2017'nin en önemli gelişmesi sizce nedir? Neden?

Kesinlikle Adalet Yürüyüşü…

Türkiye ve dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen Başkanlık Sistemi oylaması, ülkemizin ve halkımızın geleceği açısından en önemli kırılmalardan birisi oldu. 3 Milyon mühürsüz oyun yasaya aykırı bir şekilde geçerli sayılması sonrası evet oylarının artırılması ile aslında halkın onaylamadığı bir rejimin halka rağmen dayatılması toplumu neredeyse ikiye böldü. İktidarın ayrımcı politikaları, eğitimin gericileştirilmesi, işsizlik, gelir adaletsizliği ve şiddet sarmalında bir yönetim anlayışıyla korkutulmuş, sindirilmiş ve ezilmiş bir toplum yaratıldı.

Demokrasi, laiklik, eşitlik, özgürlük talepleri olan bütün muhalif kesimlere yapılan baskı, seçilmiş belediye başkanları ve milletvekillerinin tutuklanması, OHAL ve KHK’lar eliyle haksız, hukuksuz ve soruşturmasız gelen ihraçlar tüm toplumda adalet beklentisinin çığlık haline gelmesine neden oldu.

Cumhuriyete, Atatürk’e ve laikliğe saldırılar arttı. Demokrasi rafa kaldırıldı. Yoksulluk ve yolsuzluk ülkemizin tarihinde görülmemiş şekilde yayıldı. Organize kötülük bu iktidar döneminde olduğu kadar hiç hakim olmamıştı.

Adalet Yürüyüşü işte böyle bir süreçte ortaya çıktı. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı bu yürüyüş sadece Türkiye demokrasi tarihine altın harflerle geçmedi, dünya demokrasi tarihinde de çok önemli bir yeri olacak. Adalet yürüyüşü tüm topluma nefes aldırdı, umut aşıladı ve direnme gücü verdi.  

2017'de okuduğunuz ve sizde iz bırakan kitap ya da kitaplar oldu mu?

Ali Murat İrat’ın “Yalnızlığa Övgü” kitabı muhtemelen sadece benim için değil birçok okuyucu için yılın kitapları arasında yerini aldı.

İbrahim Kaboğlu’nun ’15 Temmuz Anayasası’ adlı kitabı OHAL koşullarında hukukun durumunu net şekilde ortaya koydu. Bu yıl hem okunması hem de okutulması gereken kitaplar arasında.

Sevgili Fazıl Say’ın “Akılla Bir Konuşmam Oldu” eseri ise kültürel yozlaşma yaşadığımız bugünlerde; sanata ve edebiyata katkısı çok anlamlı ve “derin” olan bir kitap oldu. Bir solukta okuduğum bu eserde yozlaşmaya ve karanlığa karşı “aydınlık melodileri” inanın bana duymakla, okumakla kalmayacaksınız, göreceksiniz de…

2017'de "Keşke yaşanmasaydı" dediğiniz olay oldu mu?

Tam 2017’ye girildiği gün İstanbul Reina’da yaşanan ve 39 insanımızın katledildiği gecenin ve yıl boyu kan dökülen olayların hiç yaşanmamasını isterdim.

"2017'de iz bırakan" ya da "Altın saat kulesi" ödülü verseydiniz bu kim olurdu? Neden?

Ödülün adı çok önemli değil ancak Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya zaten vicdanlarda ve gönüllerde verilmiş olan “Yılın Haklı Davası” ödülünü verirdim.

 

2017'de olan 2018'de de tekrar etmesini ya da devam etmesini istediğiniz şey var mı?

Adalet Yürüyüşü…

Bunu salt “yürümek” olarak algılamamak gerekiyor. 2017 Adalet Yürüyüşü bir başlangıç, hukuk mücadelesinin haklı adımlarıydı. Bütün demokratik ve toplumsal kanallarda bu birlik duygusunu devam ettirmek gerekiyor. Bu tüm toplumsal katılımı geniş ve örgütlü direniş ülkenin her alanında barışçıl ve demokratik kurallar çerçevesinde sürmeli, adalet arayışı sürmeli. Hak, Hukuk, Adalet talebinin sesi yükselmeli, yükselerek devam etmeli.

2018'de hayatınızdan çıkmasını isteyeceğiniz 2 şey ne olur?

Cevabını hepimizin bildiğiniz bir soru bu.  OHAL ve örgütlü saf kötülük…

İmkanınız olsa 2018'de değiştireceğiniz 4 şey ne olur?

Başkanlık, tek adam sisteminden, demokratik parlamenter sisteme geçilmesi,

Rantsal yıkımların, kentsel yok oluşların yerine modern, çağdaş, doğayla uyumlu, estetik ve tarihe saygılı kentleşme anlayışı

Gelir adaletsizliği yerine ekonomik ve kültürel hayatta sosyal adalet

Hayvanları Mal statüsünde gören 5199 sayılı kanunda, hayvanların “mal” değil “canlı” olduğunu belirten maddenin geçmesi

2018'de doğacak çocuklar için sizden bir kaç isim önerisi alabilir miyiz?

Berkin, Toprak, Güneş, Dilan...

 2017 sizin için ne yılıdır?

2017 benim için Adalet Mücadelesi yılıdır

2018’in ne yılı olmasını istersiniz?

2018 benim için tek kelimeyle BARIŞın yılı olsun isterim 

Adalet, demokrasi, eşitlik, laiklik, birlikte yaşama ve kardeşlik kavramlarının tümünü barındıran çok anlamlı bir tek kelime!

Editör: Haber Merkezi