GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Tarihi ve doğal güzellikleriyle İzmir’in en önemli turizm merkezlerinden biri olan Menderes’i anlatan Turizmci Erdal Özkan, ilçenin; göz alıcı sahillerinden bol oksijenli havasına, tarihte önemli yer tutan antik kentlerinden iklimine ve Gümüldür’ün coğrafi işaretli meşhur mandalinasına kadar pek çok özelliğe dair açıklamalarda bulundu. Menderesli Turizmci Erdal Özkan, ilçedeki turizmin gelişmesi için önerilerini sıralarken bölgenin hem yatırımcı hem misafirler tarafından neden tercih edilmesi gerektiğine ilişkin de değerlendirmelerini aktardı.

GÖZ ALICI PLAJLAR

Menderes’in iki güzel sahil kasabası olan Gümüldür ve Özdere’yi anlatan Turizmci Erdal Özkan, “Gümüldür ve Özdere’nin, toplamda 20 kilometreyi aşan bir sahili vardır. Tüm sahilleri kum ve plajdır, denize girilebilir ve Mavi Bayraklı’dır. İnsanlar bu plajlara rahatlıkla ailesiyle gelip denizi kullanabilir. Belediyemizin bu konuda da insanlara yardımcı olduğu yerler vardır. Kafeteryaları olan, insanların şezlong ihtiyacını giderebileceği, duşunu alabileceği, günlük yiyecek içeceğini karşılayacağı bölgeler vardır. Özdere’de büyük otel olarak 8 tesisimiz bulunmaktadır. Bu tesisler 4 yıldız ve 5 yıldız ayarındadır, buna ilave olarak da irili ufaklı birçok pansiyonumuz ve günlük kullanılabilecek tesislerimiz bulunmaktadır. Her bütçeye her konfora da uygundur. Gümüldür bölgesinde de yine 4 ve 5 yıldızlı olmak üzere 5 büyük tesisimiz vardır. Pansiyonlarımız da vardır. Bunlar da her bütçeye uygundur” diye konuştu.

ANTİK KENTLERİN ÖNEMİ

İlçedeki antik kentlerin önemine dikkat çeken Özkan; Kahin Tanrı Apollon'un Anadolu'daki 2 önemli kehanet merkezinden birisi olan Klaros Antik Kenti, yine tarihi önemiyle bilinen Notion Antik Kenti ve bir İyon yerleşimi olan Kolophon Antik Kenti’nin daha çok gün yüzüne çıkarılması gerektiğini vurguladı. Özkan, “Buralar gün yüzüne çıkartılıp ziyaretçi sayısı arttırılabilir ve bölge turizmine daha çok katkı sunabilir. Bölgenin hem yaz ve kış turizminin arttırılması gerekiyorsa antik kentlerimiz daha öne çıkarılmalı. Bu, 12 aylık turizm için çok önemli” dedi.

ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Bölgenin turizminin değerlenmesi ve gelişmesi için yapılması gerekenlere dair önerilerini sunan Menderesli Turizmci Özkan, “Bölge zaten turizme yatkın. Boşta olan turizm parsellerimiz de var. Bu parsellerin yatırımcılar tarafından alınıp tercih edilmesi gerekiyor. Bu noktada yerel yönetimlerin yardımcı olması gerekiyor. Bir Master Planı çıkarılarak sahillerin düzenlenmesi gerekiyor. Biraz bu bölgelerin reklamı yapılması gerekiyor. Sosyal ve eğlence alanlarımız kısıtlı. İnsanların sosyalliğini yaşayabileceği bölgeler oluşturulması gerekiyor. Yazın bölge nüfusu 200 binlere yaklaşıyor, belki de daha da üzerine çıkıyor. Yani, şu an bulunan tesisler buna yeterli gelmiyor. Buranın daha çok tercih edilmesi için reklam ve planlama konusuna ağırlık verilmesi etkili olacaktır. Ayrıca, turizmin gelişmesi için, İzmir, Gümüldür ve Özdere bağlantısının karayolları olarak duble yol yapılması gerekir. Böylece, güvenli bir şekilde insanların gelip gitmesi sağlanabilir” dedi. İç turizmin geliştirilmesi için balıkçılığın da desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Özkan, “Bunun için bir hal kurulabilir, balıkçılar tuttukları balığı burada, kendi yöremizdeki halka sunmak üzere pazarlayabilirler. Bu da iç turizmin desteklenmesini sağlar ve insanların bu bölgeyi balık yemek için, gezmek için daha çok tercih etmesini sağlayabilir” açıklamalarında bulundu.

‘BAKİR BİR BÖLGE’

Yatırımcıların ve misafirlerin neden Menderes’i tercih etmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Turizmci Özkan, “Bölgemiz çok bakir bir bölge. Emlak ve arsa fiyatları başka bölgelere göre daha uygun. Aynı zamanda talep de gören bir bölge. Bu yüzden hem yatırımcı açısından hem de sakin yaşamı sevenler açısında tercih edilmesi gereken bir bölgedir. Mandalinanın olması, bana göre bütün turizm yörelerinden burayı ayırıyor. Ayrıca bölgenin iklimi, tüm sahillerinin kumsal olması ve daha bakir olması da çok kıymetli. İklim olarak; kışın, etrafındaki diğer bölgelere göre 3-5 derece sıcaktır, yazın ise etrafındaki ilçelere göre 3-5 derece daha serindir. Yani buranın doğal bir kliması vardır. Ayrıca bu bölgenin diğer bölgelere göre oksijen oranı yüksektir. Bu da buranın tercih sebeplerinden biridir. Özellikle doğallığı ve sakinliği sevenler, Özdere ve Gümüldür bölgesini tercih etmeli” ifadelerini kullandı.

‘MANDALİNA ÇOK ÖZEL’

Gümüldür’ün coğrafi işaretli, meşhur mandalinasına değinen Turizmci Özkan, “Kış dönemi bu bölgede mandalina yetiştiririz. Mandalinamız Türkiye’de en iyi, en kaliteli mandalinalardandır. Bunun da sebebi iklim ve toprakla ilgilidir. Ayrıca Gümüldür Satsuması coğrafi işaretlidir. Belediyemiz bu ürünümüzün coğrafi işaretini aldı. Gümüldür-Özdere mandalinasının başka bölgelere göre tat oranı, rengi ve yapısı farklıdır. Özel bir mandalinadır” dedi.

Editör: Haber Merkezi