Yasin Aksu * - Başkentte İzmir’i yaşamak kolay değil… Yaşatmak hiç kolay değil.. Ancak hayaller ve amaçlar 1997 yılından beri bizi kamçılıyor. Yeşeren en ufak bir umut Ankara’da İzmir farkını göstermek için uzun soluklu yolumuzu sonsuza kadar batmayacak bir güneş gibi aydınlatıyor.

Kolay bir şey değil İzmir’i layıkıyla temsil etmek Ankara’da.

19 yıl önce çıkılan bu yolda büyüyerek gelişen İzmir Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara’da, bürokrasinin kasvetli havası altında adını duyurmaya, faaliyetlerine devam ediyor.

Yola çıkış amacı net:

“Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda, hiçbir Siyasi, İktisadi, Kültürel, Mesleki ayrım ve amaç gözetmeksizin üyeler ve hemşeriler arasında yakınlaşma, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak; Sosyal, kültürel ve ekonomik gereksinimlerinde fikri, hukuki katkılarda bulunmak; Eğitim faaliyetlerinde bulunmak; öğrenciler için yurt, pansiyon, kitaplık ve okuma odası yaptırmak; ihtiyacı olan İzmirli başarılı öğrencilere maddi yardım yapmak; burs vermek; yurtdışı eğitimlerine katkıda bulunmak; Gençler, Kadınlar, Yaşlılar, Engelliler, Çocuklar  ve Toplumun tüm kesimlerine yönelik eğitim (Kurs, seminer, çalıştay, konferans, staj vb..) çalışmalarında bulunmak; proje çalışmaları yapmak; işbirliğinde bulunmak; uluslararası faaliyetlerde bulunmak; Genç, Kadın, Yaşlılar, Engelliler, Çocuklar ve Toplumun tüm kesimlerinin haklarını korumak; onlara kendi haklarını öğretmek için farkındalık yaratma kampanyaları düzenlemek; eğitimler vermek; Devlet ve üniversitelerle beraber çalışıp onların sorunlarına çare bulma ve sığınma evi açma gibi çalışmalarda bulunmak; proje çalışmaları yapmak; işbirliğinde bulunmak; uluslararası faaliyetlerde bulunmak; Çocukların korunması ve güvenliği konusunda proje çalışmalarında bulunmak; Düşkün ve yardıma muhtaç İzmirlilere huzurevi açıp yardımcı olmak; Yurtiçi ve Yurtdışında İzmir'in tarih ve kültür varlıklarının tanıtımına ve değerlendirilmesine, korunmasına katkıda bulunmak; İzmir'in ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasını sağlamak ve çevrenin korunması, geliştirilmesini amaç edindi.”

Ankara’da, “İzmir Kültür Ve Dayanışma Derneği” (Ankara’da Yaşayan İzmirliler),  İzmir Milletvekilliği ile Çalışma, Sanayi ve Milli Eğitim Bakanlığı da yapmış olan Sayın Ali Naili Erdem Başkanlığında, 54 İzmirli üyenin imzasıyla kuruldu.

Kızılay’da faaliyet gösteren dernek ilk günkü kuruluş amaçlarını ve İzmir’i Ankara’da doğru tanıtmak ve yaşatmak ilkelerini gerçekleştirmek için 19 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Hemşerileri ile memleket hasretini gidermek ve Ankara’ya yeni gelen İzmirlilerin kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlamak için çabalıyor.

Derneğimiz gençlere özel bir önem veriyor. Çünkü geleceğimizin yöneticileri olacak gençlerimizin sivil toplumda yaşayacakları dayanışma ve yardımlaşma en önemlisi sahip çıkılma duygusuna ihtiyaçları olduğuna inanıyoruz. Gençlerimiz ve üyelerimizle beraber AB projeleri, Halkoyunları, TSM korosu etkinlikleri gerçekleştiriyor ve her yıl dayanışma yemekleri düzenleyerek milletvekillerimiz, bürokratlarımız ve en önemlisi hemşerilerimiz ile bir araya gelerek etkinliklerimiz konusunda değerlendirme yapma imkânını yakalıyor.  

Tüm bunların yanında Ankara’da okumakta olan başarılı İzmirli öğrencilerimize sahip çıkan derneğimiz, her yıl Atatürk Kültür Merkezi’nde büyük bir fuar yaparak, Ankara’da İzmir’in tanıtımına ve yaşanmasına katkı sunuyor.

Ege Bölgesi İllerinin Ankara’da faaliyet gösteren dernek ve vakıflarının bir araya gelerek 2005 yılında oluşturduğu EGEM Platformu her yıl Ankara’da AKM’de düzenlediği fuarlarına bu yıl da “9. Ege İlleri Tanıtım Günleri” etkinlikleri ile devam ediyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ege İllerinin ve İzmir’in yöresel ürünleri, kültürü, folkloru ve türküleri bu fuarda Ankaralılarla buluşacak. Ankara’da yaşayan İzmirlilere ve Egelilere de hasret gidermeleri için bir fırsat sunacak.

Kültür Merkezine kurulan stantlarda Ege’ye ve İzmir’e ait yöresel lezzetler, kültürel zenginlikler, doğa ve turistik değerleri yansıtan görseller sergilenmekte. Çok yoğun katılımın olduğu fuarlarda Başkentlilerin Egeye olan ilgileri memnuniyet veriyor. Siyaset ve Bürokrasinin de yoğun katılım sağladığı fuar boyunca ‘İzmirlilik Bilinci’, ‘Egelilik Kültürü’ tanıtılmaya ve yaşatılmaya çalışılıyor.

Ege Bölgesi kültürü ile çok farklıdır. Hele İzmirli olmak başkentte bambaşkadır. Kültür köprüsü görevini üstlendiğimiz Başkentte hemşerilerimize kendilerini yalnız hissettirmemek adına çıktığımız yolda ‘Güzel İzmir’i en doğru ifadelerle yansıtmaya çalışıyoruz.

İzmir’in kendine has duruşu, bakışı, kokusu…

Kısaca İzmirli olmanın getirdiği gurur ve onurla..

Bu yıl gerçekleşecek olan 9. Ege İlleri Tanıtım Günleri Etkinlikleri 10-14 Kasım 2016 günlerinde AKM’de..

Tüm Egelileri, tüm İzmir hasreti çekenleri bekliyoruz.

 

* İzmir Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı (Ankara’da Yaşayan İzmirliler Derneği)

Editör: Haber Merkezi