İzmir’in uzun soluklu film festivali ihtiyacını karşılayan yegâne etkinlik İzmir Kısa Film Festivali, bu yıl İzmirli sinemaseverlerle 22. kez buluşuyor. Dile kolay, yirmi yıl. Aralıksız, epey meşakkatli çalışmalarla bugüne gelmiş, kendini kanıtlamış, seyircinin heyecanla beklediği bir festival bu. Bu yıl 22-28 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. 120 ülkeden 4500 civarında filmin başvuruda bulunduğu festivalde oldukça zengin, nitelikli bir seçki izleyeceğiz. Ayrıca bu yıl başlayan kimi yenilikler de var. Bunların başında İzmir Film Lab geliyor. Sinema üzerine eğitimlerin yer alacağı özel bir program olan Film Lab ayrıca 10.000 TL ödüllü bir kısa film proje yarışması içeriyor. Program bünyesinde kısa film yapımı, yönetmenlik, post prodüksiyon, belgesel yapımı gibi konularda Tunç Davut, Sinem Altındağ, Ahmet Tamer Çınarcık, Ceylan Özgün Özçelik, Serdar Kökçeoğlu gibi isimlerle söyleşiler gerçekleştirilecek. Ayrıca Dijital sinema kameraları ve görsel efektler üzerine iki atölye çalışması yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda bünyesinde bir film marketi de barındırması düşünülen programın kısa film üretimi konusunda Türkiye’nin en kapsamlı etkinliği olması hedefleniyor.

Festivali düzenleyen İzmir Sinema Kültür ve Eğitim Derneği, iki yıldır peşimizi bırakmayan Covid 19 salgını nedeniyle festivalin dijital yönünün ön plana çıkması ve güçlendirilmesi için başvuruda bulunduğu ‘Hilfsfond 2021’ fonundan yararlanmaya da hak kazandı. Goethe ve diğer ortakların yanında Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı Kültür ve Eğitim Organizasyonları’nın desteklediği fona dünya genelinde 500’den fazla etkinlik başvuruda bulunmuştu. Bu projeyle festivalin dijital yönünü sürdürmek ve salgın sürecinin etkilerini azaltmak için güçlü bir adım atılmış oluyor.


'SİNEMA GEZGİNİ'NİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ


ZENGİN BİR SEÇKİ

Festival boyunca 400 civarında kısa film izleyiciyle buluşacak. Filmler, Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi, Karaca Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Konak Sineması’nda fiziksel koşullarda ve ayrıca festivalin internet sitesi üzerinden çevrimiçi olarak gösterilecek. Ayrıca hem çevrimiçi hem de salon etkinlikleri olarak söyleşiler, paneller düzenleniyor.

Festivalin simge ödülü Altın Kedi için kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel gibi kategorilerde yarışacak filmler de belli oldu. Ulusal kurmaca kısa filmler için oluşturulan jüride yapımcı Müge Özen, görüntü yönetmeni Tayfun Çetindağ ve sanat yönetmeni, oyuncu Billur Melis Koç yer alıyor. Jüri başkanı Ceylan Özgün Özçelik. Deneysel, belgesel ve animasyon kategorisinde yarışacak filmleri Mimaroğlu belgeseli ile hatırlayacağımız Serdar Kökçeoğlu, animasyon sanatçısı Gökalp Gönen ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Bölümü başkanı Prof.Dr. Cenk Demirkıran değerlendirecek. En iyi yönetmen ödülü, bu yıl da Kısa Film Yönetmenleri Derneği tarafından verilecek.

ALTIN KEDİ ADAYLARI

Altın Kedi Ödülleri’nde bu yıl özelikle ulusal sinemamızdan çok ilginç filmler bir araya geliyor. Geçen hafta Ankara Film Festivali’nden ödülle dönen Stiletto, yurt dışında Sundance başta olmak üzere pek çok festivalden ödül kazanan Suçlular gibi dikkat çeken pek çok filmin yer alacağı seçkide yarışacak finalist filmler ve yönetmenleri, kategorilerine göre şöyle sıralanıyor:

Ulusal Kurmaca: Suçlular (Serhat Karaarslan), Bir Annenin Sonatı (Fehmi Öztürk), Susam (Sami Morhayim), Bayrak (Pınar Göktaş), Stiletto (Can Merdan Doğan), Brigitte Bardot (Çağıl Bocut), Yüksek İrtifa ya da Şeylerin Tuhaflığı (Emir Külal Haznevi), Plastik Rüya (Merve Bozcu), Benden Korkmana Gerek Yok (Recep Bozgöz), Akıntı (Arda Ekşigil), Aynı Gecenin Laciverti (Nuri Cihan Özdoğan) ve Kök (Selin Minciozlu).

Uluslararası Kurmaca: Squish (Xavier Seron - Belçika), All the Time (Shadi Karamroudi - İran), Marko (Marko Santic - Hırvatistan), Madagascar (Marina Klauser - İsviçre), The Longest Dream That I Remember (Carlos Lenin - Meksika), We are Not Dead Yet (Joanne Rakotoarisoa - Fransa), Man or Tree (Varun Raman, Tom Hancock - Birleşik Krallık), Seeds of Love (Behnam Taheri, Gideon Beresford - Birleşik Krallık), Sideral (Carlos Segundo - Fransa), In the Soil (Casper Rudolf, Emil Kjeldsen - Danimarka), Voices (Tommaso Ferrara - İtalya), First Last Summer (Nastazja Gonera - Polonya)

Ulusal Animasyon: Buz İçin Çığlık (Emir Aytemür), Kendin Ol (Gül Yıldırım), Sudan Çıkmış Balık (Nur Özkaya), Lena’nın İğde Ağacı (Simay Çalışkan), Pandaların Nesli Nasıl Tükendi? (Halim Yentür)

Ulusal Belgesel: Ruhlar ve Kayalar (Aylin Gökmen), Sürgünde Bir Yıl (Malaz Usta), Seval (Ahmet Keçili), Bulak (Evrim İnci), İçtima (Nuray Kayacan Sünbül), Abella’nın Yolculuğu (Enis Manaz), Home (Mahmut Aktay).

Ulusal Deneysel: Dissonance (Ramin Matin), Büyük Saat Küçük Saat (Ecem Arslanay), We Live in a Cage Anyways (Ömer Akdağ), Seramoni (Önder Şengül), Kalabalık (Recep Akar).

Tüm filmlerin ücretsiz gösterileceği festivalle ilgili ayrıntılı bilgiye ve gösterim programına izmirkisafilm.org adresinden ve festivalin sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.