TUĞÇE KAŞ/ YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Dikili Belediye Başkanı CHP’li Adil Kırgöz, 2 buçuk yıllık belediye başkanlığı görevini İz Dergi’ye değerlendirdi. Dikili’deki hedeflerine ‘kalıcı işler’ yaparak ulaşmaya çaba gösteren ve yaptıkları birçok yatırımla ilçenin yeni bir kimliğe kavuşmasını sağlayan Başkan Kırgöz, bugüne kadar yapılan her şeyi bir plan çerçevesinde gerçekleştirdiklerini; ekonomisi güçlü, yarınlara güvenle bakan, itibarlı bir Dikili Belediyesi yarattıklarını anlattı.

‘12 AY YAŞAYAN KENT’

Dikili’nin 30 mahalleden oluştuğunu ve hemen her mahallesinde eş zamanlı çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Başkan Kırgöz, konuşmasına ilk olarak ilçede 28-29-30 Ağustos tarihleri arasında düzenledikleri Dikili Kültür Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali’nden duydukları gururu hatırlatarak başladı. Dikili’nin her zaman sanattan, sevgiden, barıştan, özgürlükten ve aydınlıktan yana olmasına rağmen bu alandaki hizmetler bakımından birçok konuda eksik kalındığını kaydeden Adil Kırgöz, bu duruma ilçede bir kültür sarayının olmamasını örnek gösterdi. Kış aylarında sosyal kültürel etkinlikler gerçekleştiremediklerini kaydeden Kırgöz, “Bununla ilgili olarak 337 kişi kapasiteli bir kültür merkezi projesi hazırladık. 2023 ortalarında merkezimizi bitirmiş olacağız. Yaptığımız çalışmalar ve yatırımlar sonrasında Dikili, 12 ay yaşayan bir kent haline gelecek. Söylediğimiz şeylerin hiçbiri rastgele olmuyor. Hepsi bir plan çerçevesinde ve çalışarak oluyor. Her zaman ‘Dikili’nin sorunu parasızlık değil, plansızlıktır’ dedim çünkü para bir şekilde bulunur, önemli olan bunları yapacak iradeyi ortaya koymaktır ve kenti sevmektir. Ben çalışma arkadaşlarımla birlikte sürekli çalışıyorum ve karşılığını da görüyorum” ifadelerini kullandı.

‘YENİ BİR KENT DOĞUYOR’

Bir kentin kimliğini ön plana çıkaran en önemli göstergelerden biri olan yol yapım ve alt yapı çalışmalarını da anlatan Başkan Adil Kırgöz, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Dikili’nin temiz su alt yapısını tamamen değiştirdik. Kent merkezinin tüm kaldırımları, caddeleri ve sokakları söküldü, yenileniyor. Yüzde 95’lik alan bitti. Elektrik hatları yer altına iniyor. Bu çalışmalar bittikten sonra kente geldiğinizde iki sene öncekinden bambaşka bir Dikili bulacaksınız. Kent merkezinden geçen 4 bin 700 metrelik ana arter; tüm kaldırımları ve refüjleriyle yenileniyor. Açıkçası yepyeni bir kent doğuyor” dedi.

‘KİMSE KAFA YORMAMIŞ!’

Öte yandan İsmetpaşa Mahallesi’nin kanayan yarası olarak tabir edilen Sülüklü Dere’deki ıslah çalışmalarına da değinen Kırgöz, “Bu alanda belirlediğimiz 90 evin kanalizasyonu dereye ve Dikili denizine dökülüyordu. 2 yıl boyunca şehir plancısı çalışanımızla birlikte bu projeyle ilgilendik. DSİ’den izinler alınarak, kamulaştırmalar yapıldı. Tüm hazırlıklar sonunda dere ıslah çalışmalarına başlandı. İşin en önemli kısmı da kentin merkezindeki kanayan yaraya kimsenin kafa yormamış olmasıydı. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız o kokunun içerisinde yıllardır yaşıyorlardı. Bunu kimse düşünmemiş! Biz bunu kendimize dert edindik ve yılmadan iki yıl boyunca tüm planlama çalışmalarını yaparak ıslah projesini hayata geçirmeye başladık” açıklamasında bulundu.

Başkan Kırgöz ayrıca, Dikili’nin en büyük mahallelerinden biri olan Deliktaş’taki vatandaşların mezarlıklara gidecek yolları olmadığını ancak o bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte yol açma çalışmalarını başlattıklarını kaydetti.

‘36 PARK YAPTIK!’

Yine kent kimliğiyle ilgili olarak eski parkları revize etmeye, yenilerini ise ilçeye kazandırmaya devam ettiklerini söyleyen Başkan Kırgöz, “Göreve geldiğimiz günden bu yana 18 tane yeni park yaptık ve 18 parkımızı yeniledik. Aslında toplamda 36 park yapmış olduk. Dikili Belediyesi kurulduğundan beri ise ilçeye toplam 21 park yapılmış. Biz ciddi anlamda park yapım ve yenileme çalışmalarına devam ediyoruz” dedi.

