İZBAN yönetimi, yarın başlamak üzere grev kararı alan Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) İzmir Şubesinin İzmir halkını ve çalışanları mağdur ettiğini ileri sürerek, yüzde 22'lik teklifleri sonucunda oluşan ortalama ücretleri İzmir halkının takdirine bıraktıklarını bildirdi.

Açıklamada, Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesinin 2 yıl önceki toplu iş sözleşmesi döneminde kamunun zam oranları ve enflasyonun üzerinde verilen tekliflere rağmen ‘grev’ yaklaşımıyla ülkenin gerçeklerine sırtını döndüğü iddia edildi:

“Yüzde 65 zam isteği ile masaya oturup bunda ısrarcı olmak, İzmir halkını ve çalışanlarımızı 2'nci kez mağdur etmekten öte bir anlam taşımamaktadır. Ayrıca, hak arayışının yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltarak değil, doğru verilerle yapılması gerektiğine inanıyoruz.”

DEMİRYOL-İŞ: İZBAN İZMİRLİLERE YALAN SÖYLÜYOR

İZBAN'ın grev öncesi yaptığı açıklamaya cevap veren Demiryol-İş Sendikası, İZBAN yönetiminin İzmir halkını kandırmaya çalıştığını belirtti. “Yalancısın İZBAN, hem de büyük yalancısın” başlığı ile yayınlanan açıklamada İZBAN'ın açıklamasının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

İZBAN'ın İzmir halkıyla alay ettiğinin ifade edildiği açıklamada “Geçen dönem İzmir halkına söylediğiniz 2.562 TL Makinist maaşını 2 yılın sonunda ancak ortalama ile bulabildik. Yine kandırmaya çalışıyorsunuz insanları... Öncelikle kamuoyuna açıkladığınız toplu sözleşme tekliflerinizin doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. 342 İZBAN çalışanı arkadaşımız için açıkladığınız ‘net ortalama ücretlerin’ aylık toplamını yine açıkladığınız şekliyle ‘ortalama net’ olarak verdiğiniz takdirde ne İZBAN çalışanları ne de İzmir halkı mağdur olmayacaktır. Tek bir örnek bile yeter; 3.435 TL ‘ortalama net’ maaş teklif ettiğiniz Makinistlerin şu an ikramiye, sosyal yardımlar, her makinistin almadığı aile çocuk yardımları ve AGİ dahil ortalama net maaşları 2.550 TL + Yol-Yemek. Teklif ettiğiniz yüzde 22 zammı üzerine ekleyince biz 3.435 TL net ortalamayı bulamadık” denildi.

'MAĞDUR EDEN DEMİRYOL-İŞ DEĞİL'

“Grev yaklaşımıyla İzmir halkını ve çalışanlarımızı mağdur eden Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi” ifadesinin reddedildiği belirtilen açıklama şöyle sürdürüldü:
“Çalışanlarınızın tamamına ulaşmanız hiç zor değil. Lütfen çalışanlarınızın tamamına ulaşıp teklifinizi bizzat hatırlatarak yarın işbaşı yapmalarını sağlayınız. Tabi sizin ifade ettiğiniz gibi çalışanlarınızı Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi olarak gerçekten biz mağdur ediyorsak ifade ettiğiniz ‘ortalama net’ ücretlere arkadaşlarımızın hiçbir itirazı bulunmuyor. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi olarak ifade dilimiz için İzmir kamuoyunun hoşgörüsüne sığınıyoruz. Ancak İZBAN yaptığı açıklama ile sadece çalışanlarının değil siz değerli İzmir halkının da aklıyla alay etmektedir. İzmir kamuoyuna saygılarımızla.”

Editör: Haber Merkezi