Ege Toros Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, İz Dergi’ye yaptığı açıklamada “İzmir’in gururu olan şirketimiz, üretimde söz sahibi konuma geçiyor” ifadelerini kullandı. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun en uzun ve teknolojik sandviç panel hattını kurduklarını belirten Cem Toros ise katma değer yaratma esasıyla yola devam ettiklerini belirtti. Cihan Toros ise şirketler grubunun geleceğinin emin ellerde olduğunu kaydederken sektördeki büyümeyi çok müşteri az kâr prensibiyle sürdürdüklerini açıkladı.

ÜRETİM YAPMAK ŞART

Türkiye’deki demir çelik kapasitesinin yeterli olmadığını söyleyen Başkan Suphi Toros, “Ülke olarak dünyada yerimiz demir çelik kapasitesinde yüzde 2’lere anca ulaşıyor. Yüzde 58 civarında üretimi olan Çin demir çelik sektöründe lider konumda. Çin’den sonra Hindistan, Rusya ve Avrupa gelmektedir. Sıralamada biz de yerimizi almış bulunmaktayız. Geçen sene pandemiden dolayı üst sıralara ilerleyerek Avrupa’nın da önüne geçtik. Almanya’yı, ihracatta ve üretimde 0,1 - 0,5 artış göstererek gerimize almış bulunmaktayız. Bu büyük bir başarı. Ülkemizin demir çelik sektöründe var olması ve üretim yapması lazım. Evrensel olarak demir çelik tüketiminin fazlalaştığı 2020 yılında, ülkemizde de gözle görülür bir artış seyretmektedir. Eş zamanlı olarak da demir çelik tüccarlarının ticari ve maddi kazanımları olmuştur. Nitekim bu kazanımların çoğunu tüccarlar sanayi yatırımı olarak değerlendirdi. 2023 – 2024 yıllarında ülkemiz bu yatırımlardan verim alacaktır” diye konuştu.

‘İTHALATI KESEBİLİRİZ’

“Ülke olarak ithal ettiğimiz demir çelik ciddi rakamlara ulaşmış bulunmaktadır” diyen Suphi Toros, “Türkiye’de yaklaşık 30 tane sandviç panel tesisi bulunmaktadır. Yılda 600-700 bin ton eko diye tabir ettiğimiz ince sac, sandviç panellerde kullanılmak için ülkemize giriyor. Bu üzücü bir durum. Bu konuda çalışmalarımız bulunmaktadır. ‘Ekonomi konusunda devletimizden yardım bekliyoruz’ demek yanlış olur. Devletimiz yatırıma destek verdiği takdirde bu konuyla ilgili projemizi yakın zamanda hayata geçirme planlarımız bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 2 milyon ton civarında ihtiyacı karşılayacak, yıllık 750 – 800 milyon dolarlık ithalatın önünü kesmeyi hedefleyen yatırım düşüncelerimiz ve AR-GE çalışmalarımız mevcut. Türkiye ve Ortadoğu’da yılda 2 milyon ton civarında bu ürüne ihtiyaç var. Maalesef ki ülkemizde çok az denebilecek kadarı rica minnet, hatıra binaen %10’larda karşılanmaktadır” diyerek ithalata karşı yapmak istedikleri hamleleri açıkladı.


İZ DERGİ'NİN MENDERES SAYISINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Üretime ve ihracata önem verilmesi gerektiğini altını çizen Suphi Toros, “Bu bizim asli görevimiz. Düşüncemiz ve hedefimiz kazancımızı yatırıma istihdama yönlendirmek, gelecek nesillerimize de bunları öğüt ediyoruz. Öğüt ederken de kurumsal yapıya önem veriyoruz. Çalışmaktan başka çaremiz yok, hedef hep yukarı ve daima zirve” dedi.

‘GELECEK EMİN ELLERDE’

“Başkanımız Suphi Toros tarafından 1996 yılında 100 metrekare alanda kurulan Toroslar Boru Profil, 2021 yılında Ege Toros Şirketler Grubu olarak 36 ülkeye ihracat yapan dev bir şirkete dönüştü. Ortadoğu ve Avrupa'nın en uzun sandviç panel üretim hattı olan Ege Panel’i kurarak İzmir'e haklı bir gurur yaşatan firmamız, sektörde büyümesini çok müşteri, az kâr prensibiyle sürdürüyor” diyen Cihan Toros ise Suphi Toros'un tırnaklarıyla kazıya kazıya kurduğu şirketler grubunun geleceğinin emin ellerde olduğuna vurgu yaptı.

