Son günlerde İzmir’de önemli tartışma konularından biri, bilindiği gibi hepimiz için değer taşıyan, pek çok kültür sanat faaliyetine ev sahipliği yapmış, anılarımızda yer etmiş AKM’nin Emniyet Müdürlüğüne devri konusuydu.

Geçtiğimiz günlerde İzmir’in yakın zamanda göreve başlayan ancak kısa sürede uygulamalarıyla fark yaratan Emniyet Müdürü Mehmet Şahne İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Doğal olarak konulardan biri tartışmalara yol açan AKM’nin devri oldu. Önce gözlemimi söyleyeyim, Müdür Şahne, ‘inatlaşan, kenti ve dinamiklerini karşısına almayı’ benimseyen biri değil. AKM konusunda da ısrarcı değil, anlaşılan bir alternatif olarak gündeme gelmiş, getirilmiş.

Asıl derdi, İzmir’de dağınık olan Emniyet Birimlerini ‘geçici, değil, kalıcı olarak’ bir yerde toplamak. Bunun da alt yapısını oluşturmuş. Eski Sümerbank binasının bulunduğu 90 bin metrekarelik yerin Emniyet’e devri sağlanmış. Bilindiği gibi burası, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmişti, ancak bir takas gerçekleşmiş. Emniyet’e ait İzmir’in farklı yerlerinde beş, altı alan, Milli Eğitim’e verilmiş. Böylece farklı bölgelerde eğitim ve okul kompleksleri yapılmasının önü açılmış, İzmir Emniyet’i de tüm birimlerini tek yerde toplayabileceği merkezi yerde büyük bir alana kavuşmuş. Yapının projeleri hazırlanıyor ve üç yıl içinde İzmir Emniyet’i burada faaliyetine başlamış olacak.

Bu arada, AKM yine gündeme gelir mi, tepkilere rağmen geçici de olsa Emniyet’in çalışma merkezi olur mu, bilemem ama temennim olmaması… Ama böyle büyük bir projeye başlanırken ve bunca tepki varken niye büyük masraflarla ‘geçici’ bir yer yapılsın; akıl karı olmaz diye düşünüyorum.

********

Artık her noktada gördüğümüz polislerle kentin trafik sorununun çözümüne katkı sağlayan Müdür Şahne’nin önemle üzerinde durduğu bir diğer konu, uyuşturucu ile mücadele. İzmir’in bu konuda karnesi ne yazık ki kötü. Sokaktaki ve evdeki şiddetin temel nedenlerinin başında uyuşturucu belasının geldiğini söylüyor. Karakolların yenilenmesi ve eksiklik olan bölgelerde 10 yeni karakol yapılması da projeler arasında. Polis, vatandaş ilişkisinin güçlenmesi de değer verdiği bir diğer konu…

Müdür Şahne, daha önce de yazdığım gibi farklı ve aydınlık biri. İlişkilerini güçlü tutuyor, dışa dönük, özgüveni yüksek bir bürokrat. İzmir için önemli olduğunu düşünüyorum, hayal kırıklığına uğramayacağımıza inanmak istiyorum.

Yardım yap, dekontunu getir…

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden, bünyesinde çalışan binlerce personele ‘İzmir Dayanışmasına destek olunması’ için mesaj gönderildi. Bu, İzmir genelinde tüm halkın katılımına açık, sosyal yardım kampanyasına, belediye çalışanları da elbette imkanları ölçüsünde katkıda bulunmalı. Ancak bu gönüllülük esasıyla yapılır. Bir şirket yönetiminin personeline ‘bağış yap, dekontunu getir’ demesi kampanyanın ruhuna gölge düşürür, geri teper.

CHP’li belediyeler, iktidarın neden olduğu ağır ekonomik koşullarda yaşam mücadelesi veren yoksul kesime destek olmaya çalışması çok yerinde bir strateji. Siyaseten de karşılığı var, ayrıca şu günlerde dayanışma olmayacaksa, ne zaman olacak?.. Ama dayatma ile değil!...