Bülent Çumçum*

Karaburun’un tüm halkı tarafından kullanılan ve turizm açısından Karaburunun en güzel koyuna  AGROMEY adlı şirket tarafından yapılması planlanan balık çiftlikleri tüm yarımada halkı tarafından tepki ile karşılanmaktadır.

Bizler yaşlısıyla, genciyle kadınıyla erkeğiyle çocuğuyla tüm Karaburun halkı olarak denizlerimize, sahillerimize yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz tek isteğimiz hükümet yetkililerinin burada yaşayan insanların söylediklerine kulak vermesidir. Ama ne yazık ki Para ve Rantın sesi Halkın sesini bastırmaya çalışmaktadır.


Karaburun Yarımadası deniz çayırları ve Akdeniz foku açısından önemli bir yerdir. Geniş ve düz tarım alanlarımızın olmaması nedeniyle bölge halkı geçimini turizm ve balıkçılık ile sağlamaya çalışmaktadır. AGROMEY adlı şirket tarafından kurulması planlanan balık çiftlikleri deniz çayırlarının yok olmasına, Akdeniz Fokunun üreme alanının yok edilmesine ve bölge insanının geçim kaynaklarının yok edilmesine neden olacaktır.

AGROMEY adlı şirket tarafından kurulması planlanan balık çiftliği, Kaynarpınar ile aslan burnu arasına 387 hektar deniz alanına kurulmak isteniyor. planladıkları kafes sayısı ise şimdilik 84 (Agromey 1-2-3). Yani kabaca bir hesap yapıldığında yaklaşık 600 futbol sahası büyüklüğünde turizm cenneti bir alan sadece para için yok edilmek isteniyor. Karaburun’umuz, denizlerinin ve kıyılarının temizliğiyle, doğasıyla, huzurlu yaşamıyla çekim merkezidir. Denizleri, kıyıları, dağları tahrip edilmiş, kirletilmiş bir Karaburun demek, Karaburun’un, doğasının, turizminin sonu demektir.
Bu bir katliamdır. Karaburun’un ve Karaburunluların can damarını kesmektir.

27.07.2017 Tarihinde Ankara’da Agromey adlı şirket ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yetkilileri arasında İnceleme, Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Ne yazıktır ki…bu toplantıda görüşülecek olan ÇED Raporunun bir parçası olması gereken “HALKIN KATILIMI” Bölümüne başlık olarak dahi yer verilmemiştir. Yani halkın sesine kulaklar tıkanmış, halkın sesi duyulmak istenmemiştir.

Ben buradan bir kez daha hükümet yetkililerimize sesleniyorum… Lütfen halktan aldığınız yetkiyi şirketten yana değil halktan yana kullanınız. Bölgemizin ve çocuklarımızın geleceğini karartmayınız Karaburun halkının çığlığını duyunuz.

Bizler tertemiz denizimizi ve kıyılarımızı, turizmi, kıyı balıkçılığını, Akdeniz Fokunu, deniz çayırlarını, kısacası Karaburun’da yaşamı korumak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Çığlığımızı duyacak ve haklı olduğumuz bu konuda bizlere destek verecek tüm siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve duyarlı vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum gelin destek verin…Doğamızın, denizlerimizin, çocuklarımızın geleceğini hep birlikte kurtaralım…Paranın ve rantın bölgemizi ve geleceğimizi esir almasına seyirci kalmayalım. Sevgi ve saygılarımla…

*Cumhuriyet Halk Partisi Karaburun İlçe Başkanı

Editör: Haber Merkezi