ÇOK MÜŞTERİ AZ KÂR

“Biz de eğitimlerimizin yanı sıra işi göğüslediğimiz noktaya gelmeden önce Yönetim Kurulu Başkanımızın eğitiminden geçtik ve her geçen gün tecrübelerinden faydalanmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullanan Cihan Toros, şirket içerisinde her departmanda görevlendirildiklerini; tulum giyip demir tozu yutmaktan, demir taşıyıp çay ikramına, muhasebeden satış temsilciliğine kadar her noktada bulunduklarını açıkladı. Cihan Toros, “Bugün geldiğimiz noktada ürünlerin teknik özelliklerinden üretim sürecine kadar bilgi ve fikir sahibi olmanın yanı sıra şirket işleyiş dinamiklerine de hakimiz. Hâlâ öğrenmeye devam ettiğimiz Yönetim Kurulu Başkanımızın öz disiplini ve lider vasfı, bizlere iyi ki dedirttiriyor. Unutmadan söylemek isterim; ‘az müşterim olup çok kârım olacağına çok müşterim olup az kârım olsun’ sözü bizler için öğüt niteliği taşımakta olup prensip haline getirmemize vesile olmuştur. Son olarak sözü bağlayacağımız noktada, insanların aklına demir çelik sektöründe öncü olarak gelmek, dünden bugüne taşıdığımız değerleri ‘Geçmişten Geleceğe’ sloganımızla bağlaştırmak kaçınılmaz olmuştur” diye konuştu.

36 ÜLKEYE İHRACAT

Cihan Toros sözlerini şöyle tamamladı: “Uzun yıllar üretici firmalarla bayi olarak çalıştık. Bayisi olduğumuz firmaların ciro birinciliklerinin yanı sıra yıllık üretimlerinin yarısını biz alıp, satıyorduk. Bu potansiyelimizin gücüne göre kendi üretim tesislerimizi açmaya karar verdik. Gerekli saha analizleri, fizibiliteler ve arge çalışmaları sonrası Torbalı’da sandviç panel üretimine Ege Panel markasıyla başladık. Güney Kore ve İtalyan yapımı olan üretim hattımız 300 metre uzunluğu ile Ortadoğu ve Avrupa'nın en uzun ve en teknolojik hattı seçildi. Dakikada 15 metrekare, yılda 6 milyon metrekare sandviç panel üretim kapasitemiz var. Ege Panel’i 36 ülkeye ihraç ediyoruz. Şu anda tesisimiz 55 bin metrekaredir. 25 bin metrekare stok yükleme sahası, 30 bin metrekare üretim alanımız bulunmaktadır. Ciddi bir kapasiteye sahibiz. Sandviç Panel üretiminin yanı sıra trapez sac üretiyoruz. Yılda 250 bin ton üretim kapasitemiz var. Bunun yanında trapez ve sandviç panelden çıkan hurda sacları tekrar geri dönüşüme kazandırıyoruz. Geri kalan hurda saçları (trapez, sandviç panel) mahyası, (trapez, sandviç panel) semeri yaparak, kendi bünyemizde geri dönüşüme tabi tutuyoruz.”

‘En uzun, teknolojik sandviç panel hattı’

“Ege Toros Şirketler Grubu kuruluşu olan Egepanel Endüstri A.Ş. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun en uzun ve teknolojik sandviç panel hattına sahiptir” ifadeleriyle sözlerine başlayan Cem Toros şunları kaydetti: “Tam kapasite üretime geçtiğimiz tarihten itibaren 200 personele istihdam sağlamaktayız. Dolaylı yoldan 2000 personele ulaşmaktayız. Yıllık 6 milyon metrekare panel üretimi, 250 bin ton trapez sac üretimi ve tamamlayıcı ürün grupları ile birlikte Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en önemli endüstri tesislerinden biri konumundadır. 8 kimyasal bileşenli ıslak grup ünitesine sahip tek sandviç panel fabrikasıyız. Bölgemize ve ülke ekonomisine kattığımız değerle, kaliteli hizmeti vizyon edinmiş bulunmaktayız. 300 metre uzunluğundaki son teknoloji sistem üretim bandımızla, 55 bin metrekare alanda hizmet sunuyoruz. Geniş ürün yelpazemiz ve üretim ağımızla, demir çelik ve yapı sektöründeki ihtiyaçları doğru analiz ile kaliteden ödün vermeden en iyi hizmetle sağlamak için çıktığımız bu yolda Egepanel Endüstri A.Ş.’yi kurarak; çatı paneli, cephe paneli, soğuk depo paneli, akustik panel ve özel paneller dışında tamamlayıcı ürün grupları diye tabir ettiğimiz, trapez sac, mahya ve semer üretimlerimiz de mevcuttur.”

Ülke ekonomisine katma değer sağlamayı amaç edinerek yaptıkları yatırımlarla sürekli büyümekte ve küresel başarı odaklı uluslararası piyasada yer almayı hedeflemekte olduklarını söyleyen Cem Toros, “2021 yılının son aylarına girerken sene içerisinde yüzde 50’lik büyüme gösterdik. Sandviç panel üreticisi konumuna geçtiğimiz bu günlerde sektörün küresel rekabetinin de gücünü arttırmak ve tedariğini sağlamak amacımız. Türkiye ve dünya üzerine gerçekleştireceğimiz satış ağını, çalışanlarımız ile kurduğumuz bağı güçlendirme üzerine kuruyor, birlikte büyümeyi hedefliyoruz.” dedi.

2020 yılında temelleri atılan Egepanel’in 2021’in 3’üncü çeyreğinde üretime start verdiğini de sözlerine ekleyen Cem Toros, şuan yüzde 50 iç piyasa, yüzde 50 ihracat hedefi ile üretim yaptıklarını açıkladı.

Editör: Haber Merkezi