Otopark… 
Büyükşehirlerin toplu ulaşım ve kent içi trafikle birlikte en önemli sorunlarının başında geliyor. Özellikle kent merkezlerinde araçlarımızı park edecek alan bulmakta zorlanıyoruz. Yol içleri ve hatta yayaların yürümesi gereken kaldırımlar, araç parklarıyla doluyor. Şehir planlamasını bilimden alan yerleşim alanları, bu sıkıntıyı şimdilik yaşamıyor. İzmir merkezde en önemli sorun trafik ve otopark. Bina altları, bina yapımı için bekleyen arsalar bunların yanından korsan otoparklar sorunu çözüm getirmiyor. Aksine yeni sorunlar üretiyor. Şehri yöneten bürokratlar sonraki yıllarda İzmir’de tahmini araç sayısını çalışmış olmalı. Çıkan sayıya göre yeni otopark alanları düzenlemek şart. Bununla ilgili 7 kez ertelenen ve çok da değişen yasa nihayet 31 Mart günü yürürlüğe giriyor.  

DAİRE BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE OTOPARK ALANI 
Yeni düzenlemeyle her yapı için farklı formüllerle otopark yapılmasının önü açıldı. Yeni yasada daire büyüklüğüne göre otopark alanı zorunluluğu geliyor. 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması hükmü getirilecek. Dükkân, mağaza, banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 adet olacak şekilde revize edildi. 

İZMİR İÇİN OTOPARK ÖNERİSİ 
Biliyoruz ki, İzmir merkezde yeteri kadar arsa yok. Her sabah merkeze doğru yola çıkan araçları bir yerde park edecek yeteri kadar alanı bulmak zor görünüyor. Bu araçlar merkeze gelmesin, girmesin demek de doğru değil. Soruna çare üretmek şart.  İzmir’in doğası gereği çok güzel bir körfezi var. Ama yeteri kadar yararlanamadığımız bir alan. Son zamanlarda trafiği körfeze vapurlara yönlendirme çalışması var. Israr edilirse başarı da getirir. Gelin Körfez’den daha fazla fayda sağlayalım. Bilimsel bir çalışmayla Körfez’de yüzen otoparklar oluşturalım. Körfezin farklı noktalarında araçları belirli saatlerde alıp belirli saatlerde getirecek gemiler. Kıyılara uygun noktalara belki de duba otoparklar. Dünyada örnekleri var. Biz de neden olmasın… 

Son cümle: “Sorun varsa çözüm de vardır. Arabalar elbet park edecek bir yer bulur…”