Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) tarafından 21 Mart- 7 Mayıs tarihleri arasında ‘Aynı Suya Bakmak’ temasıyla ilki düzenlenecek olan İzmir Akdeniz Bienali’nin tanıtım toplantısı, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Bienalde, Türkiye ve Akdeniz ülkelerinden yer alacak 30 genç sanatçıya dünyaca ünlü sanatçılar; Sarkis, Fabrizzio Plessi, Mona Hatoum’da birer eser ile eşlik edecek. Bienalin tanıtım toplantısına; K2 Güncel Sanat Merkezi Ayşegül Kurtel, İzBB Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç, İzmir Akdeniz Bienali Küratör Caroline David, İzBB Bürokratları ve çok sayıda sanatsever katıldı.

‘KÜLTÜR TOHUMLARI SAÇILACAK’

Tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Akdeniz Bienali’nin; Akdeniz coğrafyasından çok sayıda sanatçı ve sanat severin bir araya geleceği bir döngüsel kültür meydanı olacağını belirterek, “Akdeniz’in kıyısından, İzmir’den, tüm dünyaya bir kere daha kültür tohumları saçılacak. 2019 yılından bu yana İzmir’de fiziki sermayeye dayalı sektörler kadar sanat başta olmak üzere beşeri sermayeye dayalı gelişimi de destekliyoruz. Yeni sanat akımlarının oluşması için gerekli mekansal ve toplumsal koşulları kararlılıkla inşa ediyoruz. İzmir Akdeniz Bienali ile birbirimizle uyumu çoğaltan, geçmişimizle uyumdan beslenen ve nihayetinde doğamızla ve değişimle uyuma dönüşen bir sanat hareketi başlatıyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘AKDENİZ UMUTTUR, UYUMDUR’

“Bu buluşma, Akdeniz kültüründen aldığı ilhamla dünyaya iki kısa cümle söyleyecek; Akdeniz uyumdur. Akdeniz umuttur” sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Soyer, “Bu topraklar tüm dünyanın insanlarını kendine çekmiştir. İnsanlar, büyük akarsular gibi Akdeniz’e akmışlardır. Tarih boyunca bu bölgeye akan insanlar kendi kültürlerini de elbette birlikte taşımışlardır. Kültürler, belki de bütün dünya kültürleri Akdeniz’de düğümlenmiş, burada birbirlerini etkileyip geliştirmiştir. Böyle olduğu için Akdeniz en güçlü uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Başka kültürlerden aşılanmayan kültürler er geç cılızlaşmışlardır. Kültürlerin sağlıklı gelişmesi birbirlerini etkilemesiyle, birbirlerini aşılamayla olmuştur. Kültürlerin birbirlerini aşılamaları, etkilemeleri bittiği gün kültürler de suyu kesilmiş tarlalar gibi yavaş yavaş güçlerini, renklerini yitirirler” diye konuştu.

‘DÖNGÜSEL KÜLTÜR’ VURGUSU

İzmir’in 8 bin 500 yıldır; rengi, dili, inancı ve kimliği ne olursa olsun, farklı kültürlerin birbirine saygı gösterdiği, uyum içinde yaşadığı bir barış şehri olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, “Vücudumuzdaki kanın kalbimizde toplanıp tekrardan yayılması gibi... Felsefe, sanat ve ticari değere sahip ürünler asırlar boyunca İzmir’de toplanıp tüm dünyaya buradan yayıldı. Bu sayede İzmir’in köylerinde, caddelerinde, sokaklarında, dağlarında ve kırlarında müthiş bir uyum kültürü gelişti. Bu kültür, bu özel şehrin binlerce yıllık tarihinden süzülüp gelen çokluk içinde birlik, birlik içinde çokluk halidir. Akdeniz’e münhasır bu uyum kültürüne biz döngüsel kültür adını veriyoruz. Döngüsel kültür, dünyanın içinden geçtiği zorlu süreçlere çözüm üretmeyi ve bunu yaparken Akdeniz’den dünyaya yayılan evrensel değerleri yaşatmayı esas alan bir vizyonun tarifidir. 21 Mart’ta, doğanın uyanışı ile başlayacak 1. İzmir Akdeniz Bienali işte bu uyumun bir ürünü olacak” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi