İZ Dergi'nin, Kasım 2021 sayısında Dikili’de doğup büyüyen, yıllarca ilçesinde CHP’nin gençlik kollarında yer almış ve çeşitli alanlarda hizmet vererek bugün belediye başkanlığı görevini üstlenen Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. ‘Dikili kabuğunu kırıyor’ başlığıyla çıkan dergide Kırgöz ile ilçede kısa zamanda güzel yollar kat edilmesini,  yapılan çalışmalar ve yatırımlarla birlikte yeni bir kent doğmasına kadar pek çok konuyu konuştuk.


DERGİNİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ


‘YEPYENİ KENT DOĞUYOR’

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ile İz Dergi’ye özel yaptığımız söyleşide  ‘Dikili, 12 ay yaşayan bir kent haline gelecek’ diyerek, “’Her zaman ‘Dikili’nin sorunu parasızlık değil, plansızlıktır’ dedim. Çünkü para bir şekilde bulunur, önemli olan bunları yapacak iradeyi ortaya koymaktır ve kenti sevmektir” açıklamasında bulundu. Bir kentin kimliğini ön plana çıkaran en önemli göstergelerden biri olan yol yapım ve alt yapı çalışmalarını da anlatan Kırgöz, Dikili’nin turizmden tarıma, sosyal yaşamdan kent tanıtımına kadar her alanda kabuğunu kırdığını ve hak ettiği ilgiyi yeniden görmeye başladığının altını çizdi.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İz Dergi’ye özel ‘Patronlu Başkanlık Sistemini’, bu sistemin yarattığı tahribatı ve CHP’nin Anayasa çalışmalarını konuştuk.

İletişimci ve yazar Ateş İlyas Başsoy, ‘Hepimiz Aynı Belediye Otobüsündeyiz’ adlı kitabından alıntılayarak sunduğu yazısında 31 Mart’ta büyükşehirlerin kazanılmasında ilçelerdeki performansların etkisinden bahsetti. İz Dergi’nin en sevilen köşelerinden 35 Soru’nun bu ayki konuğu gazeteci ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk, kendisine ilham aldığı isimler arasında Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli olduğunu söyledi.

‘BİRLİKTE KURTULACAĞIZ’

Spordan sanata, konserlerden panellere birçok etkinliğin gerçekleştiği Dikili Kültür- Sanat Demokrasi ve Emek Festivali’ne birbirinden önemli isimler katılım gösterdi. Festivalin açılış konuşmalarını Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Tunç Soyer, CHP Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay yaptı.Soyer, festivallerin dayanışmayı güçlendirmek için büyük fırsatlar olduğunu dile getirerek, “Toplumlar da aynı doğa gibi kendini iyileştirip, yenileyebiliyor. Tüm bu çürümüşlükten, kokuşmuşluktan hep birlikte kurtulacağız” dedi.

‘Temel hak ve özgürlüklerin yaşandığı bir ülkede huzur içinde yaşamak istiyoruz’ diyen CHP’li Altay,  “Bu nedenle ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ diyen bir önderin yolundan gidiyoruz. Tarihine, doğasına, yeşiline, mavisine sahip çıkan bir Dikili olarak hep birlikte mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ATATÜRK KÜLTÜR İNSANI

Dikili Kültür Sanat Demokrasi ve Emek Festivali, çok önemli üç ismi bir söyleşide buluşturdu. Yoğun seyirci katılımının olduğu; Nebil Özgentürk moderatörlüğünde gerçekleşen ve Zülfü Livaneli ile Tunç Soyer’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşide kültürün öneminden bahsedildi. Atatürk’ün ‘kültür insanı’ özelliğinin ihmal edildiğini anlatan Livaneli, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin ise kültür olduğunu hatırlattı. İBB Başkanı Tunç Soyer ise İzmir’de sürdürdükleri kültür politikalarını anlatarak, "Bizim kültür genimizde hoşgörü, sağduyu ve farklılıkların birlikteliği var” dedi.

‘SESİMDE İSYAN VAR’

Festivalin en önemli konuklarından biri, Türkiye’de protest müzik denince akla gelen ilk isimlerden olan sanatçı Selda Bağcan oldu. Bağcan, “Beni Selda Bağcan yapan asıl şey en başta sesimdir, sonrasında ise yürek, haykırış ve isyan diyebilirim. Sesimde bir isyan var. Diyelim ki bugün bize daha uygun bir iktidar yönetime geçti; biz onların da yanlışlarına muhalefet edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘BASKI DÖNEMİNDE BASIN’

Kültür Sanat Demokrasi ve Emek Festivali’nin en önemli panel başlıklarından birisi de ‘Baskı Döneminde Basın’ oldu. TV Programcısı ve Yazar İrfan Değirmenci ile Gazeteci Sibel Hürtaş’ın konuk olduğu panelin moderatörlüğünü gazeteci Yaşar Aydın yaptı. Panelde; demokrasilerin vazgeçilmezi olan, insanlara ekmek ve su kadar gerekli olan basının Türkiye’de geldiği son noktaya dikkat çekildi.

Kültür Sanat Demokrasi ve Emek Festivali’nde göçün kültürel ve sosyal etkileri de konuşuldu. Panelin moderatörlüğünü CHP Kültür, Sanat ve Turizm Başdanışmanı İsmet Orhan yaparken konuklar akademisyen ve strateji uzmanı Erol Mütercimler, ressam ve siyasetçi Bedri Baykam, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ile tiyatro sanatçısı Orhan Aydın oldu.

Moderatörlüğünü gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu’nun yaptığı ‘Anayasa, İktidar ve Sağlık’ başlıklı panelin konukları ise CHP Parti Meclisi Üyesi Dr. Aylin Yaman ile CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Mahir Polat oldu. Panelde; Türkiye’de gündemden düşmeyen yolsuzluk iddialarından salgın sürecine, göçmen politikalarından siyasallaşan hukuk düzenine kadar pek çok konu konuşuldu.

‘ZENGİN BİR TESİS KAZANDI’

Dikili Belediyesi ve Türkiye Voleybol Federasyonu iş birliğinde düzenlenen Plaj Voleybolu Pro Beach Tour’un Dikili etabı Adil Kırgöz tarafından ilçeye kazandırılan yeni Plaj Sporları Tesisi’nde gerçekleşti. Maçları yerinde izleyen İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın sorularını yanıtlayan Adil Kırgöz, tesisin yapım aşamasına ve kente kazandırdıklarına dikkat çekti. Kırgöz, ‘Dikili her açıdan çok zengin bir bölge ve bunu halka yansıtmalıyız’ diyerek, “Belediyecilik sadece yol, kaldırım, park yapmak değildir. Bunlar elbette belediye başkanı ve belediyenin asli görevleridir ancak her belediyenin farklı çalışmalar da yapması lazım” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi