Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerinde örgütlü, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube emekçileri; Şube Başkanı Arif Yıldız ile Şube Mali Sekreteri Zeynep Zarıçlar ile ilgili ‘yasak aşk’ haberi ve Şube Başkanı Yıldız’ın sendika delege seçimleri öncesinde Sendika İşyeri Temsilcisi Eren Bilgen’i ölümle tehdit ettiği yönündeki haberi nedeniyle Yeni Asır’a tepki gösterdi. Emekçiler, iktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Asır Gazetesi’nin bulunduğu binanın önüne ‘Kadın Düşmanı Yeni Asır’ yazılı siyah çelenk bıraktı. Çelenk bırakma eylemi öncesinde Genel-İş 2 Nolu Şube’ye bağlı emekçiler, sendika binası önünde de Şube Kadın Komisyonu üyeleri ile birlikte basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı Arif Yıldız, Şube Mali Sekreteri Zeynep Zarıçlar ve sendika üyeleri Yeni Asır’ın yaptığı haberleri ‘İftira’ olarak nitelendirirken yargıya başvuracaklarını da açıkladı.

a4da1846-5701-4c79-902d-52c467bf7ea5 (1)

Bozuk zihniyetini al başına çal

Genel-İŞ Sendikası 2 No’lu Şube üyeleri önce sendika binası önünde Şube Kadın Komisyonu olarak açıklama yaptı. Şube Başkanı Arif Yıldız’ın da yer aldığı basın açıklamasını Genel-İş 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu Üyesi Ebru İvgen okudu. Ardından ise Yeni Asır’ın ‘yasak aşk’ haberiyle hedef aldığı Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız ile Şube Mali Sekreteri Zeynep Zarıçlar, açıklamalarda bulundu. Sendika binası önünde yapılan eylemde, emekçiler; ‘Korkmuyoruz, Susmuyoruz, İtaat etmiyoruz’, ‘Kimsenin Namusu Olmayacağız’, ‘Asla Yalnız Yürümeyeceksin’, ‘Yaşasın Kadın Dayanışması’, ‘Bozuk Zihniyetini Al Başına Çal’ sloganlarıyla Yeni Asır’a tepkilerini dile getirdi.

d39e489f-2fb7-421d-bb95-10105add4d3c

Yeni Asır’ın algı operasyonları

Sendika binası önündeki basın açıklamasını okuyan Genel-İş 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu Üyesi Ebu İvgen, “Yeni Asır tarafından yapılan söz konusu haberlerin algı operasyonu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Her şey önce şube başkanımızın haberde adı geçen mavi listeden bir adayı telefonla tehdit ettiği iddiası ile başladı. Adı geçen şahıs sendikamızın yetkili kurullarına başvurmak yerine koşa koşa savcılığa gitti ve sonra da şikayetini haber yaptırdı. Kanıt yok. Sendikamız şubesinin ilk ve tek kadın şube yöneticisine, kadın komisyonumuzun da üyesi olan Zeynep Zarıçlar’a yönelik, şube başkanımızla ‘yasak aşk’ haberi yaptırıldı. Bu kez yıllar önce anlaşmalı boşanmış eski kocanın da iş birliği için de olduğunu gördük. Üçüncü haber ‘Delege üstünlüğünü Ercan Gül kazandı’ diye yapıldı. Yani anladık ki tüm bunlar Ercan Gül Başkan olsun diye yapıldı. Bir kez daha yazıklar olsun. Yüzlerce mücadelemize bugüne kadar hiç yer vermemiş olan Yeni Asırda çıkan karalamalar, bu paçavrayı hiç okumayan işçi arkadaşlarımıza anında servis edildi.”

