, Metin Oktay, Dinçer Sümer, Tanju Okan, Gürhan Tümer, Ahmet Piriştina ve Noyan Özkan’ın hayatından kesitlere yer verilen kitabın sonsözü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in imzasını taşıyor. Yazar kadrosu ise şöyle sıralanıyor:

“Lucien Arkas, Efdal Sevinçli, Selim Bonfil - Sarit Bonfil, Özden Toker, Filiz Eczacıbaşı Sarper, Hasan Denizkurdu, Semih Çelenk, İlhan Pınar, Hayri Yetik, Sirel Ekşi, Zeynep Oral, Ersin Doğer, Haluk Işık, Raşel Rakela Asal, Hülya Soyşekerci, Ümit Tunçağ, Asuman Susam, Avram Ventura, Lale Temelkuran, Özkan Mert, Reyhan Abacıoğlu, Yaşar Aksoy, Nihat Demirkol, Oğuz Makal, Uğur Yüce, Şükran Yücel, Atilla Dorsay, Mustafa Denizli, Hülya Savaş, Ali Kocatepe, Hikmet Sivri Gökmen, Ünal Ersözlü, Şehrazat Mercan.”

Editör: Duygu Kaya