2017'nin en önemli gelişmesi sizce nedir? Neden?

Ülkemiz açısından, Anayasa Değişikliği referandumu ve mühürsüz oylar geçerli sayılarak operasyonun tamamlanması.

2017'de okuduğunuz ve sizde iz bırakan kitap ya da kitaplar oldu mu?

Hasan Ali Toptaş’ın ‘Kuşlar Yasına Gider’ ve çıktığından beri dönüp dolaşıp baktığım ’Kurtlarla Koşan Kadınlar.’ Yazarı, Clarissa Pincola Estes.

2017'de "Keşke yaşanmasaydı" dediğiniz olay oldu mu?

O kadar çok ki. Haksız kamu ihraçları, çocuk ezen panzerler, bombalar, savaş, olağanüstü hal, Newroz’da Kemal Kurkut’un öldürülmesi, yüzlerce korkunç olay. Aysel Tuğluk’un annesinin cenaze törenine yapılan iğrenç saldırıyı da ayrıca belirtmek isterim.

 "2017'de iz bırakanlar" ödülü verseydiniz, kime ya da kimlere verirdiniz? Neden?

Ahmet Şık: Gerçek bir gazeteci kimliğiyle ve cesurca geçiyor zamanın içinden. Mide bulandırıcı bir tutumla, çıkarları için gerçeğin üzerini örtmeye çalışanların ya da susanların karşısında, vicdanın sesi olduğu için. Nuriye ve Semih, Veli Saçılık ve Acun Karadağ. Zorbalığın karşısında boyun eğmedikleri için. Bir de İzmir’den Avukat Arif Ali Cangı’ya… Başta Efemçukuru mücadelesi olmak üzere, çevre mücadelesindeki kararlığından ötürü…

2017'de olan 2018'de de tekrar etmesini ya da devam etmesini istediğiniz şey var mı?

İnsan dışındaki canlıların hakları konusunda bir duyarlılık daha görünür hale geldi sanki. Bunun çoğalarak devam etmesini çok isterim. Referandumla beraber daha görünür hale gelen toplumun seküler düşünen kesiminin, belli İlkeler etrafında yan yana gelebilmesinin ve demokratik bir cephe oluşturmasının bir tarihsel zorunluluk olduğunu düşünüyorum.

2018'de hayatınızdan çıkmasını isteyeceğiniz 2 şey ne olur?

Yılgınlık ve çaresizlik. Toplum bu saiklerle hareket ediyor ve bu yüzden temel problemler gözden kaçırılarak, meydan yolsuzluklarını, hukuksuzluklarını gizleme gereği bile duymayan kötülere kalıyor.

İmkânınız olsa 2018'de değiştireceğiniz 4 şey ne olur?

Yalnızca AKP iktidarının değil, insanı ve doğayı mahveden bu sistemin tümden değişmesini isterim en çok. Barınaklara hapsedilen tüm hayvanların mutlu bir yuvası olmasını çocuklara, hayvanlara, kadınlara şiddet uygulayanların toplumdan yalıtılmasını sağlayacak tedbirler alınmasını, iyileştikleri gerçek bilim insanları tarafından onaylanınca serbest bırakılacakları bir düzenleme yapılmasını isterim. Nükleerle ilgili bütün anlaşmalar fesh edilirse çok iyi olur.

2018'de doğacak çocuklar için sizden bir kaç isim önerisi alabilir miyiz?

Umut ve Deniz

2017 benim için belirsizliklerin yılıydı.

2018 rengarenk kalabilerek yan yana gelebileceğimiz bir yıl olsun isterim.

Editör: Haber Merkezi