2017'nin en önemli gelişmesi sizce nedir? Neden?

2017 yılının insanoğlunun geleceğini inşa etme macerasında çok aktif rol oynadığına inanıyorum. Çağdaş yaşamı onu birçok açıdan etkileyen teknoloji ve bilimi anlamadan anlayamayız. Bu yüzden teknolojik ve bilimsel gelişmeleri yakından takip ediyorum. Örneklendirecek olursam; kanserle savaşan programlanabilir hücreler, elektrikli otomobiller, hatta elektrikli uçaklar, alternatif enerji kaynaklarının oluşturulması ve yapay zekânın önlenemez yükselişi beni oldukça heyecanlandırıyor.

Değinmek istediğim diğer bir nokta da 2011 yılında ilk kez Endüstri.4 terimi ile anılan hala doğum sürecinde olan dördüncü sanayi devrimidir.2017 yılında bu yöndeki atılımlar dünyayı şekillendiriyor. Sanayi devriminde gelen bu yeni aşama da hızlı olamaz, radikal kararlar alamazsak gelişmiş toplumlar ile aramızda ki uçurumun ciddi bir biçim de açılacağını öngörüyorum. Bulunduğumuz noktayı tespit etmeli üniversite sanayi iş birliğine yönelik projeleri hızlandırmalıyız. Dünya gelişiyor ve değişiyor. Dünya bu gelişime erişemeyen sistemleri eliyor.

2017'de okuduğunuz ve sizde iz bırakan kitap ya da kitaplar oldu mu?

En çok iz bırakan kitap Tolstoy dan “ insan neyle yaşar” kitabı oldu. Bu kitap insanın dünya üzerindeki varlığını, kişisel hırs ve çıkarların olmaması gerektiğini, insan sevgisi ve merhametini, komşuluk ilişkilerin önemine kadar birçok konuda ibretlik mesajlar veriyor.

Diğer kitap Sandy Tolan dan “limon ağacı” kitabı oldu. Bu kitap ta dünyanın en uzun savaşı olan İsrail Filistin savaşının Yahudi bir aileyle Filistinli bir ailenin kesişen hayatlarından örnekler vererek bütün gerçekçiliğiyle bize aktarıyor.

Khaled Hosseini / Uçurtma Avcısı Afganistan da yaşanan savaş ve göç zamanın da birlikte büyüyen iki çocuğun hikayesi Okuduğum kitapların içerisinden etkisinden uzun süre kurtulamadığım bir kitap.

2017'de "Keşke yaşanmasaydı" dediğiniz olay oldu mu?

Cumhuriyet yönetim sistemine inanmış ve benimsemiş biri olarak 16 Nisan 2017 Referandumu’nun çok önemli bir tarihi olay olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin ve bizlerin geleceğiyle ilgili çok ciddi kaygılarım var.

"2017'de iz bırakanlar" ödülü verseydiniz, kime ya da kimlere verirdiniz? Neden?

Kesinlikle adalet yürüyüşünü başlatıp yüz binlerle birlikte Ankara’dan İstanbul’a yürüyerek toplumsal muhalefeti uluslar arası düzeye taşıyan sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na verirdim. Bu yürüyüşün adalet, birlik ve düzen için önemli bir sinerji oluşturduğunu düşünmekteyim. Bu hareketi ortak değerlere sahip çıkmanın başlangıcı olarak görüyorum.

Canan Dağdeviren ve Asuman Özdağlar Dünya’ya Türk insanının başarısını gösterdikleri için onlara da bu ödülü verirdim.

2017'de olan 2018'de de tekrar etmesini ya da devam etmesini istediğiniz şey var mı?

2017 yılında bir kez daha gördüm ki kararlılık sonuç veriyor ve insanlar artık istemediği şeylerin karşısında duruyor. Örneklendirecek olursam;

Hükümet tarafından zeytinlikleri talan edecek bir yasa tasarısı meclise sunuldu. Zeytin üreticileri ve köylüler eylem hazırlıklarına başladı. Kararlı duruş gösterdiler ve hükümetin geri adım atmasını sağladılar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emeklilik yaşının yükseltileceğini açıkladı. Tepkiler nedeniyle hemen vazgeçildi. Kıdem tazminatı düzenlemesini Meclis’e getireceklerini belirtti.

Sendikalar, işçiler ayağa kalktı. Hükümet bir yasa tasarısı bile sunamadı. Başbakan Binali Yıldırım kazanılmış haklardan geri adım atılmayacağı garantisi vermek zorunda kaldı. İşçiler, sendikalar tetikte kalarak mücadelelerini gösterdiler.

Hükümet Şişecam işçilerinin grevini yasakladı. Ama işçiler pes etmedi. Direnişe geçti. Mücadele ettiler kazandılar. Zafere ulaştılar.

Örneklerini çoğaltmak mümkün olmakla birlikte insanların istemediklerinin karşısında durabilme cesaretinin devamlılığını 2018 de de görmeyi umut ediyorum.

2018'de hayatınızdan çıkmasını isteyeceğiniz 2 şey ne olur?

Terör, kadın cinayetleri,

İmkânınız olsa 2018'de değiştireceğiniz 4 şey ne olur?

Gelir adaletsizliği, İnsani gelişme, Doğaya zarar veren bütün termik santral vb. yapılar, AKP İktidarı.

2018'de doğacak çocuklar için sizden bir kaç isim önerisi alabilir miyiz?

Kendi ismimden dolayı doğacak ilk çocuğumun adını kız da olsa erkek de olsa Deniz koymayı düşünüyorum.

Umut ismini ve ekin ismini de önerebilirim. 2018 yılının umut dolu, ektiklerimizin, emeklerimizin karşılanacağı bir yıl olmasını diliyorum.

2017 benim için............................. yılıdır.

2017 yılında kısa ve uzun vadeli planlar yaparak vizyon ve misyonumu oluşturduğum bir yıl geçirdim.Gözlemledim, analiz ettim, araştırmalar yaptım ve bu doğrultuda yapacağım çalışmaları belirledim .Kısaca hedeflerimi belirlediğim ve en önemlisini gerçekleştirdiğim bir yıldı.

2018 benim için................................. yılı olsun isterim.

2018 yılının okuduğum yüksek lisanstan mezun olup önümüze çıkacak olası bir erken seçimden başarıyla çıkmamıza katkı sağlayabileceğim, cumhuriyet halk partisi ve ülkemizin bekası için çalışmaktan yorulmayacağım bir yıl olmasını isterim.

Editör: Haber Merkezi