ÖZCAN PURÇU * - Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü 10 Kasım’da andık, saygımızı, sevgimizi, bağlılığımızı ve sanırım en çok da özlemimizi bir kez daha dile getirdik. Düzenlenen etkinliklerde, gözleri dolan, duygulanan, gururu yüzüne vuran çocuktan yaşlıya, kadından erkeğe pek çok İzmirlinin içtenliğini görmekti beni umutlandıran… Bugüne kadar çok sayıda il ve ilçede, yüzlerce köyde saha çalışması yürüttüm, yokluğun, yoksulluğun, sorunların en fazla olduğu mahallelerde bulundum. Vatandaşlarımızın görüşleri farklı olabilir ama ortaklaştıkları, buluştukları tartışmasız yegâne şey; Atatürk’e olan bağlılıkları... Bayrağını gururla asan, Atatürk posterleriyle bizleri karşılayan vatandaşlarımız, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet sayesinde elde ettiğimiz kazanımların farkında… Son kasıma kadar bu sevgi sürecek. İktidarları telaşlandıran, ürküten de bu sevgi ve minnet… Bu ülkeye hizmet etmeyi değil ihaneti ve hıyaneti seçenleri emin olun vatandaşlarımız ayırt edebiliyor.

KUTUPLAŞMA VE HAKLARIMIZI TIRPANLAMAYA DEVAM EDİLEMEZ

Aklın ve bilimin öncülüğünde ilerlememiz gerekirken Türkiye bir kutuplaşmaya adım adım sürükleniyor. Biz-siz, sen-ben, öteki diye toplum ayrıştırılıyor. Toplumsal değerlerimiz yitirtiliyor ve haklarımız tırpanlanıyor. Atatürk’ün tarihin gidişatını tersine çevirme gücünü, kararlılığını, çalışkanlığını, devrimleri gerçekleştirme cesaretini, toplumun önünü açan yol göstericiliğini ve ileri görüşlülüğünü kendimize ilke edinmemiz gerekiyor. Hem de her zamankinden daha fazla… Atatürkçülüğü yadsıyan, itibarsızlaştırmaya çalışan zihniyetle mücadele etmenin önemi artıyor.  Atatürkçülüğü hor görme gafletine düşenler, simgelere ve sembollere, Atatürk büstlerine saldıranlar kadar; Atatürkçülüğü dillerine dolayanlar ve maskelerinin ardına saklanmaya çalışanların karşısında dimdik durduğumuzun unutulmaması gerekiyor.

CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR

Gelir dağılımı ve yoksulluk verilerini incelediğimizde; en yoksul yüzde 20’nin gelirden aldığı pay 6,2… En zengin yüzde 20’nin gelirden aldığı pay 2014’e göre artmış ve yüzde 47,2 olarak gerçekleşmiş. En zengin ile en yoksul yüzde 20’nin arasındaki fark 7,4’ten 7,7 ye çıkmış durumda… Bu ülke hepimizin, bu ülkede kaynak dağılımının adaletli sağlanmaması yüzünden yoksulluk derinleşiyor artıyor. Gelir adaletsizliği büyüyor. Uçurumun dibindeyiz. Uluslararası endekslere göre, Türkiye basın özgürlüğünde 76. sıraya gerilemiş. İfade özgürlüğünde de iyileşme mümkün görünmüyor. Atatürk’ün en sevdiğim sözlerinden biri “Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.” Yok sayılan, görmezden gelinen, eşitlikten payını alamayan, haklarını kullanmaktan yoksun bırakılan, dışlanan, yoksullaştırılan herkes için, hepimiz için Cumhuriyet vazgeçilmez öneme sahip. Bu yüzden cumhuriyetin önemini belki de en iyi kavrayanlar ve en çok ihtiyaç duyanlar, bu ülkenin kurucu unsuru olan ancak eşit yurttaşlık haklarından yoksun olan “kimsesizler”. O kimsesizler ki bir gün değil, bir dönem değil daima bu ülkeyi bizlere armağan eden Atatürk’e sahip çıkıyor, yüreklerindeki sevgiyi her fırsatta dışa vuruyor.

ATATÜRK’Ü ANLAMAK: İLKELERİNİN IŞIĞINDA AYDINLIĞA YÜRÜMEK

Atatürk'ün açtığı yolda, ilkeleri ışığında yürümekten, aydınlık bir geleceğe koşar adım gitmek için mücadeleden, her saldırıda karşılarına çıkıp gerçekleri söylemekten ve kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Gücümüzü geçmişten alıyoruz, bu ülkeyi kurtaran Kurtuluş Mücadelesinin kahramanlarından… Biz Atatürkçülüğü kutsallaştıranlara, sahtelikleriyle toplumu kandırmaya çalışanlara, takiye yapanlara, kin tutarak toplumu zehirlemeye çalışanlara geçit vermeyiz. Atatürk’ü anlamaktan ve ışığında yürümekten anladığımız budur.

*Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili

Editör: Haber Merkezi