“Uçmak için kuş olmak gerekmiyor,

Küçük sevinçler olsun yeter.” *

Erken seçime 62 gün kaldı.

İYİ Parti’nin resmi twitter hesabından AKP resmi twitter hesabı etiketlenerek yazılan mesajı gördünüz mü? “Ne oldu? Çalışmadığınız yerden mi geldi? @Akparti” yazmışlar.

Başka söze gerek yok…

ÇAPAYA DEVAM…

Nam-ı diğer ‘Çapacı Başkan…’

Tacettin Bayır, konjonktürel iktidar bloğunun konjonktürel kabusu haline gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için 14 CHP Milletvekili ile birlikte İYİ Parti’ye geçti. 36 yıllık CHP’li Bayır, Genel Merkez’in görevlendirmesiyle partisinden ‘ayrılırken’ kendisini meclise yollayan partililerine ‘Kızmayın, küsmeyin, darılmayın’ dedi.

Tacettin Bayır, yaklaşık 1 yıldır politikadaki 36 yıllık ‘çapa yapma’ hikâyesini anlatacağı bir otobiyografik kitap hazırlığındaydı. Hatta geçtiğimiz aylarda biz de Biz Kitap Yayınları olarak kitaba talip olmuştuk, türlü nedenlerle kitabın basımı ertelendi. İyi ki de ertelenmiş. Her işte bir hayır varmış. Bayır’ın o kitaba eklemesi gereken tarihi bir ‘fedakârlık’ yaşanacakmış demek ki…

Bayır’ın ne zaman partisine geri döneceğini, nasıl ve nereye aday olacağını göreceğiz. Şimdilik o bir İYİ Partili…

BALBAY YİNE İSTİYOR AMA…

Kitap demişken, İzmir Kitap Fuarı’nın 23.’sü dün bitti. Yayıncı olarak ilk defa yer aldık. Fuarın o sempatik anonslarını yapan İffet Güler ‘kapanış’ anonsunu yaptığında, ziyaretçiler boşaltmıştı fuarı, kitap kolilerini topluyordu herkes; coşkulu bir alkış koptu. Nasıl güzel bir duyguymuş, bunu yaşadığım için kendimi mutlu hissediyorum. İşte o anlarda, CHP’nin gazeteci milletvekillerinden Mustafa Balbay da ‘koli toplayanlar’ arasındaydı. Kısaca sohbet ettik. Gündeminde bir taraftan imzaladığı kitaplar, diğer taraftan erken seçim vardı Balbay’ın… CHP’li vekillerin İYİ Parti’ye geçmesi sürprizi için ‘Nasıl buldun operasyonu?’ diye sordu. Ne yalan söyleyeyim, iktidar bloğuna uzun zaman sonra gol atmış olmanın keyfini çıkarıyoruz. 'Operasyon'a da, Balbay'ın bu kelimeyi tercih etmesine de keyiflendiğimi söylemeliyim.

Mustafa Balbay, yeniden İzmir’den milletvekili olmak isteyecektir. Zaten ön seçim olabilse, şansı çok yüksekti. ‘Aday mısınız?’ diye de sordum. Tekrar istediğini ama böylesi bir dönemde adaylık konusunu önceliği haline getirmeyi ‘ayıp’ olarak gördüğünü söyledi. Zannederim, CHP Genel Merkezi böylesine kritik bir dönemde Mustafa Balbay’dan vazgeçmeyecektir.

ŞAKİR BAŞAK DOSYASINI VERECEK Mİ?

İzmir Kitap Fuarı’nın son gününde İz Gazete – Biz Kitap standında Mehmet Şakir Başak ziyaretimize geldi. Erken seçim üzerine uzunca sohbet edip, bol soru sorarak kendisinden faydalandım. Mehmet Şakir Başak’ın milletvekili olmayı istediğini, kendisini bu göreve uygun gördüğünü bilmeyen yok. Ama gördüğüm kadarıyla o da AKP’nin yenilgiye uğratılmasına odaklanmış. Şakir Başak; İzmir listeleriyle ilgili; CHP dışındaki çevrelerden oy alabilecek, Kürt seçmenden oy alabilecek profilde adayların da olması gerektiğini söylüyor. Kendisi aday olacak mı, dosyasını üst kata çıkıp Genel Başkan’a verecek mi? Bunu henüz Mehmet Şakir Başak da bilmiyor. Belli ki yol arkadaşlarına danışıyor, bir işaret bekliyor. Ama her koşulda, bir süredir hazırlığını yaptığı ‘dinamik örgüt’ projesini erken seçime entegre etmek için heyecanlı olduğu görünüyor.

