2017'nin en önemli gelişmesi sizce nedir? Neden?

Türkiye'de son yıllarda adeta adaleti arar hale geldi. Her meslek grubundan, her yaştan insanlar haksız ve hukuksuz biçimde gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Ülkemizin en çok ihtiyacı olanın 'adalet' olduğunu düşünüyorum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’nün de bu yılın hatta son yılların en önemli direnişi, eylemi olduğunu düşünüyorum. Gazeteci Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki olarak başlayan eylem adeta çığ gibi büyüdü ve İstanbul'da son buldu. Biz de, İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak bu yürüyüşte yerimizi aldık. 170'e ulaşan tutuklu gazeteci sayısı ülkemizdeki adalete, demokrasiye ve basın ve ifade özgürlüğüne bakış açışını gözler önüne seriyor. 2017 yılı gazeteciler için yine zor bir yıl oldu. Bundan sonraki yıllarda gazetecilerin tutuklanmak yerine tutuksuz yargılanmasının bir usül haline gelmesini talep ediyorum.

2017'de okuduğunuz ve sizde iz bırakan kitap ya da kitaplar oldu mu?

Yazar Noah Harari'nin kitabı Homodeus bu yıl okuduğum ve etkilendiğim kitap oldu. İnsanları bekleyen geleceği, bilimin geldiği noktayı, ölümsüzlüğe aslında ne kadar yakın olduğumuzu bilimsel verilerle ve sade bir üslup ile anlatan bu kitabı genç gazeteci arkadaşlarımın da okumasını tavsiye ederim.

2017'de "Keşke yaşanmasaydı" dediğiniz olay oldu mu?

2017 yılının hemen girişinde Reina adlı gece kulübünde yaşanan silahlı saldırı ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen şehit haberleri yüreğimizi derinden yaraladı. OHAL koşullarında gazetecilerin ve akademisyenlerin görevlerinden alınması da bizler için keşke yaşanması diyeceğimiz en önemli gelişmeydi. Silahla barışın gelmeyeceğini hepimizin artık anlaması gerekiyor. Terörün, dini, ırkı olmadığının tüm dünyaca kabul görmesini diliyorum.

"2017'de iz bırakanlar" ödülü verseydiniz, kime ya da kimlere verirdiniz? Neden?

Bu yıl birçok gazeteci parmaklıklar ardına atıldı. Birçoğu yeni yıla orada 'merhaba' dedi. Demokrasinin olmazsa olmazı basın ve ifade özgürlüğüdür. Bu nedenle 2017'yi küçük koğuşlarında dört duvar arasında ailelerinden uzakta geçiren tutuklu gazetecilere ‘iz bırakanlar’ ödülü vermek isterdim. Bir kez daha tekrarlamak istiyorum; Tutuklu gazetecilere özgürlük.

2017'de olan 2018'de de tekrar etmesini ya da devam etmesini istediğiniz şey var mı?

Adalet Yürüyüşü'ne katıldığımızda gözümüze çarpan en önemli şey katılan herkesin birbiriyle olan dayanışmasıydı. O sıcak tek bir amaç uğruna Adalet için yürüyen binlerce insan bizlere gösterdi ki, dayanışma bu ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu duygu. Bu nedenle sadece 2018 için değil gelecek yıllar için Türkiye'de yurttaşların dayanışma içinde zorluklara karşı omuz omuza mücadele etmesini dilerim.

2018'de hayatınızdan çıkmasını isteyeceğiniz 2 şey ne olur?

Televizyonu açtığımda son dakika haberi olarak ‘şehit’ haberini görmemeyi umut ediyorum. Artık gençlerimizin gelişen ve değişen dünyaya uyum sağlaması gerekiyor. Bu silahla değil bilim ile olacak. Bunun için eğitim sistemimizin dini içerikten sıyrılarak evrensel bir içerik kazanması gerekiyor.

İmkânınız olsa 2018'de değiştireceğiniz 4 şey ne olur?

Özgür gazeteciler ve gazetecilik.

Meslektaşlarımızın yaşadığı işsizlik sorununa köklü bir çözüm bulmak.

Sanırım bu ikisi benim değiştirmek istediğim öncelikli taleplerim.

2018'de doğacak çocuklar için sizden bir kaç isim önerisi alabilir miyiz?

Deniz

Barış

Mustafa Kemal

2017 benim için tutuklu bir yıldır.

2018 benim için barış, huzur, adalet ve özgürlük yılı olsun isterim.

Editör: Haber Merkezi