Edebiyatın ve sanatın ruhumuzu güçlendirmedeki önemine, hayatı anlama ve anlamlandırmadaki gücüne inanıyorum. Bu sebeple edebiyatla ve sanatla buluştuğumuz alanların artmasını, kişilerin ona aktif katılımı ve katkısını önemsiyorum. Bu sebeple bu hafta yazımı güzel bir habere ayırdım. Yarından itibaren her hafta perşembe günleri gazetemizin kitap sayfası “İzlekler”de buluşacağız.

Sayfa ortaya çıkmadan önce bir hazırlık süreci geçirdik. Gelin size biraz bu süreçten, biraz da içerikten bahsedeyim.

Gazetenin kitap sayfasını yapmam teklif edildiğinde buna memnun olmanın yanı sıra neler yapabileceğimi de düşünmeye başladım. Bir yandan sevgili Yunus Bekir Yurdakul’un bugüne kadar sayfaya emeği vardı, bir yandan daha önce kitap ekleri, kitap sayfaları ve internet mecralarında yazdığım yazılar ve yaptığım söyleşilerle birlikte ilerlediğim bir yol vardı. Şimdi sıra buradan hareketle bir sayfa yaratmaya gelmişti. Fikirler arasında gezinmeye önce zihnimde başladım, sonra da her zaman olduğu gibi yazarak devam ettim. Gazetedeki arkadaşlarımla beyin fırtınaları yaptık.

Ardından aklımdaki düşünceler, onlara eklenen ve gelişenler bir sıraya girdi ve sayfanın planı yavaş yavaş doğdu. Sırada ona isim bulmak vardı.

İsim arayışındayken sevgili Selda Kartal gazetenin kitap sayfasının müjdesini verirken isim önerilerini sorduğu bir gönderi paylaştı. Onun bağlantılarından Mustafa Kara ise Selda’nın gönderisine “İzlek” önerisinde bulunmuş. Selda da benimle paylaştı bu öneriyi. İzlek, seslerini sevdiğim, kullanmaktan keyif aldığım bir kelimeydi, ama doğrusu onu isim olarak kullanmak hiç aklıma gelmemişti. Taşıdığı ve sayfaya yükleyeceği anlamla birlikte bu öneri hoşuma gitti.

Böylece İzlekler adı, yavaş yavaş doğmakta olan sayfayı daha da somutlaştırdı.

“İzlekler” bizim bu kitap sayfası yolculuğumuzda izini sürdüğümüz, peşine düştüğümüz noktaları barındırsın istedim; kitapların, sayfaların, satırların arasında dolanırken temaları bulalım, tartışalım; onların hayatımıza yansımalarını konuşalım istedim.

İzlekler’de edebiyatı, kitapları, roman ve öyküleri konuşacağız. Yeri gelecek edebiyatı besleyen disiplinlere dönük kitaplar ve yazarlarını da konuk edeceğiz. Yeni kitapların izini sürerken eskileri de hatırlayacak, bakabildiğimiz kadar geniş bir yelpazeden bakmaya özen göstereceğiz.

Bu sayfada yazarlar konuşsun, söyleşiler yer alsın istiyorum.

Romanlardan, öykülerden, denemelerden bahsedelim; düşünceye ve hayale yer açalım istiyorum.

İzini süreceklerimiz de olacak elbet.

Mesela;

Kelimelerin İzinde; kelime dağarcığımızda daha az kullanılan kelimeleri hatırlayacağız.

Satırların İzinde; sayfalar arasından alıntılar yapacağız.

Yazarın İzinde; yazarları kısa da olsa tanıyacağız.

Kitapların İzinde; yeni çıkan kitaplar arasında gözümüze takılanlara odaklanacağız.

İzlekler; söyleşileri ve yazılarıyla umarım haftanıza keyif katar.

Yayıncılık her zaman sürprizlere gebe. Dilerim keyifli bir yol ve yolculuk olur. Ve dilerim bırakılan iz, edebiyata ve hayata dair anlamlı bir şey söylemeyi başarır.