İzmir antik çağlardan beri, yüzlerce yıldır hala önemli bir liman kenti. Tarihte Akdeniz Çanağının en güçlü liman kenti olarak yer almış. Akdeniz’deki toplam ticaret hacminin yüzde 30’u İzmir üzerinden sağlanmış yüzyıllarca.

İzmir’in uluslararası bir liman kenti olması farklı bir ortak hoşgörü zihniyet kültürü getirmiş İzmir’e. İzmirli Türkler, Ermeniler, Yahudiler, Fransızlar, Levantenler komşu olarak bir arada yaşama kültürü geliştirmiş, şehri büyütmüşler. Ülke içi göçün çok yüksek olduğu ülkemizde, Türkiye’nin herhangi bir yerinden İzmir’e göç eden vatandaş 3-5 ay sonra “İzmirliyim” demeye başlar.

İzmir Anadolu coğrafyasının batıya açılan çıkış ve girş kapısıdır. Türkiye için “ilkler” hep İzmir’den başlamıştır. İnsan faktörü olarak İzmir batıya en yakın bir kenttir.

Öncü kent İzmir Akdeniz Çanağında tekrar eski konumu elde edilebilir, globalleşen ve küçülen bu dünyada İzmir Akdeniz’in önemli bir aktörü olabilir.

Artık kentlerin giderek daha önemli bir rol aldığı bu dünyada, İzmir öncü kent olarak yepyeni bir kentler işbirliği ağı kurabilir.

Bu çerçevede İzmir Büyükşehir Belediyesi önemli çalışmalar yapıyor. İzmir Vakfı ve Valilik, İzka, İzmir meslek odaları ile önemli çalışmalar yürütülüyor. İzmir’in kalkınmasını sadece resmi kurluşlardan, odalardan beklemek bir eksiklik. Sivil toplum kuruluşları da İzmir için aktive olmalı.

Bu çerçevede geçen sene İzmir’de “Dünya Kenti İzmir Derneği” kısa adı Dider-diye bir STK kuruldu. Kurucularının İzmir kanaat önderleri ve Avrupa’da yaşayan İzmir dostlarının olduğu bu STK İzmir ve Avrupa arasında bağları ve ilişkileri güçlendirici “kolaylaştırıcı” rolüne üstlenme amacı taşıyor. Merkezi İzmir’de olan Dünya Kenti İzmir Derneği ilk 5 adet “Yurt Dışı İzmir Tanıtım Ofisleri”ni Almanya’nın farklı kentlerinde açtı, faaliyete soktu.
Tamamen gönüllülük esasına dayanan, herhangi bir kaynaktan yararlanmayan bu önemli yurt dışı açılımı, İzmir’in Avrupa ile ekonomik, kültürel, sosyal ve sportif bağlarını güçlendirmeyi amaçlıyor. Dernek sadece yurt dışı bağlantılar değil, İzmir içinde de İzmir’in marka değeri arttırıcı faaliyetler İçinde.

Bu çerçevede Dider derneği İBB öncülüğünde “İzmir Tarih Sempozyum Günleri” diye bir çalışma başlattı. “İzmirli – Anodolulu Homeros” teması altında 8-9 Temmuzda İzmir ASSM’de İzmir Büyükşehir Belediyesi, USA Houston Üniversitesi, İzmir Yaşar Üniversitesi katılım ve öncülüğünde bir sempozyum düzenledi, sempozyumda İzmir ve Ege’de yaşamış tarihi kişiliklerin uluslararası düzeyde İzmir bağlantılarının öne çıkarılması hedeflendi. 

Akdeniz Çanağının en önemli kenti İzmir ne yazık ki yurt dışında yeterince tanınmıyor. İzmir içinde, Kadifekale “Pagos” olamaz gibi anlamsız, boş mikro milliyetçilik kısır döngü tartışmaları yapıyoruz. Türkiyenin aydınlık yüzü İzmir kenti, yeterince çaba gösterilmesi halinde gelecek dönemde Avrupa’nın önemli bir yatırım, kültür, sanat merkezi olabilir, tarihte olduğu gibi Akdeniz’in bir cazibe merkezi haline gelebilir.