Bizim gözümüzde namussuzlar…

Şube Mali Sekreteri Zeynep Zarıçlar’ın sonuna kadar yanında olduklarının altını çizen İvgen, “Bize ahlaktan söz edenler; Şube Yöneticimiz, kız kardeşimiz Zeynep Zarıçlar’ın bundan 4 yıl önce, hem de anlaşmalı olarak boşandığı eski kocasının, yine ne tesadüftür ki sendikamız seçimlerinden kısa bir süre önce açtığı davayı gündem yaptılar. Oysa Zeynep Zarıçlar, eski kocasına ağustos ayında dava açarak 1 ay uzaklaştırma/ tedbir kararı aldırmıştır. Ayrıca yine ağustos ayında kendisine huzur ve sükunu bozmaktan dava açılmıştır. Şiddet, ısrarlı takip ve sürekli taciz eski koca tarafından sürmektedir ve bunların tamamı mahkeme kayıtlarına geçmiştir. Ortada tam olarak şöyle bir iş birliği vardır. Reddedilmeyi hazmedemeyen eski koca, mücadeleci bir sendika şubesini tasfiye etmek isteyen AKP iktidarının güçleri, havuz medyası ve sendikamız seçimlerini ‘namus’ tartışmaları ile kazanmak isteyen bir grup… Biz kadın işçiler kimsenin namusu değiliz. Bizim gözümüzde namussuzlar, işimize, aşımıza, birliğimize, haklarımıza ve hayatımıza göz koyanlardır. Bizim gözümüzde namussuzlar, kendi çıkarları için her türlü iş birliğini yapanlardır, haksızlık yapanlardır, hakkımızı yiyenlerdir. Bizim gözümüzde namussuzlar, kadınlara şiddet uygulayanlar, mobbing, iftira ve karalamalarla intihara sürükleyenlerdir” diye konuştu.

Alnımız açık, yüzümüz ak

Yeni Asır Gazetesi’nin ‘yasak aşk’ haberiyle hedef gösterdiği Şube Mali Sekreteri Zeynep Zarıçlar, söz konusu haberin yapılmasıyla ilişkili olan şahıslara seslenerek, “Buradayım, dimdik ayaktayım. Benim çocuğumun ve ailemin hayatını, kadınlık gururumu, onurumu, sendikal mücadeledeki emeğimi kirli ellerinizle lekeleyemezsiniz. Buna gücünüz yetmez. Ne kadar da zavallısınız ne kadar da korkaksınız.  Bu zırvaları Yeni Asır paçavrasına yazdırdınız. Mücadeleci bir kadını düşürmek için, ‘Eski koca, yasak aşk hikâyeleri atalım ortaya, kimsenin yüzüne bakamasın, hayatına mı son, verir? Abisi mi öldürür, oğlu mu vurur? İster ölsün ister linç yesin’ dediniz biliyorum. Ama Çok beklersiniz. Ben bugüne kadarki hayatımla, verdiğim mücadeleyle, seçimlerimle gurur duyuyorum. Savunamayacağım hiçbir kararı almadım, uygularken de ne sizin yandaş basınınızdan ne de sizden korktum. Cevap verin, hesap verin hangi makam, hangi koltuk, hangi çıkar bu düştüğünüz adi duruma değer? Beni delege seçimlerini kazanmak için kurban seçtiniz. Hayatımı, onurumu hiçe saydınız, yetmedi, gazetelere bastırdınız. Siz de namus olsa siz de bir parça ahlak olsa bu yola başvurmadan işçi arkadaşlarımızın desteğini isterdiniz. Bütün belgelerle, tanıklarla mahkemelerde hesaplaşacağız sizinle! Hepiniz bu paçavra gazete ile birlikte hesap verecek ve yargılanacaksınız. Yazıklar olsun, size yuh olsun, 16 yaşındaki yavrumun ve biz kadınların gözyaşlarında boğulun. Bizim alnımız açık, yüzümüz ak!” açıklamalarında bulundu.

