Bu yazının yazıldığı saatlerde İzmir için Chp henüz bir aday belirlememişti. Belli ki, ‘GAME OF THRONES’ devam ediyor. Biz bu gün, İzmir’de önemli bir oy potansiyeline sahip, Meclis’e iki vekil göndermiş Hdp’nin tutumunu gözden geçireceğiz.

İl eş başkanları, vekil Murat Çepni’nin de katılımıyla bu gün bir açıklama yaptılar. Chp’yi uyardılar. Akp- Mhp bloğunu eleştirdiler;

“HDP, İzmir’i kendi kalesi olarak gören, bunun rehaveti ve vurdumduymazlığı ile İzmir’i kendi hizip kavgalarının sahnesi haline getiren her türlü anlayışı, ilimizin karşısındaki tehlike konusunda uyarma gereği duymaktadır. İzmir’in tek bir ilçesini dahi AKP- MHP bloğuna vermemek mümkün. İzmir rantın ve arkasından sürüklediği bütün sektörlerle birlikte inşaat sektörünün yeni avlanma ve üşüşme alanı ve mekanıdır. ‘İstanbul’a ihanetin’ bir benzeri İzmir’de tekrarlanmak üzeredir. Kentin hava sirkülasyonunu ve dokusunu bozan dikey yapılaşma şimdiden almış başını yürümektedir. AKP-MHP ittifakının adayı Nihat Zeybekci, pervasızca ve patavatsızca ‘İzmir’i Anadolu’ya katmaktan’ ve tanınmaz hale getirmekten söz etmektedir. İzmir’e saygısızlık bir yana, bu pervasızlık yeni bir kentsel felaketin habercisidir.”

Eleştirmekle de kalmayıp, “Seçim güvenliğini sağlamayı, seçim günü sandık başlarında görev alacak kurul üyelerini ve müşahitleri tamamlamayı hedefleyen faaliyetler aralıksız biçimde devam etmektedir. Ancak HDP önümüzdeki 31 Mart yerel seçimlerine hem Türkiye genelinde hem de İzmir özelinde sadece kendi parti çıkarları ve kazanımları açısından yaklaşmamaktadır. HDP, 31 Mart yerel seçimlerinin, bütün yerel etkenlere rağmen yeni bir referandum niteliği arz ettiğinin, halklarımızın önündeki son fırsatlardan biri olduğunun gayet iyi farkındadır. Meseleye bu ikilemden bakan her türlü seçim iş birliğine de açıktır.” Diyerek, açıkça bir iş birliği önerdiler. Chp’nin bu öneriyi dikkate alıp almayacağını zaman gösterecek.

24 Haziran seçimlerinde, Chp seçmeninin bir bölümünün Hdp Meclis dışında kalmasın diyerek, kendi icat ettiği,‘Bir oy Hdp’ye bir oy İnce’ye’ formülü ile sandığa gittiğini biliyoruz. Bu seçimde, Hdp henüz, Kürt illeri dışında, aday açıklaması yapmadı. Yapacak gibi de görünmüyor. Başından beri bu süreci, sadece ‘yereli kazanmak’ olarak değil de, Akp-Mhp bloğunu geriletmek için bir fırsat olarak değerlendirdiğini söyledi. Seçim tarihinin açıklanmasıyla birlikte, yerellerdeki sol, sosyalist, demokrat yapılarla, emek, meslek örgütleriyle, derneklerle görüştü. Yukarıdaki açıklamada da belirtildiği gibi, ‘parti kazanımları ve çıkarları’nın gözetilmeden, İzmir’e karşı bir sorumluluk duygusu ve demokrasiyi önceleyen bir tutum geliştirdi. Hdp’nin seçmenini ‘alternatifsiz bıraktığı’ eleştirisine cevabı çok net; büyük resme bakın!

Ayrıca Hdp, İzmir’de, meclis üyeliği adaylarının belirlenmesi için hızla çalışmalarına devam ediyor. Biz kadınları ilgilendiren kısmı, meclis üyeliği adayları belirlenirken, kotayı uygulamaya çalışmaları. Kadınların mücadelesi sonucu yazılı metinlerde, kadınları gözeten ve cinsiyet eşitliğini sağlamaya dönük maddeler var. Batı’da pek bilinmeyen ya da görmezden gelinen kadın kazanımları önemli aslında. Eş başkanlık sistemi uygulanıyor belediyelerde. Toplu iş sözleşmelerinde, kadına şiddet uygulayan erkek işçilere dönük ciddi yaptırımlar yer alıyor. Kadınların tüm erkek egemen basınca rağmen, yıllar süren mücadele ile tırnaklarıyla kurdukları, kadın da(ya)nışma merkezleri, sığınma evleri Khk’lerle kapatıldı. İş başındaki kayyumların uygulamaları, iktidarın kadın düşmanı zihniyetini bir kez daha ortaya koydu.

Tüm eksikliklerine rağmen yerel yönetimler ve kadınlar konusunda önemli kazanımları olan Hdp’nin, bu politikalarını Batı’daki kadınlara daha iyi anlatması gerekiyor. Chp’nin de, henüz olmayan, fakat kadınlar eliyle oluşturulacağını ümit ettiğim, yerel yönetimlerin kadın politikaları konusunda, Hdp’li kadınların deneyimlerini göz ardı etmemesi gerekiyor.

Başından beri söylüyoruz, kadınlar ve onların taleplerini görmezden gelerek, ne bir şehir ne bir ülke yönetilebilir.

ÖYKÜ ARİN’İN ZAMANI DARALIYOR. DONÖR KAMPANYASINA KATILMAYI, KATILIMI SAĞLAMAYI İHMAL ETMEYELİM! İZMİR VE TÜM DÜNYA ÖYKÜ’LERİN SOKAKLARINDA NEŞELİ KAHKALAR ATTIĞI BİR YER OLSUN!