Genel İş İzmir 2 Nolu Şube üyesi İZSU işçilerinin asgari ücret ile ilgili işyerlerinde yapmış olduğu açıklamalar devam ediyor. Komisyonun ilk toplantısı öncesi İZSU'nun Halkapınar ve Aliağa'daki hizmet binalarında açıklama yapıldı. Halkapınar'daki açıklamaya işyerinde örgütlü, Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube, Belediye-İş 2 No’lu Şube işyeri temsilcilerinin yanı sıra Tüm Bel Sen ve BES yöneticileri de katıldı.

Açıklamayı okuyan İZSU İşyeri Baştemsilcisi Eren Bilgen ekonomik krize değinerek “Hükümetin politikalarının ve patronların aşırı kar hırsının sebep olduğu ekonomik krizin bütün yükü işçi ve emekçilere yıkılmak isteniyor. Hükümet ve patronlar, işçilerin elinde avucunda ne varsa almak, bütün kaynakları patronlara aktarmak, ücretleri düşük tutmak ve başta kıdem tazminatı olmak üzere kalan işçi haklarını da gasp etmek için krizi fırsata çevirmek istediklerini açık açık ilan ediyorlar. Sorumlusu patronlar ve hükümet olan krizin faturasını ödememek için birlik olup mücadele etmekten başka çaremiz yok” dedi.

‘İNSANCA BİR ÜCRET İÇİN BİRLEŞİK MÜCADELE’

Maaşlarındaki erimeyi karşılamayan ve pazar enflasyonu altında bir asgari ücret artışını kabul etmeyeceklerini ifade eden Bilgen şunları söyledi:

“Örgütlü örgütsüz tüm işçiler, emekçiler, kamu çalışanları ve emekliler, emeklilikte yaşa takılanlar birleşerek mücadeleyi yükselteceğiz, işyeri eylemlerinden, yürüyüşlerden grevlerle her türlü mücadeleyle krizin faturasını ödememek ve insanca yaşanacak bir ücret için birleşerek mücadeleyi yükseltelim.”

‘İŞÇİLER SENDİKALARI ORTAK MÜCADELEYE ZORLAMALI’

Açıklamaya katılan Tüm Bel Sen İzmir 1 No’lu Şube Yöneticisi ve İZSU çalışanı Birkan Acar “Asgari ücretteki artışın işçilerin beklentisinin yönünde sonlanması tek sendikanın mücadelesi ile mümkün değil. Bugün işçi sınıfının birleşik mücadeleden başka bir seçeneği yoktur. Emekçilere yapılan saldırılara karşı topyekun mücadele etmemiz gerekmektedir. İşçiler, bu mücadeleyi sadece sendikacılara bırakmamalıdır, tabadan sendikalarını ortak mücadeleye zorlamalıdır” dedi.

'ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KESİLMEMELİ'

BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven de şunları söyledi:
“Sonuç itibari ile asgari ücretin insanca yaşama yetecek bir seviyeye çekilmesi bütün emekçilerin ücretlerini olumlu etkileyecektir. Dolayısıyla ayırt etmeksizin bütün işçi memur sendikaları bir arada hareket etmelidir. Haftaya bütçe görüşmeleri de başlayacak. Bir taraftan patronların vergilerini silen hükümet bütün bütçeyi emekçilerden alacağı vergiler üzerine kurmaya çalışıyor. Asgari ücretten vergi kesilmesine, işsizlik fonunun yağmalanmasına ve zorunlu bireysel emekliliğine karşı bütün adil vergi sistemi ve insanca yaşama yetecek bir ücret için işçiler emekçiler ortak mücadele vermelidir.”

ÇİĞLİ SCHNEİDER ELEKTRİK'TE DE AÇIKLAMA

Ayrıca Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Schneider Elektrik Fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası işyeri temsilciliği açıklama yaptı. Baştemsilci Sedat Sadak, asgari ücretin yasadaki deyimiyle bir işçinin günlük yaşantısını sürdürebilecek bir seviyeden uzak olduğunu belirterek “Asgari ücret işçilerin hayatlarını sürdürebilmelerini garanti altına almalıdır. Maaşlardaki kayıpların giderilmesi, vergi kesintilerinin kaldırılması ve insanların yaşayacakları bir asgari ücret için işyerlerinden başlayarak mücadeleyi örgütlememiz gerekiyor. Buradan tespit komisyonu sesleniyoruz asgari ücreti belirlerken işçilerin taleplerine kulak verin”çağrısında bulundu. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi