İZDENİZ A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ümit Yılmaz ile İZDENİZ ve İzmir Marina’daki son gelişmeleri konuştuk. Yılmaz, sorularımızı büyük bir samimiyetle cevapladı. Yılmaz’ın cevapları şu şekilde:

İZDENİZ A.Ş. bu yıl 21. yılına girdi. Arkasında bıraktığı 20 yıl süresince deniz ulaşımının İzmir’de, İZDENİZ ile birlikte kat ettiği yolu anlatır mısınız?

İZDENİZ A.Ş., 8 Mart 2000 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. den devralınan 104 personel, 8 yolcu gemisi ve 3 Araba Vapuru ile İzmir Körfez Hattında Deniz Yolu ile Yolcu ve araç taşımacılığına başladı.

Toplu ulaşımda deniz ulaşımı payının arttırılarak deniz ulaşım ağının genişletilmesi amacıyla, mevcut filonun modern, çevreci, hızlı, konforlu ve engelli erişimine uygun yeni gemilerle yenilenmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptığı önemli miktarlardaki yatırımlarla 15 yeni yolcu gemisi ve 5 feribotu filosuna dahil eden İZDENİZ A.Ş. bugün bünyesindeki 420 personel, 15 adet Hafif Yolcu Gemisi, 1 adet Nostaljik Yolcu Gemisi, 5 adet Araba Vapuru ve kiralama yöntemiyle filoya dâhil edilen 1 Araba Vapuru ve 5 Yolcu Motoru ile İzmir Körfezinde 9 iskele arasında düzenlediği seferlerle hizmet vermeye devam etmektedir.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri döneminde 4 hatta günde 60 sefer yapılıyorken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin denizyolu ile yolcu-araç taşımacılığına verdiği önem ve o doğrultuda yaptığı yatırımlar sayesinde, her gün 9 farklı hatta karşılıklı olarak yapılan 240 seferde hızlı ve ekonomik ulaşım imkânı sağlanmaktadır. Geçtiğimiz 20 yıl içinde 282.830.431 yolcu 11.924.489 araç taşınmıştır.

İZDENİZ A.Ş. İzmir Körfezi’nde 1 günde ortalama 39.000 yolcu ve 5000 araç taşımaktadır. Düzenlenen tüm seferlere ait istatistiki veriler anlık olarak takip edilmekte ve değerlendirilmektedir. Düzenli yapılan bakım-onarım faaliyetleri ile tüm gemilerin düzenli seferlerde hizmet vermesi sağlanmakta olup, olumsuz hava-deniz koşulları haricinde sefer iptali neredeyse yaşanmamaktadır.

YAZ SEFERLERİNİ ANLATTI

İZDENİZ’in yaz seferleri nasıl geçti; hangi zaman aralıklarında nereden nereye, ne zaman sefer yapıldı; yolcunun ilgisi nasıldı?

Urla, Foça ve Mordoğan’a düzenlediğimiz yaz seferlerini, 19 Haziran’da başlatıp 5 Eylül’de okullar açılırken sona erdirdik. Bu sene için hedefimiz kara trafiğinde daha fazla yol kat edilen yerler arasında denizde minimum sürede ulaşım imkanı sunabilmekti. ‘Üçkuyular–Foça’, ‘Karşıyaka–Mordoğan’ ve ‘Karşıyaka–Konak–Urla’ hatlarını planlayarak hedefimize ulaştık.

Bilet fiyatlarında, bir önceki seneye göre artış yapılmadığı gibi gidiş-dönüş biletler de de 5 TL indirim yapılarak, hemşerilerimizin Foça, Mordoğan seferlerinde 50 TL’den 45 TL’ye, Urla seferinde ise 25 TL’den 20 TL’ye seyahat edebilmesini sağladık.

Yaz boyu her Cumartesi ve Pazar düzenlenen seferler bu sene de yolcularımızdan büyük ilgi gördü. Rakamlarla ifade edersek, 2020 yılında sefer başına 240 yolcu taşınmışken, 2021 yılında bu sayı 289’a çıktı.

‘YOĞUNLUĞU AZALTACAĞIZ’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda mevcut Araba Vapuru sayısının artacağı müjdesini vermişti. Araba Vapurlarının İZDENİZ filosuna katılım takvimi nedir?

Pandemi ile birlikte özel araç kullanımında önemli oranda bir artış gözlemlendi. Bu artış kent içinde trafik sorununu da beraberinde getirdi. Araba vapuru seferlerinin 15 dakikada bir düzenlenmesi, yolcular tarafından tercih edilme oranını da arttırdı ve gün içerisinde karşılıklı olarak yapılan 56 sefer kent içinde yaşanan trafik yoğunluğuna bir nebze can suyu oldu.

Öncelikle 2 adet araba vapurunu kiralayarak filodaki gemi sayısını arttırmayı planladık, kiralaması yapılan ilk araba vapuru 13.09.2021 tarihi itibariyle düzenli seferlere verildi. 2. geminin de Ocak 2022’de filomuza katılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sayısı 7’ye çıkacak araba vapurları ile iskelelerden aynı anda 2 araba vapurunun kalkışını sağlamayı ve bekleme sahalarındaki araç yoğunluğunu büyük ölçüde azaltmayı hedefliyoruz.

‘HEDEF 200 BİN ARAÇ’

Pandemi yasaklarının kalkmasıyla genel olarak yolcu sayısı ritmini yakaladı mı? Ayrıca baykuş seferleri nasıl gidiyor?

Aylık verilere baktığımızda henüz eski ritmini yakalamış değil ancak deniz ulaşımı diğer toplu taşıma araçlarına göre kesinlikle daha tercih edilebilir konuma geldi. Konforlu gemiler, gün içerisinde saati aksamayan sefer programı ve trafiğe göre değişmeyen varış saati gibi nedenler yolcuların deniz ulaşımını tercih etmesini sağlıyor.

Özel arabası ile seyahat etmeyi tercih eden vatandaşlarımızda araba vapuru seferlerimize yoğun ilgi gösteriyor. Araba vapuru seferlerimiz 2021 yılı ilk altı ayında, 2020 toplam verilerine ulaşmış durumda. Ağustosta taşıdığımız araç sayısı Ocak ayına oranla tam iki katı. Şu an ayda 150 bin araç taşıyoruz. Filomuza katacağımız yeni araba vapurları ile yıl sonundaki hedefimiz ayda 200 bin araç taşımak.

Baykuş seferleri İzmir’deki entegreli toplu ulaşım sisteminin iyi planlanmış bir örneğidir. Sokağa çıkma kısıtlamalarının kalkması ile akşam dışarıda daha uzun vakit geçiren vatandaşlarımız için ESHOT, İzmir Metro, İzmir Tramvay ve İZDENİZ koordinasyonunda gece saatlerinde toplu ulaşım kullanımını sağlayan Baykuş Seferleri, özellikle gençler tarafından tercih ediliyor.

TAM KAPASİTE HİZMET VERİLİYOR

İzmir Marina’da tekne bağlama kapasitesi tamamen doldu. Acil durum yeri uygulaması, geçici barınma ve karada kışlama açısından durum nedir?

Marina’da denizde 60, karada ise tekne boyutuna göre 30 tekne kapasitesi ile hizmet vermekteyiz. Marina’da şu anda tam kapasite suda bağlama hizmeti veriyoruz. Acil durum yerimiz mevcut. Ayrıca denizde seyir halinde ve veya dışarıda olan teknelerimizin yerine günü birlik tekneleri konuk edip geçici barınma hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Şehir merkezinde yer alan marina olması sebebi ile İzmir Marina, kışlama içinde tercih ediliyor. Karada kışlama hizmeti için eylül ayında bir kampanya başlattık. Römorku ile gelen ve minimum 6 ay kara park sözleşmesi yapan tekne sahiplerine yüzde 25 indirim imkanı sağlıyoruz.

Editör: Haber Merkezi