‘İTİBARLI BİR DİKİLİ’

Belediyenin mali tablosuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Kırgöz, “İş dünyasından gelen bir insanım ve yapacağım işlerin önce ekonomisini düşünürüm. Daha sonra adım atarım. Bugüne kadar yapılan her şeyi bir plan çerçevesinde gerçekleştirdik. Ekonomisi güçlü, yarınlara güvenle bakan, itibarlı bir Dikili Belediyesi var. Belediye hizmet binamızın da yapımına başladık. Binanın tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Yapımı bittikten sonra tüm belediye hizmetlerini tek noktadan gerçekleştireceğiz. Bu arada belediyemizin araç gereç parkını da tamamen yeniledik. Son 27 ayda 27 adet sıfır araç alarak kiralık araç devrinden kurtulduk. Araçların sadece birisi binek araçtır, diğerleri hizmet araçlarıdır. Yaklaşık 15 milyon liraya yakın yatırım yaptık. Araçların birçoğunu peşin aldık. Kalan 1,5 milyonluk borcu taksitler halinde ödüyoruz. Piyasa borçlarının tamamını bitirdik. Göreve geldiğimizde 39 milyonluk bir borç mevcuttu ve hepsini sıfırladık. Şuanda sadece günlük borçlarımız var” ifadelerini kullandı. 

‘BU DAHA FRAGMAN’

Dikili adına hazırladıkları projeler için “Daha fragmandayız” diyen Adil Kırgöz, “Projelerimiz için asıl gösterim 2022-2023’te ete kemiğe bürünecek. Seçim bildirgemize baktığımda; geçen 2 buçuk yılda vaatlerin yüzde 80’ini tamamlamışız. Büyükşehir’den bu kadar kısa zamanda büyük destek alacağımızı düşünmemiştim. Bizim bütçemiz belli ve bunun yüzde 70’i personel giderleri için harcanıyor. Geri kalan yüzde 30 ile ne yapacaksınız? 2024’e kadar olan süreçte belediye hizmet binasını, kültür merkezimizi, Çandarlı Pazaryerimizi tamamlarız. Bunları bitirdiğimizde şampiyon olarak 2024’e gireriz düşüncesindeyim. Ayrıca Büyükşehir’le birlikte yürüttüğümüz katlı otoparkla ilgili ciddi çalışmalarımız var. Kamulaştırmalar yapıldıktan sonra proje belediyemiz tarafından hazırlanarak ihaleye çıkaracak duruma getireceğiz. 2024 yılında bitirme hedeflerimiz içerisinde yer alıyor. En kötü ihtimalle 2024 yılı içerisinde inşaat aşamasında olur. 8 yıldır kent merkezinde atıl durumda olan eski belediye hizmet binamız vardı. Üzerinde 230’a yakın ipotek vardı. Çoğunu çözümlemiş durumdayız ve 31 Aralık itibariyle yeni hizmet binasının inşaatını bitirmeyi hedefliyoruz. Bina bittikten sonra altına iş yeri, üst katına restoran ve 27 adet ofisten oluşan belediye iş merkezi kurmuş olacağız. Özetle; hedeflerimizin çok üstüne çıkmış vaziyetteyiz” açıklamalarında bulundu.

‘TUNÇ SOYER SAYESİNDE’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e desteklerinden dolayı teşekkür eden Başkan Adil Kırgöz, “Tunç Başkan Dikili’ye ayrı bir önem verdi. Bizler de kentin eksiklerine iyi hazırlanarak göreve geldiğimizde kendisine anlattık. Sayın Başkanım da bize bir abi gibi yaklaşarak hepsini olumlu karşıladı. Eksiklikleri gördü ve Dikili’ye pozitif ayrımcılık yaptı. Bunun nedeniyse; Dikili’nin yıllardır eksik kaldığını gördü ve bize ciddi anlamda destek verdi. Bunun boyutunu anlatmak için, 30 ilçe arasında nüfusa oranla karşılaştırıldığında Dikili, Büyükşehir’den en yüksek payı alan ilçedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 300 milyon liranın üzerinde yatırım yapıldı. Kentin kısa zamanda bu kadar yol kat etmesinin sebebi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tunç Soyer’dir” diye konuştu. 

‘HALK MEMNUNSA DEVAM EDERİZ’

Başkan Kırgöz, ‘Önümüzdeki seçimler için aday olur musunuz?’ sorusuna ise, “Bunun için daha erken ve 2 buçuk yıl gibi bir süre var. Belediye başkanları her zaman potansiyel adaydır. Zaman yaklaştığında halkın nabzına ve kendi durumumuza bakarak seçime 6 ay kala da kararımızı açıklarız. Yurttaşlar da memnunsa devam ederiz. Yoksa sonra gelen arkadaşlarımıza bayrağı teslim ederiz” diyerek yanıt verdi. Vatandaşların geri dönüşlerinin olumlu yönde olduğunun da altını çizen Başkan Kırgöz, “Hemşerilerimizle kent içerisindeki ziyaretlerimde karşılaştığımda ‘Başkanım siz geldikten sonra Dikili’deki değişimi fark ettik’ diyorlar. Bunları duymak mutluluk veriyor. Demek ki bir şeyler yapıyoruz ve karşılığı var” sözleriyle adaylık için yeşil ışık yaktı.

Editör: Haber Merkezi