Gençlik marka giyim mağazaları, kahveleri, oyun salonları… Hayali içinde sabahın seher vaktinde gözlerini ovalayarak AVM kapısında sıraya giriyor.

Sabah ezanında AVM kapısı önünde kağıt, naylon… Atıklarını toplayan Suriye’den gelen göçmen çocukları AVM görevlilerinin küfürlü, fiziki saldırıları arasında ellerine geçen atıkları çöp torbalarına dolduruyorlar

Az ileride ağacın altında, bir eli simit tepsisinin üzerinde uyuya kalmış simitçi çocuğu güvenlik görevlisi bot ayakkabı ucu ile karnına dürterek uyandırıyor.

Kimine göre ünlü, kimine göre ünsüz markaların isim ve amblem baskısı bulunan üç, beş poşet ellerinde son model arabalarına yürüyenleri belediye otobüsünün buğulu camlarını elleri ile silen gündelikçi işçiler iç çekerek gözetliyorlar.

Temizlik işçisi İlknur çöp kovasından bulduğu naylonu bükerek ip şekline getirdi. Ayağında kopan terliğini bağlayarak geçici çözüm üretti. İşini aksatmadan AVM’nin mermer zeminini silmeye devam ediyor.

İZMİR’DE AVM’ LER ÇOĞALIYOR.

AVM’lerin yapıldığı alanda AVM lehine özel bir düzenleme yapılmamışsa imar aynı imar. Yollar aynı yol. Sokaklar aynı sokak. Caddeleri bodurlaştırılmış, kısırlaştırılmış, genetikleri ile oynanmış, doğasından koparılan ağaçlar, bitkiler ile görsel olarak değişmiş.

AVM yapılmadan önce yoğun araç trafiği olan yollar AVM yapılandan sonra daha çok araç ile çileli yollar oluyor. AVM’lerin 50, 100,150 metre ötesinde mahalle bakkalı, kasap, manav, fırın… kepenk kapatmaya hazırlanıyor.

Dün, iş yerinde çalışma koşullarını, iş güvenliği, iş yeri güvencesi, sosyal güvencesiz -düşük ücretle çalışmalarından dolayı arkadaşları ile öğlen yemeğinde ayakta dertleşen Şebnem’e sabah iş yerine geldiğinde işten çıkarıldığını iş yeri kapısında özel güvenlik görevlisi iş arkadaşı tebliğ etti.

AVM ye giden yollar araç dolu. AVM yönünde ilerleyen 10 km. yolu iki saatte gidemeyen boyacı Recep Güzelbahçe’de randevusuna yetişemediği için anlaşmayı yaptığı şirket iş anlaşmasını feshetti. AVM’ler insan dolu. AVM dışında yoksullar insanların yakasına yapışırcasına para dileniyorlar. AVM’lerin açık alanlarında atık çöplerini karıştırmak için koşuşan, atık toplayıcıları birbirleri ile yarışıyorlar.

İZMİR KÜLTÜR ŞEHRİ Mİ OLACAK?

AVM’ler ile İzmir marka kent mi oldu?

İzmir böyle mi zenginleşiyor?

İzmir’e layık olan bu mu?

İzmir böyle mi kültür şehri olacak?

Hadi hayırlısı…