08e26f82-51de-4494-b115-f2e50acb59e4

Yalanlarla, iftiralarla…

Şube Başkanı Arif Yıldız ise, kendisiyle ilgili ‘ölümle tehdit’ iddialarına sert çıktı. Haberin yapılmasıyla ilişkili olan şahıslara tepki gösteren Yıldız, “Onların dertlerinin buradaki işçinin evine götürdüğü ekmek olmadığını hepimiz biliyoruz. Daha önceki toplantılarda onlara söyledim; ‘Ne olursunuz belden aşağı vurmadan, kirletmeden, birbirimizin gözünün içine bakacak opsiyon bırakalım’ dedim. Ama sanki bunu ben dememişim gibi yalanlarla, iftiralarla savcılığa şikayet edildim. Yarın bir gün HTS, MOBESE kayıtları çıkacak, kimin o gece nerede olduğu, kimin kimi tehdit ettiği ortaya çıkacak. Ne yaparsanız yapın 20 bin kişinin ekmeğinin önüne taş koyamayacaksınız. Lanet olsun o koltuğa! Alın koltuk sizin olsun, onurumuz bizim olur. Bu toplu sözleşmede son 20 maddemiz var. Biz, ‘Emekli olanın yerine çocuğu işe alınsın’ derken, onlar yalanlarla, iftiralarla ‘değişim’ dediler. Biz, ’40 saat çalışalım, hafta sonu izin yapalım’ dedik, onlar ‘değişim’ dediler. Biz, ‘Eşit işe eşit ücret’ dedik, onlar yalanlarla, iftiralarla ‘değişim’ dediler. Eğer Türkiye genelinde Arif Yıldız’ı tanıyorlarsa, sokakta yol arkadaşlarıyla birlikte verdiği mücadeleden dolayı tanıyorlar. Sizi de tanıyacaklar. Tarih, Arif Yıldız’ı da yazacak, sizi de yazacak. Sizi nasıl yazacak biliyor musunuz? Sizi, ayak oyunlarıyla, Yeni Asır’la iş birliği yapmanızla, algı yaratmanızla yazacak. Siz tarihe böyle geçeceksiniz ama Arif Yıldız, tarihe kahraman olarak geçecek” diye konuştu.

Mahkemelerde hesaplaşacağız

Yeni Asır Gazetesi’ne de sert tepki gösteren Yıldız, “AKP iktidarının çıkarmış olduğu anti-demokratik yasalarla ilgili, emekçinin haklarıyla ve direnişle ilgili bir tane nokta bir tane virgül koymayan Yeni Asır, seni de biliyoruz. Ama seninle de sana o haberleri yaptıranlara da mahkemelerde hesaplaşacağız” dedi.

87929c78-fcb9-440b-8f44-f3560f706c44

Siyah çelenk bıraktılar

Şube Başkanı Yıldız, Şube Mali Sekreteri Zarıçlar, Şube Kadın Komisyonu üyeleri ve şube üyeleri, basın açıklamasının ardından Yeni Asır Gazetesi’nin bulunduğu binanın önüne ‘Kadın Düşmanı Yeni Asır’ yazılı siyah çelenk bıraktı. Yeni Asır’ı protesto eden emekçiler, ‘Satılık Basın Yeni Asır’ sloganı attı. Yürüyüş ve çelenk bırakma esnasında emekçiler, ara ara polis müdahalesine de maruz kaldı.

Tarihin çöplüğüne gömüleceksiniz

Yeni Asır Gazetesi’nin önünde de bir açıklama yapan Şube Başkanı Arif Yıldız, Gazete’ye seslendi. Yeni Asır Gazetesi’ni ‘iktidar yalakası’ olarak nitelendiren Yıldız, şöyle konuştu: “AKP iktidarının 21 yıldır bu ülkede yarattığı tahribat var ama bununla ilgili tek bir nokta koymadın. Onlarla ilgili bir şey yazmadın. Seni çok iyi tanıyoruz Yeni Asır! Sizleri çok iyi tanıyoruz havuz medyası… Ama bu ülkenin halkı, önüne sandık geldiğinde, sizleri de Saray’dakini de tarihin çöplüğüne gömecek. Manşet’ten verdiğiniz haberler, sanmayın ki bizi ve yoldaşlarımızı bu mücadelenin dışına itecektir, tam tersine bizi kamçıladınız. Biz sokaklarda, mücadelenin içinde olmaya devam edeceğiz. Yazacaksan, 5’li çetenin vergilerinin nasıl sıfırlandığını yaz, Türkiye’yi nasıl soyduklarını yaz. Yazacaksan, ‘Asgari ücretle yaşamınızı idame ettirin ama itibardan tasarruf olmaz’ diyen, günlük 18 milyon lira harcaması olan Saray’ı yaz. Yazacaksan, çocuk tecavüzleri için ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyenleri yaz. Biz sizlere inat, İZELMAN’ın ve İZENERJİ’nin toplu sözleşmesini bitireceğiz. Ayın 1’inde oy kullanacak delege arkadaşlarımıza sesleniyorum; bugün, ayak oyunlarıyla koltuk sahibi olmaya çalışanların yarın nasıl emekçilerin yanında olacağını düşünün.”

Editör: Duygu Kaya