2017'nin en önemli gelişmesi sizce nedir? Neden?

Soruyu 2017’nin en önemli gelişmesi değil, en önemli olayı olarak anlıyorum. Zira gelişme pozitif bir değerlendirmedir ve Türkiye’nin içinde bulunduğu OHAL koşulları ve siyasi iklim düşünüldüğünde pozitif bir değerlendirme yapmam mümkün değil. 2017’nin Türkiye ve dünya açısından önemli olaylarını ise birbirinden ayrı ayrı değerlendirmek gerekir.

2017’nin en önemli olayı kuşkusuz 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumdur. İktidarın 2012 yılından itibaren sol ve sağ liberaller desteğini de almak sureti ile bilhassa, ilk yıllarında askeri vesayete son verme, sivilleşme, demokratikleşme, AB ile bütünleşme söylemleri ile merkez medyadan ldığı müthiş destek ile sonrasında ise parti devlete dönüşmek ve kendisine muhalefet edebilecek tüm yapıları sindirerek inşa ettiği (de facto) Saray Rejimi’ni meşru zemine taşımak için yaptığı referandum onlarca farklı olay içerisinde tarihsel olarak en önemlisidir. Saray rejimini destekleyen iki siyasi partinin 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde almış olduğu toplam % 61 küsür oya rağmen OHAL koşullarında devletin tüm olanakları ve asimetrik medya gücü ile gittiği seçimde mühürsüz oylara rağmen resmi olarak yüzde 50’yi ama gerçekte yüzde 50’yi bulamadığı halde parlamenter demokrasiyi sona erdiren referandumu düşünmek gerekir. 

2017'de okuduğunuz ve sizde iz bırakan kitap ya da kitaplar oldu mu?

Çok sayıda kitap okudum ancak bunların içerisinde aynı yazara ait iki kitabın beni en çok etkileyen kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yuval Noah Harari’nin insanın işbirliği yapma yeteneği ile evrimini anlaşılır bir dille anlattığı Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitabı ile Homo Deus – Yarının Kısa Bir Tarihi adlı kitaplarıdır.

2017'de "Keşke yaşanmasaydı" dediğiniz olay oldu mu?

 Trump’ın ABD Başkanı olmasını dünya için riskli buluyorum, Türkiye’de ise parlamenter demokrasiyi sona erdiren ve saray rejimini meşruiyet kazandırmanın en önemli adımlarından birisi olan gayri adil referandum için hiç yaşanmasaydı diyebilirim.

"2017'de iz bırakanlar" ödülü verseydiniz, kime ya da kimlere verirdiniz? Neden?

Türkiye’de Kemal Kılıçdaroğlu’na dünya siyasi tarihine geçen adalet yürüyüşü dolayısıyla verirdim. Dünya’da ise  Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) Prof. Dr. Xuanhe Zhao ve ekibinin 3D yazıcıda genetiği değiştirilmiş canlı hücreleri mürekkep gibi kullanarak üç boyutlu baskı yapmasını iz bırakacak bir bilimsel adım olarak görüyorum. Bu yüzden o ekibe de bu ödülün verilmesi gerekir.

2017'de olan 2018'de de tekrar etmesini ya da devam etmesini istediğiniz şey var mı?

2017 yılı insanlık için kötü bir yıldı ancak enerji ihtiyacının fosil yakıtlara bağlı kalmaması ve yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi kullanımı konusunda çok önemli bilimsel gelişmeler oldu bunun devamının gelmesini diliyorum umarım insanlık çok kısa bir sürede enerji ihtiyacını temiz kaynaklardan karşılayacaktır.

2018'de hayatınızdan çıkmasını isteyeceğiniz 2 şey ne olur?

Şimdi ve 2018’de iktidar partisi ve onun genel başkanının demokratik yollarla hayatlarımızdan çıkmasını diliyorum. Bu erken seçimle mi olur bilemem ama bunu isterim.

İmkânınız olsa 2018'de değiştireceğiniz 4 şey ne olur?

Dile benden ne dilersen diye düşünerek cevap vereyim.

1. Dünya’da savaşları bitirmek isterim.

2. Yoksulluğu sona erdirmek isterim.

3. Dünya’nın yeniden canlı cansız tüm doğanın korunduğu ve tahrip olmadığı bir hale gelmesini dilerim. 

4. Yeryüzünün aşkın yüzü olmasını dilerim.

2018'de doğacak çocuklar için sizden bir kaç isim önerisi alabilir miyiz?

En sevdiğim isimleri sıralayayım: Selin, Yiğit, Derin,

2017 benim için savaş, kan, gözyaşı yılıdır.

2018 benim için BARIŞ yılı olsun isterim.

Editör: Haber Merkezi