Geçtiğimiz günlerde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, çevreyi kirletenlere esprili tepki göstermek ve duyarlılık oluşturmak amacıyla Porsuk Çayı kıyısına koyduğu bank üzerinde oturmuş "Çekirdek Çitleyen Eşek" heykeli çok konuşulmuştu.

Dün de (21 Ekim 2017) Odatv’de “Her Yere Bir Eşek Şart Oldu” başlıklı haberi okuyunca İzmir’de olup bitenler geldi aklıma ve dedim ki kendi kendime, “İzmir’e de birkaç eşek şart”!

Önce Odatv’nin dünkü haberine götüreyim İzmirlileri:

“Kastamonu Cide ilçesinde yer alan seyir terasında çekirdek yiyenlerin çevreyi kirletmesine vatandaşlar tepki gösterdi.

Cide'de yer alan seyir terasındaki banklar üzerindeki plastik bardaklar ve yerdeki çekirdek kabukları manzarayı izlemeye gelenleri hayrete düşürdü. Seyir terası girişine Cide Belediyesi'nin 2015 yılında koyduğu ‘Burayı evin gibi kullan’ yazılı uyarı levhasının olması da dikkat çekti. Cide ve Karadeniz'in eşsiz manzarasını seyretmeye gelen vatandaşlar uyarı levhasına rağmen gördükleri manzara karşısında buraya da tepki olarak Eskişehir'deki ‘Çekirdek Çitleyen Eşek’ heykelinin konulmasını istedi.”

ÇİĞDEM ÇİTLEYEN EŞEK FARZ OLDU!

İzmirlilerin kullandığı ismiyle “çiğdem”, malum çok tüketilen ve sevilen bir kuru yemiş… Bir ucuz eğlencelik… Sahillerde, parklarda, hemen her yerde tüketilen çiğdem güzel de kabuklarının yere atılması hakikaten iğrenç! Sahillerdeki güzelim çimler çiğdem kabuğu öbeklerinden geçilmiyor. Kordon, Kültürpark deseniz yine öyle…

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerlere atılan çiğdem kabuğunu önlemeye dönük bir girişimi oldu benim fark edebildiğim; belediyeye ait hareketli reklam-duyuru panolarında uyarıcı film döndürmek… Yetiyor mu? Şekil birde görüldüğü gibi yetmiyor.

Dün okuduğum haberden sonra bende şimşek çaktı! İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de artık Kordon’a, Kültürpark’a, Bostanlı-Karşıyaka ve Göztepe-Güzelyalı civarına birer çiğdem çitleyen eşek heykeli bekliyoruz. Farz oldu artık! Kimbilir belki de bu heykel sözünü ettiğim uyarıcı didaktik filmden daha etkili olur.

Ne dersiniz?