Bir kenti yok ettiler!

Sarıkışla’nın yıkılmasını hatırlamıyorum. İlk hatırladığım, Eşref Paşa’daki Tınaztepe İlkokulunun tarihsel binasının yıkılmasıdır. Bu nedenle ilkokul birinci sınıfı Bayramyeri’ndeki Halit Bey İlkokulu’nda okumuştum.

Sonraki yıllarda Birinci Kordon’daki güzelim evlerin yıkılışları... İzmir Yangınından özellikle korunmuşlardı. Hanelerin sakinleri, İzmir ekonomisine katkı koyacaklardı. Kendileri Ege Adalarına yerleştirildiler. Ortalık durulunca gelip evlerine yerleştiler tekrar.

Güzelyalı tarafına sıra gelmez mi sandınız? O iskeleli salhaneli evler yok edilemez miydi sanki?

Beton İmparatorluğunun ilk adımlarıydı bunlar. Bir kentin kültürünün yok edilişinin devamları...

Karataş Orta Okulunu yok ettiler! Rum bir ailenin konağıydı. Deniz ile iç içeydi. Beden eğitimi derslerini kumsalda yapardık sanki.

Valilik binası yakıldı! Lise olan ve sonradan Adliye olarak kullanılan binaya da kıyıldı elbette. Tütün ve incir işletmelerinin binaları da kurtulamadılar.

Kendi tarihlerine de saygısı yoktu. İzmir İktisat Kongresinin yapıldığı bina da şimdilerde pislik içinde bir arsa.

Kentliler sessizce ve hatta kentin geliştiğini sanarak izliyorlardı olan bitenleri.

Önce yakılmıştı kent. Sıra yıkmalara gelmişti. O da tamamlanınca işgaller başladı. Konak Alanı’na SSK Blokları dikildi. Belediye binası da yapılınca geriye Konak Meydanı sanılan bir alan kaldı.

Kamu binaların yıkılıp yapılması öncelenmiştir bu kentte. Öncelik belediye binalarınındır, okullarındır. İBB’nin ve Konak Belediyesinin binalarının olası bir İzmir depreminde hemen ve en önce yıkılacağı tespit edilmiştir!

Kültürpark çok özeldir. Bakalım sermaye nasıl ve hangi yöntemle “ham edecek” orayı. Behçet Uz nasıl unutulmaz olduysa, hangi başkan da sermayeye hizmeti nedeniyle unutulmayacak? Birincisi saygıyla anılırken kent var oldukça, ikincisi nasıl anılacaktır?

Sermaye büyüdükçe uluslararası ilişkiler kurabilir hâle geldikçe cephesini de büyütür olmuştur. Yarımada’ ya da saldırır olmuştur.

Kentin çok ender ve önemli kültür binalarından olan Atatürk Kültür Merkezi şimdilik Emniyet Müdürlüğü’ne kiralanıyor. Sonrasını sermaye bilir!

İzmirli seyrediyor. Artık, İzmir’de yaşayanlar zaten farkında da değiller. Kent sessizliğe gömülü veya Kordon’da efkâr dağıtıyor.

Sarı Kışlası yok. Eski okulları yok veya bahçeleri otopark yapılmış. Kordon’daki evler, Güzelyalı’daki kayıkhaneli, iskeleli, bahçeli evler de yok. Dokuz Eylül’de bayrak çekilen Vilayet yakıldı. Makine yağı katılmış zeytinyağı ihracatçısı firmanın kurtarılması gerekiyordu. Sırada Yarımada, İnciraltı, Kültürpark, AKM var.

Askeri alanlar konusuna girmiyorum. Neme lâzım?

Kentimi özledim İzmir’de yaşarken...