2017'nin en önemli gelişmesi sizce nedir? Neden?

Türkiye için önemli gelişme Genel Başkanımız Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü’dür. Bu ülkenin onurlu insanları için, onurlu insanlarla birlikte omuz omuza, yan yana yürüdüğümüz yolların boşa yürünmediğinin anlaşılacağına, eninde sonunda adaletin tesis edileceğine inanıyorum. Bu anlamda 2017’nin iç karartıcı ortamında en umut vaat eden mücadeleydi Adalet Yürüyüşü….

2017'de okuduğunuz ve sizde iz bırakan kitap ya da kitaplar oldu mu?

“Türkiye’de Mevsimlik Tarımsal Üretimde Yabancı Göçmen İşçiler” adlı bir kitap yayınlandı. Saha araştırmaları yapan Kalkınma Atölyesi tarafından hazırlanan, Suriye’den gelen Domlar  (Romanların bir kolu olarak nitelendirilir) da dâhil olmak üzere mevsimlik tarım işçilerinin durumunu gözler önüne seren kapsamlı bir araştırma raporu… Kimsenin görmek istemediği gerçekler tokat gibi yüzünüze çarpıyor. Bunun dışında çok sayıda rapor var ki çalışmalarımıza ışık tuttuğu için hepsine emek verenlere buradan da teşekkür etmek istiyorum.

2017'de "Keşke yaşanmasaydı" dediğiniz olay oldu mu?

Keşke Enis Berberoğlu hapiste olmasaydı. Keşke sırf gazetecilik yaptığı için gazeteciler haksız yere hapishanelerde olmasaydı. Keşke özgürlüğün, sokağın, hayatın içinde hep beraber huzurla ve barışla yaşayabilseydik…

 "2017'de iz bırakanlar" ödülü verseydiniz, kime ya da kimlere verirdiniz? Neden?

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya sabırları, cesaretleri ve hayatta kalmayı başardıkları için tüm toplum adına bir ödül verilsin isterdim.

2017'de olan 2018'de de tekrar etmesini ya da devam etmesini istediğiniz şey var mı?

Ufak tefek yaşanan sağlık sorunlarına rağmen kızım ve oğlumun çok şükür sağlıkla ilgili bir problemi yok. İnsan hayatta ne ister ki ailesiyle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir hayat… Umarım 2018 huzurlu, sağlıklı ve bereketli geçen günleri hepimize getirir. Özellikle yeni yılın tüm hastalara şifa getirmesini içtenlikle isterim.

2018'de hayatınızdan çıkmasını isteyeceğiniz 2 şey ne olur?

Yorgunluğun sona ermesini isterim. Bir de üzerimize yapıştırmaya çalıştıkları umutsuzluğun…. Yüzümüzün gülmediği her bir anın yerini mutluluk alsın, neşe alsın.

İmkânınız olsa 2018'de değiştireceğiniz 4 şey ne olur?

Evsiz, hanesiz hiç kimse kalmasın

Yatağa aç giden tek bir çocuk dahi olmasın

İşsizlikten intihar eden tek bir gencimiz olmasın

Dışlanan tek bir Roman vatandaşı dahi kalmasın

2018'de doğacak çocuklar için sizden bir kaç isim önerisi alabilir miyiz?

Sanırım en zor sorulardan biri (Gülüyor). Önermek çok zor… Rüzgar olur, Nehir olur, Başak olur, Fidan olur, Toprak olur… Önermesi çok zor ama biz Romanlar için içinde yaşadığımız dünya ve bize kucak açan doğa çok önemlidir, ilham alınabilir. 

2017 benim için zorluğuna rağmen mücadeleden kopmama yılıdır.

2018 ise daha fazla zorluğun yaşanmayacağı bir yıl olsun isterim.

Editör: Haber Merkezi