GÜMRÜKÇÜ İSTİFA ETMELİ

CHP Genel Merkezi, hali hazırdaki il ve ilçe başkanlarının milletvekili aday adayı olabilmesi için istifa edebilecekleri son tarihi açıkladı: 26 Nisan Perşembe. Şimdi gözler, aklından milletvekilliği geçen İlçe Başkanları’na döndü. Onlar arasında, son kongrede çetin bir İl Başkanlığı yarışına giren Utku Gümrükçü’nün ne yapacağı fazlasıyla merak ediliyor. Kendisiyle bu konuyu konuşmadım. Ama bence ‘Dimyata pirince giderken’ Çiğli’deki İlçe Başkanlığı’ndan olmak Utku Gümrükçü için kayıp sayılmaz. Tanıyan herkes biliyor ki Çiğli İlçe Başkanlığı ‘gömleği’ Utku’ya dar geliyor. ‘Böylesine önemli bir dönemde…’ diye başlayacağı hiçbir ciddi konuşma ‘İlçe Başkanlığı görevinde kalmamı mecbur kıldı’ şeklinde devam edemez. Bu Gümrükçü’ye yakıştırılan idealist tutuma da uygun düşmez. Ben ‘Böylesine önemli bir dönemde’ kendisine CHP Genel Merkezi’nin de, Aziz Kocaoğlu’nun da, hatta İl Kongresi’ndeki rakibi Deniz Yücel’in de, hatta ve hatta Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın da ‘hasmane’ bir gözle bakacağını sanmıyorum. Hatta Hasan Arslan’ın bu konuda ‘Çiğli’den bir milletvekili çıkacaksa, ben de destek olmalıyım’ çizgisinde olduğunu da biliyorum. Gümrükçü’nün milletvekili olmayı hak ettiğini düşündüğümü, başarılı olmasını istediğimi gizleyecek değilim. Ama Utku Başkan, -pirince ulaşamayacaksa bile- ‘bulgur’dan vaz geçmeyi göze almalı. ‘Emir eri değil, parti neferi’ olmak bunu gerektirir.

GENEL MERKEZ’DEKİLER VEKÂLET ALACAKTIR

Son Genel Kurultay’da Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve delegelerin tercihiyle CHP’de merkezi görev alan Parti Meclisi üyesi Sevda Erdan Kılıç ve Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Mahir Polat, CHP Genel Merkezi tarafından kuvvetle muhtemel milletvekili aday listelerinde değerlendirilecektir. Her ikisi de hem Ankara’da hem de İzmir’de etkili, tecrübeli ve yetenekli isimler. Kılıçdaroğlu, Polat ve Kılıç’ı listelerini doldurmak için PM ve YDK’ya almış olmasa gerek. Bu iki isim vatandaştan da vekâlet alırsa partilerine ve İzmir’e katkıları artar.

HDP’NİN GÜNDEMİ DEMİRTAŞ

Halkların Demokratik Partisi’nde sevdiğim ve güvendiğim bir arkadaşımla, şimdiye kadar yazdığım erken seçim yazıları üzerine kısa bir değerlendirme yaptım. HDP’nin ‘İzmirlileşmesi’ için ismi geçenleri yazmıştım, isimlerin konuşulduğunu ancak HDP tabanının şuan milletvekili listelerinden çok Cumhurbaşkanı adaylarının Selahattin Demirtaş’ın olup olmayacağına kilitlendiğini söyledi. Medyada görünür olmayabilir ama HDP cenahı, en az 7 Haziran-1 Kasım seçimlerindeki kadar heyecanlı ve kararlı. İzmir için hayalleri ise 2 olan vekil sayılarını 3’e çıkarmak. Arkadaşım ‘İzmirlileşme’ konusunda bana hak verdiğini, önceki yazımda sıraladığım isimlerden Dr. Zeki Gül'ü de şanslı gördüğünü söyledi ama özellikle 1. bölgeden HDP kökenli, Kürt bir adayın 1. sıraya konulmasının AKP’ye yönelebilecek seçmeni tutmak bakımından da önemli olduğunu vurguladı.  Haklıdır.

AYTUN ÇIRAY DAHA ÇOK ŞAH ÇEKER

Henüz seçim olmadan milletvekili sayısını 2’ye ‘çıkaranİYİ Parti, İzmir’de vekil sayısını katlamak için kendisine yönelen ilgiyi yönetebilecek mi, ‘iyi’ oynamaya devam edebilecek mi, göreceğiz. Balbay’ın ifadesiyle ‘operasyon’ da gösterdi ki, CHP’den İYİ Parti’ye geçen ilk isim olan Genel Sekreter ve İzmir milletvekili Aytun Çıray, partinin veziri olmuşa benziyor. Hem İYİ Parti hem de Çıray, İzmir’de daha çok şah çeker.

ZAMAN KISA…

Seçime 62 gün kaldı. Her gün yeni bir ‘sürpriz’le uyanıyoruz. İttifaklar, Cumhurbaşkanı adayları, listeler vs derken, hareketli bir hafta bizi bekliyor. Bu nedenle, istemesem de uzun yazmak zorunda kalıyorum. İhmal etmemek için eklemeliyim: CHP’de konuşulandan çok aday çıkacağa benziyor. Zekeriya Temizel’in bir daha aday olmayacağı, Aytun Çıray’ın CHP'deki yerinin boş olduğu, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’dan aday olabileceği, tekrar aday gösterilmeyecek olan milletvekilleri ve 26’dan 28’e yükselen milletvekili sayısı düşünülünce; CHP’de adaylar üzerine her gün yazılsa, her gün sayfalar tutar.

Şimdilik, isimlerini zikredip, önümüzdeki günlere bırakacağım. Şimdiye kadar yazdıklarıma ek olarak; Genel Kurultay’da Parti Meclisi’ne girecekken direkten dönen Gaziemir’in genç ‘efsanesi’ Umut Tekin, değme vekillerden daha güçlü bir PR ve sosyal medyası olan genç kadın politikacı Banu Özdemir, mahalli ilişkileri kuvvetli olan Gürbüz Bal ve Karşıyaka’da İlçe Başkanlığı’nı zorlayan Murat Serdar Koç, potansiyel milletvekili aday adayları olarak görünenlerden… Daha çok isim var.

Toplamda…

İyi şeyler mi oluyor ne?

Umut mu artıyor acaba? Ne dersiniz?

Yine de dikkat…

“Hayat kısa, kuşlar uçuyor”

*Cemal Süreya